Dambjsargs • IR.lv

Dambjsargs

Ilustrācija — Estere Betija Grāvere
Bjanka Bellova

Stāsts

Kuce rej. Izcirtumā virs dambja laikam ganās stirnas. Uzlieku ūdeni kafijai un iešu uzmest skatu pagalmam. 

Ir jauka pievakare; saule pamazām izgaist ielejā, kas ir visnotaļ gleznaina, lauku mājas tajā labi uzturētas, paviļas noslaucītas un izrotātas ar visādiem ķiņķēziņiem, un, jo dziļāk Vācijā, jo tās gaišākas un siltākas. Nezinu, kā īsti pateikt, bet, jo dziļāk ejat pa ieleju lejpus aizsprostam, it sevišķi, kad pārejat robežu, jo vieglāk ievilkt elpu. 

Kaut kur uzkalnā rej stirnu buks, tāpēc kuce tā plosās. Interesanta lieta — stirnas pat pēc robežu atvēršanas vienkārši nelien iekšā Vācijā. Kad šeit stāvēja dzelzs priekškars, viņas uz turieni netika, tur bija pie strāvas pieslēgts žogs, no kura laukā šāvās apgaismošanas raķetes, kad tam kāds piedūrās, un, tā kā stirnas apgūst teritoriju no mātēm atkarībā no tā, uz kurieni viņas vadā, tad čehu stirnas joprojām staigā pa Čehiju un vācu — pa Vāciju. Vācu stirnu buks vis čehu stirnu neaplēks, ko tu nudien nespēj saprast. 

Saku kucei: «Kuš, bestija!», un viņa nolaiž ausis, un var redzēt, ar kādu prieku stirnu buku izrīdītu laukā, bet viņa baidās, ka dabūtu pa ļipu. Tonka viņu izlutinājusi pa šiem dažiem mēnešiem, kurus šeit uzturējās, gāja viņu glaudīt un barot ar vakariņu atliekām, un runāties un ņēma viņu pastaigās, suņam, redz, esot vajadzīga staidzināšana un labs vārds. Es jau ļāvu ar, tik un tā Tonka allaž darīja to, kas viņai ienāca prātā. Iesākumā man bija bail, ka tikai Tonku nesalauž, jo viņa izskatījās tik trausla, turklāt tas vēders — un tad jau viņa bija aptinusi mani ap pirkstu. Nu, un kuce tagad ir izlaidusies un mūžīgi tikai gulšņā, un man atkal jāmāca viņai paklausība. Bet kuce, tā jau sapratīs, ka nav jēgas mīzt pret vēju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu