Augstākais, ko cilvēks spēj just • IR.lv

Augstākais, ko cilvēks spēj just

Uljas Rihtes lomā — Inese Kučinska, teicējs — Rolands Beķeris. Foto — Mārtiņš Vilkārsis
Zane Radzobe, žurnāla Ir teātra kritiķe

Māras Ķimeles izrādē Saviļņojums Liepājas teātrī mirdz aktrise Inese Kučinska

Pirmām kārtām tas ir kriminālstāsts. Kāds poļu izdevums intervē slavenu amerikāņu rakstnieci Ulju Rihti. Gadījums ir ārkārtējs un saistīts ar daudziem zemūdens akmeņiem. Autores jaunais romāns stāsta par Poliju, bet Rihte necieš, ja viņai atgādina ģimenes vēsturi — viņa ir kara laikā dzimusi poļu ebrejietes un vācieša meita. Viņa ir publiski apsūdzēta antisemītismā, tas maksājis nomināciju Nobela prēmijai. 

Rihte ir bikla, un sarunāšanās ar svešiniekiem viņai izraisa fizisku nelabumu. Iesaistītie nerimstas apgalvot, ka viņa ir izcila, bet ļoti sarežģīta personība. Bet intervija acīmredzami visiem ir ārkārtīgi nepieciešama. 

Gan Viktora Ellera spēlētajam poļu žurnālistam Kšištofam Zeliņskim, kas alkst nodibināt kontaktus Ņujorkā, gan Sanda Pēča iemiesotajam rakstnieces aģentam Stīvam Rakūnam un Ilzes Trukšānes atveidotajai Uljas meitai Natālijai, kuri cenšas normalizēt mātes publisko tēlu. Un, kā izrādīsies, arī pašai Uljai Rihtei, kura, tikko ienākusi intervijas telpā, uzsprindzina labi izplānoto sarunas pavedienu, atkal un atkal atgriežoties tieši pie tām tēmām, no kurām vajadzētu izvairīties par katru cenu. 

Sākas peles un kaķa spēle, kurā mirkļiem pieslēdzas arī Edgara Ozoliņa atveidotais fotogrāfs Maikls un Rolands Beķeris Teicēja — notikumus ironiski komentējoša personāža — lomās. Katram ir savas intereses, visi cenšas cits citu izmantot. Un tā arī nav saprotams, kādu — upura vai plēsoņas — lomu notiekošajā īsti spēlē Ineses Kučinskas atveidotā rakstniece Ulja Rihte.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu