
Foto — Shutterstock
Ierobežojot gaļas patēriņu, mēs mazāk ietekmēsim vidi, un, visticamāk, tas nāks arī par labu veselībai
Ņemt uz veikalu līdz maisiņu, privāto auto nomainīt pret sabiedrisko transportu — tomēr vides pētnieki apgalvo, ka vislabākais, ko varam darīt, lai mazinātu klimata problēmas, ir ēst mazāk dzīvnieku valsts produktu.
Katru gadu lopkopība gādā par 14,5% no visām siltumnīcefekta gāzēm — tikpat, cik no visiem pasaules automobiļiem, lidmašīnām un kuģiem kopā. Līdztekus gaisam piesārņotas tiek arī ūdenstilpes un izcirsti meži, jo jāaudzē vairāk lopbarības.
Vislielākie kaitnieki ir liellopi. Pēc ASV zinātniskajā žurnālā Science publicētajiem datiem, liellopi rada 65% no kopējā lopkopības radītā piesārņojuma. Govju kuņģos mīt baktērija, kas gan palīdz sagremot ēdienu, gan rada metānu — siltumnīcefekta gāzi. Metāns izdalās no govju purkšķināšanas un atraugām. Arī šķietami dabai draudzīgāks, ar zāli barots kustonis nav gluži nevainīgs. Graužot pļavas zāli un augus, šie liellopi, protams, stimulē zāles augšanu, taču to audzēšana ir ilgāka, un tie saražo vairāk metāna. Pēc liellopiem nākamais lielākais piesārņotājs ir jērs, tad siera ražošana, cūkgaļas audzēšana, vistas, olas.