Valdībai zudis pamats • IR.lv

Valdībai zudis pamats

1
Aivars Ozoliņš

Nacionālā apvienība ir vienpusēji anulējusi koalīcijas līgumu

Vai ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga uzņemšana Nacionālajā apvienībā pasliktinās epidemioloģisko situāciju Latvijā? Jautājums var šķist dīvains — kāds viena ministra partejiskajai piederībai sakars ar vīrusa izplatību? Droši vien saprotamāks ir jautājums, vai NA ir sākusi šīs valdības noārdīšanu. Koalīcijas līgums vairs nav spēkā, valdību satur kopā tikai ministru un deputātu «labā griba», bet, kāda tā mēdz būt, NA nupat nodemonstrēja.

2019. gada 23. janvārī parakstīdamas sadarbības līgumu, piecas partijas vienojās par ministru amatu sadalījumu — premjerministrs un divi ministri Jaunajai Vienotībai, pa trim ministru amatiem Attīstībai/Par, Jaunajai konservatīvajai partijai un KPV LV, bet NA — divi ministri un demogrāfijas lietu pusportfelis Imantam Parādniekam.

Partijas apņēmās ievērot sadarbības noteikumus, no kuriem pats pirmais bija: «Ierosināt ministru skaita un proporciju izmaiņas var vienīgi Ministru prezidents.» Tālāk: «Ja Ministru prezidents motivēti pieprasa kāda ministra atkāpšanos vai arī ministrs atkāpjas pēc savas iniciatīvas, vai Saeima izsaka neuzticību ministram, attiecīgais sadarbības partneris var izvirzīt nākamo ministra amata kandidātu.» Un: «Sadarbības partneris ir tiesīgs atsaukt sevis virzītu Ministru kabineta locekli un deleģēt tā vietā nākamo kandidātu, saskaņojot to ar Ministru prezidentu.»

Nekas no tā vairs nav spēkā. NA ir vienkārši anektējusi vienu ministru, uz rāvienu pataisīdama sevi par koalīcijas lielāko partneri, un kā tāds Putins brīdina, ka nevajag eskalēt situāciju. Bet premjerministrs tikai noskatās uz savas valdības pamatu sairšanu un mēģina to dēvēt par NA un KPV «domstarpībām». Viņam, redz, esot svarīgāki darbi, piemēram, kā izvest valsti no krīzes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu