Princis uz trenažiera • IR.lv

Princis uz trenažiera

Haralds Ritenbergs. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Latvijas Dejas balvu par mūža ieguldījumu šogad saņēmis baleta solists, pedagogs un kinoaktieris Haralds Ritenbergs. Personība, kas spēj kārtējo reizi pierādīt, ka ir ļoti dzīva un sprakstoša leģenda

Uz preses intervijām Ritenbergs nemaz nav kārs. Savos gados tās uzskata par nevajadzīgu apgrūtinājumu. Kad uzrunājot pajokoju, ka negrasos viņu mocīt ar garu sarunu par mūža kopsavilkumu un Latvijas baleta vēsturi «no Poncija līdz Pilātam», viņš sasmejas un atmaigst. Izslavēts kā lielisks joku plēsējs, Ritenbergs uz humora āķa labprāt uzķeras. 

Dejas balva par mūža ieguldījumu Ritenbergu patiesi iepriecina, bet viņš no tās neizpūš ziloni. Iepriekš dzīves laikā ir saņēmis visus iespējamos augstākos apbalvojumus un titulus, kādi vien pastāvēja Padomju Savienībā un vēlāk atjaunotajā Latvijas brīvvalstī. Latvijas PSR Nopelniem bagātais skatuves mākslinieks (šāds pagodinājums ilgo padomju gadu laikā tika piešķirts tikai trim latviešu baleta solistiem), Latvijas PSR Tautas skatuves mākslinieks, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks un Helēnas Tangijevas-Birznieces balvas ieguvējs. Viņam piešķirta Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendija un Spēlmaņu nakts balva par mūža ieguldījumu. 

Tomēr pats Ritenbergs par mūža lielāko ieguldījumu uzskata savu ģimeni — dvīņu dēlus Dīnu un Erlendu un mazbērnus. Fotogrāfa Žaņa Legzdiņa 1973. gadā radītais jaunā, skaistā Haralda Ritenberga portrets ar mazajiem dvīņu puikām uz pleciem arī latviešu fotogrāfijā uzskatāms par ikonisku attēlu.

Pabeidzis dejotāja karjeru, Ritenbergs kļuva par Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas direktoru un māksliniecisko vadītāju uz neticami gariem 40 gadiem. Tikai 2017. gadā devās pensijā. Zem direktora Ritenberga spārna uzauguši visi nu jau bijušie spožākie solisti, esošie, jaunie un pat topošie. Četras baletdejotāju paaudzes, ko Ritenbergs uzraudzījis ar savu galveno uzstādījumu — izaudzināt patiesus kultūras cilvēkus ar mākslas vēstures zināšanu bagāžu, pašcieņu, darba mīlestību un labām manierēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu