Nepilsoņu referenduma rīkošanai savāc 10 tūkstošus parakstu • IR.lv

Nepilsoņu referenduma rīkošanai savāc 10 tūkstošus parakstu

73
Latvijas nepilsoņu protesta kampaņas "Aliens are coming!" plakāti. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ierosinājums faktiski ir par pilsonības piešķiršanas nulles variantu

Referenduma rīkošanai par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem parakstījušies jau 10 250 cilvēku, informēja kustības “Par vienlīdzīgām tiesībām” koordinators Andrejs Tolmačevs. Parakstus turpinās vākt līdz piektdienai, savukārt līdz 30.augustam tos plāno iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Kustības “Par vienlīdzīgām tiesībām” pārstāvis apgalvoja, ka no visiem cilvēkiem, kas parakstījās par šo iniciatīvu, aptuveni 10% līdz 15% ir latvieši. Par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem parakstījušies dažāda vecuma cilvēki – pensionāri, vidēja vecuma cilvēki un arī jaunieši, raksta LETA.

Jurijs Petropavlovskis no “Par vienlīdzīgām tiesībām” informēja, ka Pilsonības likumā tiek piedāvāts veikt grozījumus, kas paredz Ministru kabinetam līdz 2013.gada 30.augustam iesniegt Saeimā grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā par kārtību, kādā nepilsoņa pase tiek mainīta pret Latvijas pilsoņa pasi, nosakot, ka šī apmaiņa notiek par brīvu. Tāpat grozījumi, par kuriem vākti paraksti, paredz izstrādāt iesnieguma paraugu par nepilsoņa statusa saglabāšanu, kā arī kārtību, kādā nepilsoņiem tiek nosūtīta izziņa par kļūšanu par Latvijas pilsoņiem ar 2014.gada 1.janvāri.

Kustība “Par vienlīdzīgām tiesībām” aicināja iedzīvotājus parakstīties, lai tiktu ierosināta tautas nobalsošana par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem. Patlaban norit parakstu vākšanas pirmais posms. Ja tajā tiek savākti 10 000 notariāli apstiprināti Latvijas iedzīvotāju paraksti, Centrālajai vēlēšanu komisijai būtu jāorganizē tālāka parakstu vākšana. Lai ierosinātu referendumu, jāsavāc 10% balstiesīgo vēlētāju parakstu.

 

Komentāri (73)

AUTOEXEC.BAT 23.08.2012. 16.35

Saeimas deputāti ir normāli nodirsušies visu viņiem atvēlēto laiku. Visticamāk, paraksti tomēr nebūs viltojums, tādēļ vismaz 0,5 mio jau esam pakāsuši (ja nenotiks brīnums un CVK neparādīs kaut nelielas domāšanas spējas, atrodot juridiski dzīvotspējīgu pamatojumu noraidīt parakstu tālāku vākšanu).

Atliek cerēt, ka visā sagaidāmajā tracī nonāksim pie vēl kādām vērtīgām atziņām, kas nākotnē palīdzēs tikt vaļā kremlinu zombijiem.

+19
-1
Atbildēt

2

    Jānis Jukna > AUTOEXEC.BAT 23.08.2012. 16.54

    Kālab lai šis tiektos nokļūt valdībā? Vēl jau Rīgā pasēdēt ar par skādi nav.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > AUTOEXEC.BAT 23.08.2012. 16.40

    Atliek cerēt, ka visā sagaidāmajā tracī nonāksim pie vēl kādām vērtīgām atziņām…
    __________________________
    Vai pie lāga puiša Ņiluškas valdībā?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

juhans 23.08.2012. 18.36

21. gadsimta otrā pusē Amerikā kāds zēns jautā tēvam: “Tēti, kāpēc nesen Latviju atkal pievienoja Krievijai?”
Tēvs:”Redzi, dēls, tie toreizējie bijušie politiķi neko negribēja darīt “primitīvi”, bet visu paveikt perfekti, ideāli. Nu un, kā jau tu zini, ideāli neko nav iespējams izdarīt. Vienmēr visam var atrast kādu negludumu un lāpīt, un lāpīt un tā bez gala.”
“Bet, tēt, vai tad viņi to nesaprata? Tad jau viņi tā būs darījuši ar nodomu!”
“Tā jau izskatās”.

+18
-1
Atbildēt

3

    astra_ozo > juhans 24.08.2012. 00.38

    zanE …šo pastāstu izstāsti Bērziņtēvam….
    ————–
    pastāsti kaut ko sīkāk par Bērziņtēva vainu šī konkrētā referenduma jautājumā…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > juhans 23.08.2012. 18.52

    …šo pastāstu izstāsti Bērziņtēvam….

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > juhans 23.08.2012. 19.08

    ..Bērziņtēvam…
    _______________________ un
    mūsu jaukajiem parlamentāriešiem arīdzan…

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

runivs 23.08.2012. 15.53

Tas jau bija sagaidāms. Likumprojekta grozījumi, kas noteiktu procesuālo kārtību šāda valsts leģitimitāti aizskaroša likumprojekta izvērtēšanai (kā to prasa Satversmes 78.p.), pateicoties ZZS un NVO aktivitātēm,)ir iestrēguši Saeimā. Līdz ar to trūkst arī regulējuma aģitācijas kontrolei. Tāpēc “demokrātija” sitīs augstu vilni – pamatnācija būs spiesta tāpat kā iepriekš mobilizēties, lai nepieļautu valsts pēctecību aizskaroša likuma pieņemšanu, reklāmas speciālistiem darbs būs nodrošināts, politiķi izmantos ikvienu iespēju izrādīties, jo pašvaldību vēlēšanas tuvojas. Vēlētāji savā starpā strīdēsies, arī žurnālisti un politologi varēs, kā mēdz teikt, sevi parādīt un uz citiem paskatīties. Savukārt valstij atkarībā no faktiskajiem apstākļiem šīm vajadzībām būs jāgarantē vismaz 2,5 miljoni latu.
Garlaicīgi nebūs…

+16
-3
Atbildēt

2

    ilmisimo > runivs 23.08.2012. 16.39

    >ilmac

    Tātad saeimā plosās un trako veimārdemokrātija? Pēc Veimāras nāk Minchene…

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    runivs > runivs 23.08.2012. 17.28

    Jā, mūsu Satversmē, līdzīgi kā 1919.gada Veimāras konstitūcijā, bija dotas šādas tiesības vēlētājiem.Vācijas konstitucionālo tiesību doktrīnā varam daudz lasīt par to, kāpēc Vācija tik rezervēti šodien izturas pret t.s. tiešo demokrātiju. Viņi analizē “aizsargāties spējīgo demokrātiju”, kad demokrātiskā valstī attiecīgām valsts iestādēm ir jābūt tiesībām aizsargāties pret demokrātiju graujošām tendencēm. Pašlaik Vācijā, tāpat kā daudzās ES valstīs, nav šāda veida referendumu.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu