Latvija visu izdarījusi • IR.lv

Latvija visu izdarījusi

Edžus Žeiris. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

ZZ Dats direktors Edžus Žeiris ar komandu izstrādājis digitālā Covid-19 sertifikāta sistēmu un cer, ka līdzvērtīgi čaklas bijušas citas Eiropas Savienības valstis — mums drīz varētu būt iespēja brīvi ceļot ES robežās

Iespēja iziet no krīzes — tā Covid-19 sertifikātu raksturo tā izstrādātājs IT oriģinālprogrammatūras izveides, ieviešanas un uzturēšanas uzņēmuma ZZ Dats direktors Edžus Žeiris. Smaidīgs, vasarīgi gaišā kreklā viņš, agrā pirmdienas rītā skrienot uz mašīnu un pusceļā runājot, atzīstas, ka darba stundas pēdējā laikā ne pats, ne komanda neskaita. Atpūsties ir svarīgi, bet galvenais bijis dabūt gatavus apjomīgos projektus Manavakcina.lv un Covid19sertifikats.lv. To, cik svarīgi tas ir, Žeiris ar ģimeni pārbaudīja uz savas ādas — pandēmijas laikā viņi saslima. Lai arī slimnīcā nenokļuva, bija smagi. 

No 1. jūnija ikvienam Latvijā ir iespēja tikt pie digitālā sertifikāta, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 vai pārslimošanu ar šo vīrusu. Sertifikātu var lietot viedtālrunī vai izdrukāt. Tas nozīmē, ka Latvijā un drīzumā arī ārpus tās robežām Eiropas Savienībā sertifikātu varēs «nopīkstināt» telefonā gluži kā aviobiļeti vai teātra biļeti, lai tiktu iekšā dažādos pasākumos, ko atļauts apmeklēt vakcinētiem cilvēkiem. Piesardzīgākie, kuri šo apliecinājumu vēlas taustāmā formā, to var izdrukāt. Savukārt cilvēkiem, kuri nestrādā ar datoru, sertifikātu iegūt palīdzēs pašvaldībā. 

Svarīgi uzsvērt, ka sertifikāts kā atļauja dažādiem pasākumiem darbojas, sākot ar piecpadsmito dienu pēc pilna vakcinācijas kursa saņemšanas un uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Līdz tam tas nopīkstinot rādīs sarkano — lieguma — zīmi. Tiesa, Covid-19 sertifikātam ir trīs veidi: pilnas vakcinācijas apliecinājums, pirmās vakcīnas apliecinājums un pārslimošanas apliecinājums. Diviem pēdējiem, vismaz pagaidām, ir tikai informatīva nozīme — cilvēks vietnē Covid19sertifikats.lv tos var aplūkot un pat lejupielādēt telefonā vai izdrukāt, taču iespēju apmeklēt pasākumus, kuri pieprasa pilnu vakcināciju, tie nedod. Žeiris pieļauj, ka ar laiku, kad (ja vispār) vakcīnu saņems lielākā daļa sabiedrības, kā zaļā gaisma uz atsevišķiem pasākumiem varētu darboties jau pirmā vakcīna. 

Par pirmo veiksmes stāstu, izmēģinot Covid-19 sertifikātu, Žeiris uzskata tikko Rīgā notikušo pasaules čempionātu hokejā. Uz spēlēm skatītāji varēja tikt, uzrādot sertifikātu. «Hokejs bija mūsu pirmais nopietnais klients [vietnes] palaišanas dienā. Visas pārbaudes, ielaišana arēnā ritēja raiti.» IT speciālists cilvēkiem iesaka rūpīgi sekot ziņām — ko valdība atļaus, to sertifikāts nodrošināšot. Kā piemēru viņš min pulcēšanos darbavietās grupā līdz 20 cilvēkiem bez sejas maskām. «Ļoti ērti, paši to savā birojā jau esam izmēģinājuši: ejot uz sapulci, pie durvīm noskenējam šos kodus.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu