Teroraktā Manhetenā nogalināti astoņi cilvēki • IR.lv

Teroraktā Manhetenā nogalināti astoņi cilvēki

4
Terorista automašīnas satriektie velosipēdi pēc uzbrukuma Ņujorkas Manhetenā. Foto: AP/LETA

Ņujorkas Manhetenas rajonā otrdien kāds vīrietis ar kravas automašīnu sabrauca cilvēkus uz velosipēdistu celiņa, nogalinot vismaz astoņus cilvēkus un vairākus ievainojot, paziņoja Ņujorkas mērs Bils de Blāzio. Viņš nosauca šo uzbrukumu par “sevišķi gļēvulīgu teroraktu pret nevainīgiem civiliedzīvotājiem”, vēsta LETA/BBC.

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka ir licis pastiprināt ASV ieceļojošo ārzemnieku pārbaudes pēc Ņujorkas Manhetenas rajonā notikušā uzbrukuma, kas ir pirmais terorakts Ņujorkā ar cilvēku upuriem kopš 2001. gada 11. septembra teroraktiem. “Es nupat esmu devis rīkojumu Iekšzemes drošības ministrijai pastiprināt mūsu jau tā Ārkārtējo pārbaužu programmu (Extreme Vetting Program). Ir jauki būt politkorektam, bet ne par šo!” tvītoja Tramps.

Kad automašīna turpināja braukt un sadūrās ar skolas autobusu, ievainojot divus pieaugušos un divus bērnus, 29 gadus vecais uzbrucējs izlēca no tās, turot rokās divas šaujamieroču imitācijas, un Ņujorkas policija viņu sašāva vēderā un aizturēja.

Uzbrukumā tika ievainoti pavisam 11 cilvēki, tai skaitā divi pieaugušie un divi bērni skolas autobusā. Viņi guvuši nopietnus ievainojumus, kas neapdraud viņu dzīvību, paziņoja ārkārtas situāciju dienesti.

Starp teroraktā nogalinātajiem ir viens Beļģijas un pieci Argentīnas pilsoņi, paziņoja šo valstu ārlietu ministri. Argentīnieši no Rosario pilsētas bija ieradušies Ņujorkā uz skolas salidojumu.

Uzbrukums, kura motīvs vēl nav noskaidrots, notika dažu kvartālu attālumā no Pasaules Tirdzniecības centra vietas un no 11. septembra teroraktu upuru memoriāla laikā, kad Ņujorkā tika svinēts Helovīns.

Notikuma vietā ieradās policija un ātrās palīdzības mašīnas. Tur ieradās arī Ņujorkas mērs Bils de Blāzio un štata gubernators Endrū Kuomo, kas uz vietas tika informēti par notikušo. Saskaņā ar aculiecinieku ziņām uzbrucējs kliedza “Allāhu akbar”, pirms viņu sašāva policija. Uzbrucējam tika izdarīta operācija slimnīcā.

Amatpersonas, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, informēja, ka uzbrucējs ir Saifullo Saipovs no Uzbekistānas, kurš 2010. gadā ieradās ASV. Saipovam ir Floridas štata autovadītāja apliecība, bet viņš var būt uzturējies Ņūdžersijas štatā, sacīja amatpersonas.

Par šo incidentu tika informēts arī ASV prezidents Donalds Tramps. “Izskatās, ka Ņujorkā noticis vēl viens uzbrukums, ko sarīkojis ļoti slims un nenormāls cilvēks,” tviterī rakstīja Tramps. Viņš tvītoja, ka likuma sargi “uzmanīgi seko” notikušajam, un noslēdza tvītu ar vārdiem “NE AMERIKAS SAVIENOTAJĀS VALSTĪS!”.

Dažas stundas pēc šī uzbrukuma Tramps tviterī paziņoja, ka ASV nedrīkst ļaut atgriezties vai ierasties savā teritorijā grupējuma “Islāma valsts” džihādistiem, kas sakauti citās valstīs. “Mēs nedrīkstam ļaut ISIS (Islāma valstij) atgriezties vai ierasties mūsu valstī pēc viņu sakaušanas Tuvajos Austrumos un citur. Pietiek!” tvītoja Tramps.

Ja apstiprināsies, ka uzbrukums Ņujorkā bijis terorakts, tad tas būs pirmais terorakts ASV kopš Trampa stāšanās prezidenta amatā, lai gan viņa prezidentūras laikā jau notikušas vairākas masu apšaudes un politiski motivētas slepkavības.

Ņujorkas štata gubernators nosauca notikušo par “vientuļa vilka” uzbrukumu un sacīja, ka nekas neliecina par to, ka šis uzbrukums būtu daļa no plašāka plāna. Uzbrucēja izmantotā kravas mašīna bija iznomāta.

Policija paziņoja, ka ir aizturējusi vienu cilvēku un nav citu aizdomās turamo, tomēr izmeklēšana vēl turpinās.

Pēc uzbrukuma tika slēgtas divas tuvumā esošas skolas.

Šis ir pirmais uzbrukums ar cilvēku upuriem Ņujorkā kopš 18. maija, kad ASV karaflotes veterāns ar automašīnu ietriecās gājējos Taimskvērā, nogalinot 18 gadus vecu sievieti un ievainojot vēl 22 cilvēkus.

Komentāri (4)

basta 01.11.2017. 11.28

Trampa kungs devis rīkojumu būtiski pastiprināt ārzemnieku pārbaudes. Gaidām, kad kāds Ņūhempšīras štata tiesnesis rīkojumu atcels.

0
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 01.11.2017. 08.41

Bail pat iedomāties, ko gan tie anglosakšu kolonizatori nodarījuši nelaimīgajam uzbekam, ka noveduši nabadziņu tik tālu. Ka tik nu kāds neizmantotu šo nelaimi, lai apvainotu miermīlīgo islamu. Katram jāsaprot, ka patiesais vainīgais ir Tramps! Un policisti-rasisti, kas bez vilcināšanās šāvuši nelaimīgajam vēderā.

+1
-2
Atbildēt

1

    edge_indran > J.Biotops 01.11.2017. 12.16

    Bez bailēm, automātiski papildinās statistika – War on terror casualties
    Taču šermuļi pārņem no domas par to force majeure, tipa 9/11, ko globālie banksteri sarīkos, lai norakstītu tās divpadsmit ‘ 000 000 000 000 nulles ASV valsts parādā.
    “Dievs, svētī Latviju.”

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    basta > edge_indran 01.11.2017. 12.35

    Nedirs nu fašistu mērgli! Terora aktu – provokāciju, 9/11, sarīkoja kremlis, lai pastulbo Bušu ievilinātu Afganistānā, amerikāņi lietu tur savas asinis un Talibi nevarētu pagaidām likt krievam samaksāt par 1,5 afgāņu civiliedzīvotāju zvēriskām slepkavībām un Cargo 200 ešaloni no Centrālāzijas nevestu mājās krievu žmurikus.
    ASV būs pasaules baņķieris, kamēr vien krievu augstmaņi ņems kukuļus un glabās savas finanses ASV dolāros un tas būs tik ilgi, cik krievu pasaule eksistēs. Pacieties, drīz tas kardināli mainīsies.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu