Izcila vienkāršība

Foto — Valdis Ošiņš

Foto — Valdis Ošiņš

Trimdas latvieši Aleksandra torti lika 18. novembra svētku galdā, bet padomju bufetēs šī senā cara galma recepte pārvērtās «dzelzceļnieku kūkā». Leģendārais kārums ir pelnījis otro iespēju!

Pavasarī, kad pirmās ārkārtējās situācijas dēļ parādījās vairāk brīva laika, dizaina grafiķe, bloga Garsigalatvija.lv un grāmatas Eiropas vēsture latviešu virtuvē autore Sandra Ošiņa nolēma izzināt Aleksandra tortes stāstu. Izrādās — reti kurš ēdiens ir tik daudzām leģendām apvīts! 

Latvijā Aleksandra torte parādījusies par godu Krievijas cara Aleksandra III vizītei Rīgā 19. gadsimta nogalē. Sākotnēji šīs kūkas ēda tikai muižnieku un bagātu pilsētnieku namos, bet 20. gadsmitā, kad cukurs kļuva pieejamāks, Aleksandra kūka kļuva populāra arī tautā. Starp citu, šo torti bija iecienījusi arī turīgā Armitstedu dzimta.

Jaunākajā žurnālā