Ko Rīga var piedāvāt Īlonam Maskam? • IR.lv

Ko Rīga var piedāvāt Īlonam Maskam?

Mārtiņš Staķis. Foto — Lauris Aizupietis
Mārtiņš Staķis, Rīgas domes priekšsēdētājs

Jaunajai vadībai jāizpilda vairāki mājasdarbi, lai galvaspilsēta kļūtu pievilcīga investoriem

Ja es būtu Īlons Masks, kurš gatavs Rīgā ieguldīt miljardu, ko tu varētu piedāvāt? Šādu jautājumu man reiz uzdeva kāds atbalstītājs. Jaunajai Rīgas vadībai būs jāsniedz skaidra atbilde. Nākotnes potenciāls, reputācija, atvērtība, dzīvošanai draudzīga vide — to visu izvērtē investori. Tāpēc modernai lielpilsētai jābūt konkurētspējīgai visās šajās jomās. Tikai tā varēsim īstenot vīziju par bagātu Rīgu.

Rīga ir reģionāls ekonomikas, kultūras, pakalpojumu, politikas un izglītības centrs. Šeit ir reģionā lielākā lidosta, otrā lielākā osta. Aglomerācijā dzīvo miljons iedzīvotāju, pilsētā strādā 46% no visiem Latvijas nodarbinātajiem. Tā ir kritiskā masa, lai galvaspilsētā veidotos patiesi starptautiska un konkurētspējīga biznesa vide.

Tomēr pēdējos gados esam noraudzījušies, kā starptautiski pazīstami zīmoli Revolut, Booking.com un citi izvēlas mazākās kaimiņvalstu galvaspilsētas. Viļņa un Tallina sevi veiksmīgi pozicionē Financial Times investīcijām pievilcīgāko nākotnes pilsētu reitingos, kamēr Rīga tur neparādās. Šie piemēri apliecina, cik svarīga ir politiskā vadība.

Attīstības atslēga ir augstas pievienotās vērtības gudro pakalpojumu nozares — IT, komunikāciju, biznesa servisi, starptautisku kompāniju atbalsta biroji. Šīs jomas Latvijā attīstās visstraujāk, vērtējot pēc atalgojuma pieauguma, secināts Luminor pētījumā. Un šie uzņēmumi atrodas tieši Rīgā. Mums jātiecas uz šo servisu uzplaukumu, tāpēc stratēģiskais mērķis ir izglītota sabiedrība ar augstām digitālajām prasmēm. Digitālajai pratībai jābūt priekšplānā visos līmeņos — skolās, interešu izglītībā, pašvaldības darbinieku mācībās, mūžizglītības programmās.

Starptautiski Rīgai jārisina reputācijas problēmas. Izlasot, ka pēdējos desmit gados bijuši 40 ar Rīgas saimniecību saistīti kriminālprocesi, investori divreiz apdomās, pirms ieguldīt. Vēl trešo reizi viņi apdomās, izdzirdot par birokrātiskiem sarežģījumiem, kas rodas pirms lielu projektu nodošanas ekspluatācijā — uzskatāmākais piemērs ir Z-Towers sāga. Koruptīvas reputācijas problēmas ir enkurs, kas bremzē arī ES fondu piesaisti.

Rīgas vadībai ar darbiem jāsignalizē starptautiskajai videi, ka lietu kārtība ir mainījusies. Pirmkārt, tas nozīmē OECD labas pārvaldības prakses mērķtiecīgu ieviešanu kapitālsabiedrībās. Otrkārt, nevajadzīgu šķēršļu likvidēšanu privāto projektu attīstībā.

Starptautiskajā Doing Business reitingā Latvijas kopējie rādītāji ir relatīvi labi, bet drūma aina atklājas tieši būvniecības atļauju saskaņošanā (56. vieta pasaulē), kas novērtēta pat vēl zemāk nekā maksātnespējas procesi (55. vieta). Noliktavas uzbūvēšanai Rīgā nepieciešamas 192 dienas. Tallinā — 103 dienas, bet Viļņā — tikai 74. Būvatļauju apstrādē Rīga nav konkurētspējīga, tāpēc vājās vietas jānovērš dialogā ar Ārvalstu investoru padomi, attīstītājiem un Būvniecības valsts kontroles biroju.

Šis nav jautājums tikai par likumiem. Kapitālais remonts sen nepieciešams Rīgas būvvaldē. Nākamajai būvvaldes vadībai būs radikāli jāsakārto iekšējās procedūras, jāattīsta pakalpojumi elektroniskajā vidē. Projektu saskaņošanas termiņi jāpadara ne tikai īsāki, bet arī prognozējamāki.

Rīga kļūs par biznesam atvērtu un pretimnākošu pilsētu. Pirms vēlēšanām aicinot veidot Rīgas investīciju aģentūru pēc Go Vilnius parauga, nācās uzklausīt arī neizpratni, kāpēc vēlamies dublēt LIAA funkcijas. Rīgai un valstij nevajag nodarboties ar vienu un to pašu, bet tas arī nav mērķis. Lietuvā investīcijas atved nacionālā aģentūra, kamēr Go Vilnius palīdz investoriem iekārtoties jaunajā vidē Viļņā.

Rīgas investīciju aģentūras uzdevumos būs palīdzēt ieguldītājiem iegūt vajadzīgās atļaujas, sniegt praktisku informāciju. Tā risinās arī problēmu, uz ko norādījuši daudzi uzņēmēji, — nav skaidra lēmumu pieņemšanas procedūra, proti, Attīstības departaments saka vienu, Rīgas arhitekts otru un būvvalde vēl trešo. Aģentūra palīdzēs ieguldītājiem nonākt līdz rezultātam.

Vienlaikus, lai notiktu izaugsme, teritoriju attīstība jāplāno ilgtermiņā. Piemēram, Mūkupurvs blakus lidostai Rīga, kur nākotnē būs arī nozīmīgais Rail Baltica savienojums, — perfekta vieta attīstībai. Tāpat brīvostas teritorijā ir Beķermuiža, kurā biznesam var piedāvāt arī nodokļu atvieglojumus. Taču tie paliks tikai sapņi, ja nebūs pašvaldības aktīvas darbības teritorijas iekārtošanā. Pašvaldībai jāapņemas izdarīt mājasdarbus — izbūvēt ceļus un inženierkomunikācijas, apsolīt «zaļo koridoru» lielo projektu saskaņošanai, nodrošināt sabiedriskā transporta kursēšanu.

Visbeidzot, arī tīrs gaiss un patīkama vide, kurā valda dzīvotprieks, ir viens no faktoriem, ko vērtē investori pirms ieguldīšanas vai augsta līmeņa konferenču organizēšanas. Pirmais Rīgas pārbaudījums jau ir klāt — Baltkrievijas IT uzņēmumiem piedāvāts izvēlēties tieši Rīgu, nevis Kijevu, Viļņu vai Bjalistoku. Rīga savu mājasdarbu izdarīs, esam sasēdinājuši pie viena galda visas iesaistītās puses, un drīz taps piedāvājums.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu