
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Biedrība "Lauku ceļotājs” pagājušajā nedēļā norādīja, ka Latvijas lauku tūrisma uzņēmēji sastopas ar izteiktu apkalpojošās sfēras darbinieku trūkumu. Taču ar šo problēmu saskaras ne tikai lauku tūrisms, bet visa viesmīlības un tūrisma nozare kopumā, īpaši ēdināšanas uzņēmumi. Darbinieku trūkumu radījuši vairāki aspekti - augstās darba kvalitātes prasības, atalgojums, kas ne vienmēr ir konkurētspējīgs ar ārvalstīs piedāvāto, un tas, ka ne visi darba meklētāji ir gatavi intensīvi strādāt.
77,7% uzņēmēju darbaspēka pieejamību vērtē kā sliktu
Darbaspēka trūkums ir problēma, kas skar ne tikai tūrisma nozari – kopumā Latvijā aptuveni 77,7% uzņēmēju norāda, ka darbaspēka pieejamība ir slikta vai drīzāk slikta (Turības Biznesa indeksa dati, 2019). Tajā pašā laikā 2018. gadā Rīgas reģionā bezdarba līmenis bija 6,5% (Centrālās statistikas pārvaldes dati, 2018). Tātad vienlaikus ir gan daudz darba meklētāju, gan daudzi, kuriem trūkst darbinieku.