Karš Silīcija ielejā • IR.lv

Karš Silīcija ielejā

Apple izpilddirektors Tims Kuks (pa kreisi) un Facebook vadītājs Marks Zakerbergs
Maiks Aizaks un Džeks Nikass, © The New York Times News Service

Facebook un Apple kļuva par ienaidniekiem

Pirms diviem gadiem — 2019. gada jūlijā — Apple vadītājs Tims Kuks un Facebook vadītājs Marks Zakerbergs piedalījās ikgadējā tehnoloģiju un mediju kompāniju līderu kopāsanākšanā Sanveli kūrortā Aidaho štatā. Abi piesēdās salabot saspīlētās attiecības. Konferencē, ko jau gadiem ilgi rīko investīciju banka Allen & Co., uzņēmumu vadītāji ierodas, lai neformālā gaisotnē pārrunātu dažādas aktualitātes. Šajā reizē tikšanās sakrita ar datu aizsardzības skandālu, kurā bija ierauts Facebook. Zakerbergu lamāja politiķi, industrijas uzraugi un citu kompāniju vadītāji, ieskaitot Kuku, par to, ka sociālais tīkls bez pašu lietotāju piekrišanas ir atļāvis vēlēšanu analītiķu firmai Cambridge Analytica izmantot datus par vairāk nekā 50 miljoniem cilvēku.

Tikšanās laikā Zakerbergs pajautāja Kukam, kā viņš rīkotos šāda skandāla gadījumā. Kuks esot salti atcirtis, ka Facebook vajadzētu izdzēst pilnīgi visu informāciju, ko tas savācis par cilvēkiem ārpus savām pamatlietotnēm.

Zakerbergs bija satriekts, stāsta cilvēki, kuri dzirdēja šo sarunu, bet nedrīkst par to runāt publiski. Facebook bizness ir atkarīgs no datiem par saviem lietotājiem, jo piedāvā mērķtiecīgu reklāmu un tādā veidā pelna naudu. Mudinot Facebook atteikties no šādas informācijas vākšanas, Kuks pēc būtības pateica Zakerbergam, ka viņa biznesa modelis ir nepieņemams.

Nu ir pagājuši divi gadi, un abu kompāniju vadītāju pozīcijas ir pārvērtušās par atklātu karu. Proti, aprīļa beigās Apple izlaida jaunu privātuma aizsargāšanas funkciju, kas pieprasa iPhone lietotājiem skaidri izvēlēties, vai viņi atļauj tādām lietotnēm kā Facebook zvejot datus arī no citām telefonā instalētajām lietotnēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu