Ceļojošais cirks • IR.lv

Ceļojošais cirks

2
Neļauties emocijām
Bijušais Jukos šefs Mihails Hodorkovskis (centrā) un viņa biznesa partneris Platons Ļebedevs drīz būs izcietuši cietumsodu par izvairīšanos no nodokļiem, taču jaunā prāvā, atzīstot viņus par vainīgiem arī krāpšanā un pašiem savas firmas apzagšanā, ieslodzījums var tikt pagarināts līdz 2017.gadam. Foto — Scanpix
Indra Sprance

Kāpēc finanšu grūtībās nonākušas firmas neilgi pirms tiesvedības maina juridisko adresi un tādējādi vienlaikus arī tiesu, kurai jālemj par to parādiem? Franču detektīvi iesaka: «Meklē sievieti!», bet, pielāgojot latviešu maksātnespējas procesa īpatnībām, šī gudrība skanētu: «Meklē tiesnesi!» Mēs meklējām un atradām tiesnešus, pie kuriem nonāk daudzas «ceļojošās» firmas ar miljonos mērāmām parādsaistībām

Sargs rūpīgi nopēta mani. Uzmet aci dežūrtelpā noglabātam sarakstam un paziņo, ka neviens no meklētajiem uzņēmumiem te, Lāčplēša ielā 20a, nemīt. Ir tikai viņu pastkastītes. «Trīs mājas tālāk, tepat uz Lāčplēša un Brīvības ielas stūra, viņi atrodas,» vīrs pasaka priekšā, kur meklēt Tērbatas biznesa centru un vēl piecas savstarpēji saistītas firmas, par kurām interesējos.

Sarga norādītajā namā Brīvības ielā 47 agrāk bija piecu šo uzņēmumu oficiālā adrese, bet tad pēkšņi tā mainījās. Tas notika neilgi – dažas dienas, mēnesi vai pusotru – pirms firmas pieteica tiesisko aizsardzību.

Kādēļ uzņēmumi mainīja adresi, viņi nevēlas atbildēt. Tiesvedības ierosināšanas laikā visu uzņēmumu kopējās parādsaistības pārsniedza 33 miljonus latu, bet, tiesā panākot miljonu norakstīšanu, izdevies tikt vaļā no ievērojamām parādu summām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu