Meklējot pamestu pavardu • IR.lv

Meklējot pamestu pavardu

2
Andrejs Vasks. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

677 lappuses, 3,6 kilogrami — tādi ir jauniznākušās Latvijas arheoloģijas rokasgrāmatas raksturlielumi. Redaktors Andrejs Vasks stāsta par ceļu mūža garumā, lai taptu fundamentālais izdevums

Mans lielākais atradums ir pieci lati, bet arheologs Andrejs Vasks pat savas Teikas privātmājas dārzā uzgājis antīkas vērtības. «Rokot pamatus garāžai, atradu holandiešu baltmāla pīpīšu fragmentus, 17.—18. gadsimts,» viņš pavēsta tā starp citu. «Tādas pīpītes ar garu kātu, kā caurulītes. Acīmredzot te tolaik cilvēki grozījušies, bijusi kāda saimniecība, pīpītes pīpējuši, kāda ir saplīsusi.»

Arheologi arī mūsdienās izmanto parastu, dārzkopju veikalos pieejamu inventāru. «Dārza lāpsta, kā nu kurš to sauc,» Vasks iedur zemē lauksaimnieka atribūtu. «Ar to arheologs norok velēnu, augsnes virskārtu. Kad kaut kam ir uzdūries, ņem mazākas lāpstiņas. Špaktelītes, ķellītes. Otas, pindzelītes, dažreiz arī pinceti vajag.» Viņš pavārsta rokās spicu kāpostu stādīšanas lāpstiņu, arheologu žargonā — «kāposteni». Mīļa dāvana no kolēģes. 73 gadu vecumā gan vairs neesot aktīvs izrakumu veicējs, lielākā daļa arsenāla atdota jaunākiem censoņiem. 

Vaska mūža tēma ir aizvēsture: vēlā bronzas un dzelzs laikmeta (1000. g. pirms Kristus—1000. g. pēc Kristus) apmetnes un apbedījumu vietas Latvijas teritorijā. Īpaši sirdī iekritis Brikuļu pilskalns pie Lubāna ezera, par to tapusi doktora disertācija un viena no piecām monogrāfijām. Taču tikpat paliekošs darbs būs nupat iznākusī, kopā ar Gunitu Zariņu sastādītā Latvijas arheoloģijas rokasgrāmata. Nevis mazs, kabatā iebāžams sējumiņš, bet 677 lappuses biezs fundamentāls apkopojums cietos vākos. 

«3,6 kilogrami,» pasmaida pētnieks. «Kolēģe Gunita svēra, jo sūtīja recenzentiem Igaunijā un Lietuvā. Grāmatai ir 48 autori, faktiski visi Latvijas arheologi, kas aktīvi darbojas, — gan no Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta, gan Nacionālā vēstures muzeja, gan citām organizācijām.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu