Sašutums par kultūras ministres vizīti Austrālijā • IR.lv

Sašutums par kultūras ministres vizīti Austrālijā

173
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Foto: Lauris Vīksne, F64
Gunārs Nāgels

Par cieņu un piederību Latvijai

Latvijas medijos pēdējās divās nedēļās ir izskanējis sašutums par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes vizīti Austrālijā. Vai ir tikai sagadīšanās, ka Dailes teātrī tieši pirms Ziemassvētkiem notika „Sūnu ciema zēnu” jauniestudējuma pirmizrāde?

Dzīves realitāte ir tāda, ka latviešu tauta nav skaitliski liela un ir izkaisīta pa visu pasauli. Ja beidzot Latvijā sāk saprast un tiek oficiāli atzīts, ka jāstiprina saites starp diasporas latviešiem un Latviju, tad neizbēgami mums laiku pa laikam jāredz Latvijas valsts pārstāvjus arī „uz vietas” diasporas zemēs, lai arī cik tālu tās būtu.

Nedrīkstam novilkt līniju pie kāda cilvēku skaita vai ceļojuma izmaksām un teikt – „jūs neesat pietiekami lieli vai svarīgi, lai kāds varenās un lepnās Latvijas ministrs jūs jebkad pagodinātu ar savu klātbūtni”. Apsveikumā Kultūras dienās Valsts prezidents Andris Bērziņš rakstīja: „Šajās tikšanās reizēs rodas iespēja satikt tautiešus, runāt latviski un caur deju, dziesmu un mākslu ne tikai apliecināt savu cieņu un piederību Latvijai, bet arī popularizēt tās kultūru plašākai sabiedrībai.”

Mēs arī sagaidām, ka mums izrāda cieņu un apliecina mūsu piederību Latvijai tādā veidā, ka tieši kultūras ministre drīkstētu apciemot tieši Kultūras dienas bez kaut kādiem sūnciemiskiem pārmetumiem.

Esmu gan sašutis, gan apbēdināts, lasot Latvijas medijos daudzus anonīmos komentārus par tēmu – „ko viņa darīs Austrālijā brīvdienu laikā”. Tas norāda uz to, ka Latvijā vēl arvien ir maz zināšanu par to, cik plaši, patiešām, mēs esam pārstāvēti visā pasaulē, un cik aktīvas ir latviešu sabiedrības gan lielās, gan mazās diasporas zemēs. Daudzi Latvijā liekas nezinoši, ka Austrālijā notiek Kultūras dienas un ka ministres darba loģiska sastāvdaļa ir iepazīties ar latviešu kultūras izpausmēm.

Kultūras dienas Austrālijā agrāk notika katru gadu, bet tagad ik pa diviem gadiem starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu. Tieši šai laikā vienā pilsētā pulcējas latvieši no visas Austrālijas, un var vienā vietā satikt lielāku skaitu Austrālijas latviešu sabiedrības vadības un kultūras darbiniekus.

Kultūras ministre atklāja Kultūras dienas un strādāja visu laiku, gan tiekoties ar sabiedrības un kultūras darbiniekiem, gan apmeklējot sarīkojumus. Mākslas izstādes atklāšanā viņa tikās ar Anlijas pilsētas mēru, kurš atklāja izstādi. (Anlijas pilsētas iedzīvotāju skaits ir līdzīgs Ventspilij.) Viņa arī atklāja 3×3 saietu 2.janvārī.

Žaneta Jaunzeme-Grende izsmeļošā referātā izklāstīja savu skatījumu par Latvijas kultūrpolitiku un arī deva padomus, kā veicināt sadarbību kultūras laukā starp Latviju un diasporas tautiešiem. Liekas, ka viņas uzskati par Kultūras ministrijas lomu atšķiras no iepriekšējo kultūras ministru uzskatiem, un tāpēc ir saprotams, ka viņai ir izveidojusies opozīcija.

No visas šīs epopejas tomēr varam atrast kādu labumu tajā faktā, ka tiek veicinātas pārrunas par diasporas lomu latviešu tautas nākotnē. Sadarbošanās nesīs labākus augļus nekā neievērošana vai pat apkarošana.

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors Austrālijā

 

Komentāri (173)

Elina 08.01.2013. 13.31

Es tiešām uzskatu, ka pašreizējās kultūras ministres un arī pārējo aprieto ministru darbs būtiski atšķiras no līdzšinējā. Un tas, ko raksta mēdiji, nenozīmē, ka tie ir “mūsu” mēdiji un mūsu rakstītāji. Rējēju netrūkst, jo ar tādu noskaņojumu pret jebko un aizdomām par jebko esam dzīvojuši gandrīz 20 gadus.
Bet Austrālijā ir kāds maizes cepējs vīrs, kas cep maizi – RĪGAS maizi gadu gadiem un domā par savu bijušo tēvzemi labāk nekā te.

+37
-12
Atbildēt

2

    Sleepwalker > Elina 08.01.2013. 17.57

    >Jēkabam
    ……………
    Jā un garšīga arī!
    To maizīti viņš cep Sidnejā!
    Lai labi klājas Ministrei un Austrālijas latviešiem!

    Vienīgi liels FUI un PÈ jāizsaka Latvijas Radio par
    vakarrīta interviju ar Kultūras Ministri!
    Tas nu bija īsts žurnālista nekulturālības paraugs,
    necieņa pret Sievieti vispirms un zemiskums!

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Elina 09.01.2013. 06.44

    Neesi sajaucis Latviju un Baltkrieviju?
    Žurnalista darbs nav parādīt amatpersonai “cieņu”, bet gan pieķert melos un pretrunās, ja neesi par to dzirdējis, bet, dem. valstī ir taisni tā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

My Paradise, My Rules 08.01.2013. 16.00

Man ir kauns, ka mēs, latvieši, vispirms bļaujam kopā ar bļāvējiem, kas vispirms nāk no nelatviešu rindām, tikai tad pagaidām stāsta beigas.Mums tiešām ir vajadzīgi šie ārzemju latvieši, viņu izpratne, balsojums, padoms un atbalsts. Citādi mēs to kliedzošo pārspēku nekādi nepieveiksim.
Taču Grendes kundzei un citiem ministriem novēlu apgūt komunicēšanas mākslu. Ministrs nedrīkst izrādīt aizvainojumu, neiecietību, lai cik stulbs un provokatīvs ir žurnālista jautājums.

+28
-10
Atbildēt

1

    dro > My Paradise, My Rules 08.01.2013. 16.24

    con brio. O jā, šorīt vārījās visi, sākot ar PBK un beidzot ar radio Baltcom:)

    +14
    -7
    Atbildēt

    0

dro 08.01.2013. 15.18

Nu jau “sašutusī” publika meklē atkāpšanās ceļu – slikta komunikācija, slepenība. Ko lai dara, ja pieraduši vispirms rakstīt, bet pēc tam lasīt un domāt.
IR redakcijai fui – visi līdzekļi labi, lai novāktu NA. Tikai nav redzama tā iedomātā intelektuālā, rokošā žurnalistika. Rodas iespaids, ka tagad redakcijā Škēles rokaspuiša vietā ar kāju durvis ver citi, bet tikpat uzpūtīgi ļaudis, kuriem sabiedrības intereses noteikti nav pirmajā vietā.

+21
-12
Atbildēt

3

    janis17 > dro 08.01.2013. 20.45

    Redakcijai pirmajā vietā protams ir uzbeku biznesa problēmas avio pārvadājumu sakarā. :)))

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > dro 08.01.2013. 15.37

    Varbūt kļūdos, bet šoreiz neredzu nekādu IR redakcijas vainu.
    “Kompromitējošā ziņa” par vīra klātbūtni Austrālijā ir visos portālos vienāda.
    Toties te operatīvi publicēts Nāgela kunga raksts par labu ministrei.
    Tiesa, vēl jau nezinām, ko uzrakstīs Ozoliņš… :)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > dro 08.01.2013. 15.46

    fretka. IR portālā ir ļoti maz tekošās informācijas, bet šai ziņai vieta atradās. Pie tam ziņa ir nepilnīga. Brauciens nebija slepens, par to bija informācija KM mājas lapā, uzsvars uz to, ka ministres vīrs izmantojis valsts apmaksātu viesnīcas Nr.. LNT rīta ziņās svarīgs temats bija arī trīskārtīgs algu paaustinājums vadītājiem. Ja algu tādā veidā paaugstinātu visiem, tad vidējā alga būtu virs 1000, bet vidējā pensija virs 500 Ls. Šo informāciju šeit neredzu…

    +16
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu