Vēsturnieka reakcija • IR.lv

Vēsturnieka reakcija

Zigmārs Turčinskis. Ziemeļlatgales «Neatkarības vienība». Pretošanās padomju okupācijai. 1946.—1954. gads. Latvijas Mediji, 2021.
Ainārs Bambals, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 2

Nopietns papildinājums maz pētītajai bruņotās pretošanās vēsturei

Vēsturnieka Zigmāra Turčinska apjomīgais darbs, kas veltīts nacionālo partizānu cīņām Ziemeļlatgalē pēc Otrā pasaules kara, ir skaudrs stāsts par Neatkarības vienības izveidi Latvijā, tās grupu aktīvo darbību un traģisko bojāeju. Autors definē pretošanās kustību kā fenomenu, kas izpaudās apmēram 14 gadus ilgā bruņotā cīņā valstīs, kuras pēc Otrā pasaules kara nonāca komunistu režīma pakļautībā. 

Pamatā monogrāfija veltīta nacionālo partizānu un skolu jaunatnes pretošanās grupu darbībai, un tā, manuprāt, ir labākā un arī lasītājiem interesantākā grāmatas daļa.

Avotu bāze

Pētījumā izmantoti valsts un privāto arhīvu dokumenti, muzeju materiāli, aculiecinieku atmiņas, liecības un intervijas. Piebildīšu, ka nacionālo partizānu vēstures izpētes avoti vēl nesenā pagātnē skaitījās slepeni un plašam pētnieku lokam nemaz nebija pieejami. Savukārt daudzi ļoti nozīmīgi Valsts drošības komitejas arhīva dokumenti — operatīvie materiāli, kaujas operāciju apraksti, ziņojumi un uzziņas — 80. gadu beigās diemžēl tika izvesti uz Krievijas speciālajiem arhīviem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu