Ukrainas aviācija uzlidojumos nogalina simtiem kaujinieku • IR.lv

Ukrainas aviācija uzlidojumos nogalina simtiem kaujinieku

98
ASV Valsts departamenta pārstāve Džena Psaki. Foto: AFP/LETA

Ukrainas prezidents dod pavēli atsākt pretterorisma operāciju valsts austrumos

Ukrainas kara aviācija veikusi uzlidojumus teroristu bāzēm pie Kramatorskas pilsētas Doņeckas apgabalā, nogalinot līdz 1000 teroristu, otrdien paziņojis Ukrainas pretterorisma operācijas štābs, vēsta LETA. 

Precizēt iznīcināto kaujinieku skaitu esot grūti, bet pirms operācijas sākuma izlūkošanas dati liecinājuši, ka bāzēs esot bijis vairāk nekā pusotrs tūkstotis teroristu. “Uzlidojumos iznīcināti vairāki simti kaujinieku. Šis skaitlis var variēties 800 līdz 1000 teroristu robežās. Pārējiem izdevies aizbēgt. Vajag līdz galam attīrīt rajonu, lai varētu saskaitīt teroristu zaudējumus,” pavēstīja avots pretterorisma operācijas štābā.

Ukrainas valdības pretterorisma operācijas vienības otrdien Donbasā sākušas uzbrukumu kaujiniekiem, kurā iesaistīta artilērija, tanki un kara aviācija. Ukrainas tīmekļa izdevums “Ļivij Bereg” otrdien iepriekš jau vēstīja, ka pie Slovjanskas Doņeckas apgabala ziemeļos iznīcināta promaskavisko kaujinieku treniņnometne. Nometnes teritorijā bijusi šautuve un virtuve, kurā trāpījuši artilērijas šāviņi. “Kaujas vietā, kā ziņo izlūki, iznīcināti vairāk nekā 250 teroristi, no viņiem divas trešdaļas ir čečeni, pārējie – slāviska izskata cilvēki,” medijam stāstījis armijas virsnieks.

Pretterorisma operācija Ukrainas austrumos turpināsies līdz kamēr “algotņi un kaujinieki pametīs Ukrainas teritoriju”, otrdien paziņoja Ukrainas aizsardzības ministrs Mihailo Kovaļs. “Karš beigsies tad, kad pēdējais algotnis aizies no mūsu zemes. Mēs strādāsim, lai tas notiktu visīsākajā laikā,” norādīja Kovaļs, solot iznīcināt kaujiniekus, bet vienlaikus arī neizslēdzot iespēju, ka pretterorisma operācija Donbasā var beigties ar sarunām un pamieru, ja kaujinieki pieņems Ukrainas prezidenta izvirzītos nosacījumus.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs izteicies, ka lēmums pārtraukt pamieru izraisīs jaunu asinsizliešanu ar neparedzamām sekām Ukrainas valdībai.

Lai apspriestu aktuālo situāciju Ukrainā un izeju no krīzes, trešdien Berlīnē notiks Ukrainas, Krievijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministru tikšanās, pavēstījis Francijas diplomāts.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien pirms Ukrainas armijas operāciju sākuma Maskavā diplomātu sanāksmē paziņojis, ka sarunas ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, lai noregulētu situāciju Austrumukrainā, bija nerezultatīvas un Porošenko ir uzņēmies pilnu atbildību par valstī notiekošo karadarbību.

“Mēs – es domāju sevi un kolēģus Eiropā – nevarējām viņu pārliecināt, ka ceļš uz drošu un ilglaicīgu mieru nevar iet caur karu,” teica Putins. Tagad Porošenko, pēc Putina domām, ar lēmumu pārtraukt pamieru Austrumukrainā uzņēmies pilnu atbildību – “ne tikai militāro, bet arī politisko, kas ir daudz svarīgāk”, Krievijas prezidentu citē “Kommersant”.

Putins uzsvēris: “Es gribu, lai visi saprot – mūsu valsts arī turpmāk enerģiski aizstāvēs krievu tiesības, mūsu tautiešu tiesības aiz robežām, izmantojot šim mērķim visu arsenālu, kas ir mūsu rīcībā – no politiskā un ekonomiskā līdz starptautiskajās tiesībās paredzētām humanitārām operācijām, tiesībām uz pašaizsardzību.” 

Krievijas prezidentam nepatīk arī Ukrainas jaunā Konstitūcija, par kuru “sabiedrībā nenotiek diskusija, vai tā ir slikta vai laba, bet ar austrumiem vispār neviens to neapspriež”. 

Putins situāciju Ukrainā nodēvējis par pasaules negatīvo tendenču kulmināciju, vēsta “Ukrainskaja pravda”. “Mēs redzam, ka bieži nedarbojas starptautiskās tiesiskās normas. Netiek ievērotas elementāras pieklājības normas,” teica Putins.

Kādu gan reakciju no mums sagaidīja mūsu partneri, vaicāja Putins un atbildēja: “Mums nebija tiesību atstāt Krimas iedzīvotājus karojošiem nacionālistiem un radikāļiem.” Viņš nevarējis pieļaut, ka “Krimā ienāktu NATO karaspēks”.

Savukārt Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts, kurš patlaban atrodas vizītē Kijevā, uzskata, ka smagā bruņojuma piegāde no Krievijas uz Ukrainas austrumiem ir pretrunā ar starptautiskajām normām. “Visvairāk smagais bruņojums Ukrainā tiek piegādāts no Krievijas. Tas ir pretrunā ar Eiropas un starptautiskajām normām un likumiem,” Bilts ierakstījis savā tvitera kontā.

Pēc viņa teiktā, pamiera laikā Ukrainā gāja bojā 31 armijnieks, jo teroristi pamieru “nekad nav ņēmuši vērā”. “Jauns pamiers var būt tikai tad, ja tas ir abpusējs un tiek kontrolēts,” uzskata Bilts.

Porošenko dod pavēli sākt uzbrukumu Krievijas atbalstītajiem separātistiem

Ukrainas prezidents Petro Porošenko izlēmis nepagarināt uguns pārtraukšanas termiņu un atsākt uzbrukumu Krievijas atbalstītajiem separātistiem, kas darbojas valsts austrumdaļā. ASV pirmdien paziņoja, ka atbalstīs jebkādu Ukrainas varas lēmumu par rīcību Austrumukrainā.

“Pēc situācijas izvērtēšanas kā bruņoto spēku virspavēlnieks esmu izlēmis nepagarināt vienpusējo uguns pārtraukšanu,” vēlu pirmdienas vakarā uzrunājot pilsoņus, paziņoja Porošenko. “Mēs uzbruksim un atbrīvosim savu zemi.”

“Lēmums nepagarināt uguns pārtraukšanu ir mūsu atbilde teroristiem, kaujiniekiem un marodieriem,” norādīja prezidents.

Jau ziņots, ka ASV Valsts departamenta pārstāve Džena Psaki pirmdien paziņoja – Krievija līdz šim nav spērusi nepieciešamos soļus Austrumukrainas situācijas deeskalācijai . Viņa norādīja, ka ASV ir gatavas ieviest papildsankcijas pret Krieviju, kā arī Savienotās Valstis atbalstīs jebkuru Ukrainas lēmumu par turpmākiem soļiem pretterorisma operācijas zonā Ukrainas austrumos, „lai kāds tas būtu”, ziņo „Ukrainskaja pravda”.

Kā ziņots, Ukrainas prezidenta Petro Porošenko izsludinātais pamiers beidzās pirmdienas vakarā, taču Austrumukrainā turpinās teroristu uzbrukumi Ukrainas armijai.

„Krievija līdz šim nav spērusi tos soļus, uz kuriem to aicināja ASV un [Ukrainas] prezidents Porošenko,” teica Psaki. Viņa atzīmēja, ka iepriekš Maskavai bijusi virkne „atbalstāmu pasākumu”, kas bija vērsti uz situācijas stabilizāciju, tomēr, viņasprāt, ar to vien ir par maz, lai noregulētu krīzi Ukrainā.

„Līdz šim pienāk informācija par Krievijas karavīru klātbūtni Ukrainas austrumos, kā arī par to, ka Krievijas atbalstītie separātisti uzbrūk Ukrainas karavīru pozīcijām, pie Ukrainas robežas joprojām atrodas Krievijas karaspēks, kā arī Ukrainā joprojām atrodas bruņoti kaujinieki, kas apdraud ukraiņus,” paziņoja Psaki.

ASV kopā ar saviem sabiedrotajiem gatavas ieviest papildus sankcijas pret Krieviju, tai skaitā arī „sektoriālas”, ja to prasīs apstākļi, teica ASV Valsts departamenta pārstāve. Viņa gan nenorādīja, kad jauni ierobežojumi varētu tikt ieviesti.

Komentējot jautājumu par iespējamu pamiera pagarināšanu Ukrainas austrumos, Psaki norādīja, ka šis ir Ukrainas varas iestāžu lēmums, tomēr ASV gatavas „atbalstīt jebkuru Kijevas lēmumu”. Viņa teica, ka, pēc ASV domām, Ukrainas varas iestādes ir izpildījušas savas apņemšanās.

Kā savā „Facebook” lapā raksta „Amerikas Balss” žurnāliste Miroslava Gongadze, „Psaki paziņoja, ka ASV atbalstīs jebkuru Ukrainas valdības lēmumu par pretterorisma operācijas pagarināšanu”.

Psaki norādījusi, ka Ukrainas puse ir bijusi pamiera iniciētāja, kas tomēr nav pilnībā noticis, jo to pārkāpa Krievijas atbalstītie teroristi.

ASV Valsts departamenta pārstāve arī paziņoja, ka saņemti daudzi ziņojumi par kaujinieku uzbrukumiem Ukrainas karaspēkam, un aicināja Krieviju darīt visu, lai nomierinātu situāciju konflikta zonā.

Tikmēr Ukrainas Nacionālā drošības un aizsardzības padome (NDAP) pirmdienas vakarā sanāksmē nolēmusi atsākt pretterorisma operāciju un izsludināt karastāvokli Donbasā, savā “Facebook” lapā vēsta deputāts Oļegs Ļaško.

“Notikusi NDAP sēde. Lēmumi pieņemti. Pretterorisma operācija atsākta. Donbasā ieviests karastāvoklis. Tagad no vārdiem pie darbiem. Dzīt teroristus aiz Možaiskas šosejas 101.kilometra. Galvenais neapstāties un neimitēt cīņu,” raksta deputāts.

Oficiāla apstiprinājuma šai informācijai nav, taču dažādi avoti ziņo, ka prezidents Petro Porošenko gatavo uzrunu ukraiņiem par tālāku rīcību Ukrainas austrumos.

Pirmdien plkst.22 beidzās Kijevas vienpusēji izsludinātās ugunspārtraukšanas termiņš, taču nekādi oficiāli paziņojumi par tā pagarināšanu vai citiem soļiem no Ukrainas varasiestāžu puses nav izskanējuši.

Iepriekš Kijevas vienpusēji izsludinātās ugunspārtraukšanas termiņš beidzās piektdien plkst.22, taču tas tika pagarināts līdz pirmdienas plkst.22.

Pirmdien Krievijas un Ukrainas prezidenti telefoniski vienojušies strādāt pie pamiera pagarināšanas starp Kijevu un promaskaviskajiem kaujiniekiem.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (98)

buchamona 01.07.2014. 01.51

Visu cieņu amerikāņiem. Var tikai pasapņot par to, kāda būtu pasaule, ja Rietumeiropa tik pat noteikti iestātos pret to ļaunumu, kuru sev apkārt izsēj putinistiskā Krievija.

+31
0
Atbildēt

7

    Andris Jautriņš > buchamona 01.07.2014. 10.40

    … Kuba, Venecuēla … Kolumbija, Irāka, Lībija, Jemena …

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > buchamona 01.07.2014. 12.13

    Nez kas ir briesmīgāk – baķkas sociālisms Baltkrievijā vai vahabītisms Saudijā? Otrie droši vien ir neaizskaram, jo jankām draugi…

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > buchamona 01.07.2014. 10.28

    … Irāna, Sīrija, Ziemeļkoreja…

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > buchamona 01.07.2014. 16.08

    Tad baķka savus oponentus drīz varēs kā Saudi savējos, un neviens to vairs “nepamanīs”?

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 01.07.2014. 10.39

    Andris Doveiks … Irāna, Sīrija, Ziemeļkoreja…

    __________________________

    Jā, arī šīs vietas uz Zemeslodes ir krievu piekakātas…

    +15
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 01.07.2014. 14.53

    Baķkam jau arī galvā radusies svaiga doma vairāk orientēties uz Rietumiem. vai tad neesi pamanījis, ka baķa atbalsta Ukraina satbrīvošanos no teroristiem?

    Ka tik tas Putins nepaliek viens kopā ar draugiem no Ziemeļkorejas un Sīrijas.

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 01.07.2014. 11.11

    Labs bijušo un tagadējo “sociālistiskās orientācijas” valstu saraksts, Doveika kungs. Tik Kolumbija mazliet neiederas, jo tur FARC un ELN jau pusgadsimtu cīnās par pareizo “orientāciju”, bet pat par narkotirgoņu naudu nekas prātīgs nesanāk :)

    +21
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 01.07.2014. 09.09

Krievi savai agresijai vienmēr atrod mīļus nosaukumus, dažreiz pat nepārtulkojamus, kā „prinužģņēņije k miru” Gruzijā. Ukrainā likumīgā valsts vara savā zemē spiež nomierināties kaimiņvalsts stutētus bandītus – tā gan, protams, ir agresija. Ne tā, kā Čečenijā, kur likumīgo kārtību atjaunoja ar artilēriju un bumbvedējiem. Nebrīnīšos, ka rietumu gudrie drīz aicinās atjaunot sarunas. Nez, kad pašu dzīvoklī iebruks kāds laupītājs, arī tad prasīs, lai miera dēļ piekāptos abas puses?

+27
0
Atbildēt

11

    Andris Jautriņš > Aivars Krauklis 01.07.2014. 10.30

    Cilvēk, painteresējies par amerikāņu daiļradi oporāciju nosaukumos. Tici, būsi izbrīnīts un metīsies krievus apvainot plaģiātismā!

    +1
    -15
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Aivars Krauklis 01.07.2014. 16.13

    Es nevaru būt “par” vai “pret” Kremļa aktivitātēm, jo man nav informācijas par konkrētām aktivitātēm. Zinu, ka ir viedoklis, ka Kremlis jeb Putins personīgi šauj ukraiņus, bet…

    http://www.youtube.com/watch?v=clhDaOywEB0

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Aivars Krauklis 01.07.2014. 17.01

    Es neesmu mēdijs, nav man jāpārstāv visi viedokļi. Ja tavuprāt ir novirze, tad vari uzskatīt, ka tā pieļauta apzināti – lai kompensētu patiesības ministrijas (MSM) Latvijā pārstāvēto departamentu novirzes no normas :)

    Ja reiz skeleti no skapja, tad lai pieminam Drēzdeni un Hirosimu – Čērčils, Rūzvelts, Trumens.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    ILZE > Aivars Krauklis 01.07.2014. 21.45

    Andris Doveiks

    Ja reiz skeleti no skapja, tad lai pieminam Drēzdeni un Hirosimu _______________

    Par WWII gatavošanu un agresiju pret Vāciju, ASV, protams, ir pelnījušas visbargāko nosodījumu. Ne tikai par Drēzdeni bet arī pārējām vācu pilsētām, kuras ASV aviācija bumboja visu kara laiku. Ja nebijis ASV, Hitlers būtu pabeidzis bumbu, un Hirosima noteikti nebūtu cietusi.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Aivars Krauklis 03.07.2014. 14.39

    Domubiedri :) Apsveicu v_rostinu ar pievienošanos!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > Aivars Krauklis 01.07.2014. 09.43

    Ko Tu tur nevari iztulkot? Laupīšana pie Pasaules!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > Aivars Krauklis 01.07.2014. 22.57

    Doveiks nepieminēdams Koventriju aizstāv Hitleru !? Kur pazūd Nirnbergas tieas GARS ? Tagad te visi drīkst visu ? Tāda morāle vajadzīga no tatāru ratu pakaļas izkritušajiem kremliniem, lai ietriektu nazi mugurā brāļiem ukraiņiem !?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > Aivars Krauklis 02.07.2014. 07.00

    Doviks ir drupaču uzlasītājs no puzes lieveņa. Pretēji gudrībai, kādu viņš cenšas sev pierakstīt, priduroks ir pamanījies iespiest olas kremļa skrūvspīlēs.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > Aivars Krauklis 01.07.2014. 20.14

    Ja smelies “informāciju” no šādām BIDLĀM domātām DEZĀM, varēsi turpināt lepoties, ka nekādas universitātes neesi beidzis. Pat, ja formāli skaities diplomēts.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > Aivars Krauklis 01.07.2014. 14.38

    Doveik, vai pareizi saprotu, ka jūs esat par kremļa aktivitātēm Ukrainā? Vai arī principiāli uzskatāt līdzīgi kā deklarē lemberga aizstāvji – kamēr visi nav notiesāti, tikmēr lembim klāt ķerties nav godīgi?

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > Aivars Krauklis 01.07.2014. 16.36

    Hmm, neizskatās gan, ka jums būtu neitrāla pozīcija :) pie tam par kremļa aktivitātēm jums neesot informācija, bet par “amerikāņu” aktivitātēm spriežot pēc visa jums ir kārtīgs dosjē savākts, vai tā? :)

    Un par to “personīgi” šauj… nu tas ir arī tāds īpatnējs piegājiens. Vai Hitlers un Staļins personīgi iznīcināja cilvēkus? Vai tas mazina viņu vainu noziegumos pret cilvēci?

    +17
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 01.07.2014. 09.42

Бжезинский: Россия потерпела величайшее поражение в своей истории.

… Он также поделился своими наблюдениями относительно действий Москвы. “Крым станет тяжелым экономическим бременем для России… Разработка подводных ресурсов на территории Крыма невозможна для международных компаний, потому что они окажутся объектами исков различных заинтересованных сторон. Россия должна будет вкладывать огромные средства в экономическое развитие Крыма. С момента присоединения Крыма к России цены там выросли в три раза”, – сказал Бжезинский.

… Однако, по словам Бжезинского, существует еще один аспект, который “будет иметь большое значение в процессе развития Украины”. “Россия своими действиями настроила против себя около 40 миллионов человек. В отличие от других славян, украинцы в прошлом никогда не относились к России враждебно. Враждебное отношение украинцев к России – это новое явление, и с каждым днем его интенсивность растет”, – отметил он.

“Украина со временем не только станет серьезной проблемой для России, но это еще и грозит окончательной потерей огромной территории – величайшей территориальной потерей в истории имперской экспансии России. А это в свою очередь может разрушить новую мифологию, касающуюся места и роли России в мире”, – сказал Бжезинский.

+23
0
Atbildēt

4

    Andris Jautriņš > ievuliitis 01.07.2014. 10.44

    Bžežinskis – Tēvs Terēzijs :)

    0
    -16
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 01.07.2014. 10.36

    Biju aizmirsusi pievienot atsauci, piedošanu.

    Tur – vairāk no Bzežinska teiktā.

    http://glavnoe.ua/news/n182010

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > ievuliitis 01.07.2014. 10.03

    40 miljoniem ukraiņu vēl tikai pamazām sāk atvērties acis, ka patiesībā Janukoviča valdīšanas laikā pret viņiem tika īstenots reāls golodomors II, tikai mūsdienu variantā. Un ne jau bez draudzīgā brālīgās zemes atbalsta.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 01.07.2014. 10.48

    Man vēl šī frāze patika, Andri Doveik.

    “Мы имеем дело с полноценным мировоззрением – амбициозным мировоззрением, которое оправдывает утверждение о том, что Россия – это мировая держава. И ничто в международном диалоге с Западом не задевало господина Путина так сильно, как слова президента Обамы, который назвал Россию сильной региональной державой. Более обидной характеристики он дать не мог”

    +14
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu