Pirms valdības lēmuma Fliks Kijevā tiekas ar Šķēli • IR.lv

Pirms valdības lēmuma Fliks Kijevā tiekas ar Šķēli

94
Andris Šķēle (no kreisās) un Bertolta Flika labvēlis Ainārs Šlesers Saeimas solos. Foto: Raitis Plauks, F64
Sanita Jemberga

Šī ir otrā reize, kad “airBaltic” sakarā uzpeld Šķēles vārds

Dienu pirms valdības lēmuma, ko tālāk darīt ar bankrota priekšā esošo lidsabiedrību “airBaltic”, Kijevas lidostā satikās no Latvijas izmeklētājiem bēguļojošais un valdības uzticību zaudējušais lidsabiedrības vadītājs Bertolts Fliks, ar uzņēmumu formāli nesaistītais bijušais premjers, politbiznesmenis Andris Šķēle un otra privātā akcionāra, Krievijas miljonāra Vladimira Antonova pārstāvji, liecina ir.lv iegūtā informācija.

Šķēle uz tikšanos ar Fliku bija ieradies kopā ar savu labo roku, finansistu un digitāllietā tiesājamo Hariju Krongornu, abiem uz Ukrainu aizlidojot un atgriežoties tai pašā dienā. Ar šo pašu reisu atgriezās arī “Latvijas krājbankas” un “Snoras” pārstāvji, ticamākais, valdes loceklis Mārtiņš Zalāns, kas pārstāv lidsabiedrību kreditējušo banku sarunās ar valdību, un Andrejs Surmačs, kurš vada “Snoras” filiāli Latvijā.

„Nu, viņš tur bija,” žurnālam “Ir” par tikšanās nolūku ar Fliku atbildējis Šķēle, apgalvojot, ka tā nebija iepriekš organizēta. „Es braucu ar biznesa klases biļeti, kuru, atšķirībā no dažiem citiem, pats apmaksāju un par pilnu cenu,” viņš nepalaiž garām iespēju iespert Valdim Zatleram, par kura vēlmi atvaļinājumos ar ģimeni „pa lēto” braukāt biznesa klasē todien intervijā “Dienā” paudis Fliks. „Ja man kāds jautā viedokli par biznesu, vai tas ir Bertolts Fliks vai kāds cits, es to labprāt izsaku.”

Šķēlem neesot nekādas slēptas finansiālas intereses “airBaltic”. Zalāns un Surmačs uz “Ir” e-pastiem neatbildēja.

Žurnāls norāda, ka šī ir otrā reize, kad “airBaltic” sakarā uzpeld Šķēles vārds. Premjera kādreizējais padomnieks ekonomikas jautājumos Gints Freimanis apliecinājis, ka vasaras sākumā pie premjera Valda Dombrovska ieradušies Ukrainas “Privatbank” akcionāri Igors Kolomoļskis un Genādijs Bogoļubovs, kurus kā ukraiņu investorus, kas interesējas par investīcijām Latvijā, pie premjera atvedis uzņēmējs, Valda Zatlera kādreizējais padomnieks Vasīlijs Meļņiks. Sarunai ritot, abi kungi ieminējušies, ka viņus interesē arī aviācija, ir daļas Ukrainas aviokompānijā “Aeroswift” un vēl dažās, un „viņi ved sarunas par “airBaltic””. Kad Dombrovskis pavaicājis, ar ko tad viņi runā, atbilde bijusi: „Ar Andri Šķēli.” Sarunas saturu apliecināja arī Dombrovskis.

Ir. lv pēc raksta nosūtīšanas drukāšanai izdevās sazināties arī ar Vasīliju Meļņiku, taču viņa atstāsts ir izvairīgāks. Ar abiem Ukrainas biznesmeņiem esot devies pie premjera kā Lietišķās padomes vadītājs. Tā kā abi esot Latvijas “Privatbank” pamatkapitāla palelināšanā ieguldījuši vairāk nekā 100 miljonus latu, esot uzskatījis par vajadzīgu viņus savest ar valsts augstākajām amatpersonām, lai runātu par iespējamām nākotnes investīcijām. Tikušies ar premjeru, Latvijas banku, FKTK, laiks neesot atradies ekonomikas ministram. Abiem pieder ne tikai vairākas aviokompānijas Ukrainā un ārpus tās, derīgo izrakteņu atradnes, naftas rūpnīcas. “Viņi kaut ko minēja sarunā, ka viņi sadarbojas ar “airBaltic” un privatizācijas gadījumā viņiem būtu interese atpirkt akcijas. Varbūt es arī kaut ko nedzirdēju, bet es neatceros, ka būtu saukti kaut kādi uzvārdi. Neko tādu es neatceros,” teica Meļņiks.

Šķēle “Ir” paziņojis, ka vienu no uzvārdiem atpazīstot, bet viņš nedarbojoties kā starpnieks “airBaltic” daļu pārdošanā. “Beidziet būvēt tās teorijas,” viņš sacīja.

Pilnu rakstu par aizkulisēm ap valdības lēmumu piedalīties lidsabiedrības glābšanā lasiet “IR” drukātajā numurā!

 

Komentāri (94)

Anda Burve-Rozīte 25.08.2011. 09.01

Kurmīt, es arī gribētu uzzināt par pāris valsts pasūtījumiņiem IR, par ko neesot rīkots konkurss. Klājiet vaļā. Es kā darbinieks un akcionārs gribu zināt.

Tāpat to ļaužu sarakstu, kuri slepeni metot mums kaut ko tumbočkā. Lūdzu, studijā!

Par tādu sīkumu, ka mana māsa nestrādā Sorosa fondā (un nekad nav strādājusi), es pat nerunāšu. Vai jums, Daini, tai partijas skolā nemācīja, ka savas samazgas ir jāatšķaida ar patiesiem faktiem? Vai tas nebija tik svarīgi?

+50
0
Atbildēt

8

    >> Jemberga

    Vai, mīļumiņ. Te tev bus saitīte.
    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/52934/zurnala-ir-ipasnieks-perno-gadu-beidzis-ar-230-238-latu-zaudejumiem
    Un pie viena jautājums, ko vari uzdot savā grāmatvedībā – no kurienes naudiņu ņemat ? Šajā trakajā krīzes laikā, kad pat sekmīgi uzņēmumi, ieķīlājot visu īpašnieka mantu nevar dabūt kredītus ?
    Par valsts naudu – kā jau minēju – „iepirkuma” nav bijis ! Viss ir nokārtots smuki un klusi zem galda. Bet grāmatvedībā painteresējies, no kurienes gada sākumā jums uzradās līgumiņš par 60 000 Ls. ??

    Un jā – tas būtu interesanti – saņemt no tevis kā „akcionāra” infu, kā tad īsti sedzat tos 240 000 Ls. REĀLOS zaudējumus, kuri pa šī gada 8 mēnešiem ir pieauguši kā minimums vēl par 160 000 Ls. Kopā jau 400 000 !!!

    Uz priekšu, „atklātības” sludinātāji !
    Kurš oligarhs jūs ir nopircis!
    Gaidu ar nepacietību ! … :)))

    +3
    -17
    Atbildēt

    0

    Agnese Cimuška > Anda Burve-Rozīte 25.08.2011. 11.47

    Cik ārkārtīgi ”kompetenta persona”!Interesanti, kurās tiesībsargājošās iestādēs viņam ir ”stipri labi apmaksāti diedziņi ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ābelīte > Anda Burve-Rozīte 25.08.2011. 15.37

    Sanita: Kill them or ignore them. Other will honor them :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > Anda Burve-Rozīte 25.08.2011. 10.05

    nedomāju viss, ka tā būtu kaut kāda informācija no drošības iestādēm.
    publiska vieta, pazīstami cilvēki. cilvēkiem, kam ir pietiekami daudz oponentu, kas ir ieinteresēti iegūt kompromātu. tas var būt jebkurš!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    aldis_grunde > Anda Burve-Rozīte 25.08.2011. 10.00

    Bet jautājums par informācijas iegūšanu vietā. Protams, var aizbildināties ar žurnālista noslēpumiem un avota neizdošanu, bet ja tas avots nāk no drošības struktūrām un izpauž operatīvo informāciju, tad tas ir nopietns valsts noslēpuma likuma pārkāpums.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Anda Burve-Rozīte 25.08.2011. 12.05

    vairākums, manuprāt, pat nelasa.
    __________________________________
    Nelasa gan.
    Garlaicīgs trollis tas dārzu postītājs.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Anda Burve-Rozīte 25.08.2011. 09.14

    Kurš tad vispār ņem galvā Kurmīša gara darbus, vairākums, manuprāt, pat nelasa.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > Anda Burve-Rozīte 25.08.2011. 09.37

    rolf…žetons par atsauci uz kasjauns :D
    kurmīt, tevi izbrīna jauna uzņemuma zaudējumi pirmajā darb’bas gadā?? un kam tur būtu jābūt:D pasakaina peļņai ?? :D beidz blamēties.

    labāk sper ārā konkrētus faktus par 60k, par 400k.

    +18
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 25.08.2011. 07.23

digitalizaacijas turpinaajums , vajag taču vienreiz notiesaat , tad šitaads cirks neatkaartosies , visi triis sheemo joprojaam kaa pa tiiro valsti notiiriit , vienam kuģnieciiba , otrasm iedaliita aviaacija ,trešam briivosta… kampeeji hrenoviji!!!

+33
0
Atbildēt

0

Anda Burve-Rozīte 25.08.2011. 09.29

Kurmīt,

es joprojām nevaru ieraudzīt, kur jūsu info ir mūsu valsts pasūtījumi bez konkursa!? Kur ir mūsu “valsts līgumiņš” par Ls 60 000? Ar ko? Par ko? Apgaismojiet – vai beidziet tukši muldēt. Tā partijas skola tiešām ir bijusi vāji atbilstoša mūsdienu vajadzībām, pat propagandā. Palūdziet saimniekiem, lai aizsūta pamācīties jaunākās metodes.

Arī pārējie skaitļi liecina, ka jūsu izpratne par mediju biznesu un to, kā iet IR, ir tālu no realitātes. Naudu pelnām tā, kā pelna normālā mediju biznesā – no abonentiem, reklāmām, speciālizdevumiem, sadarbības ar The Economist. Diez vai kāds aiziet no vienas oligarhu avīzes, lai pārdotos tādiem citur.

+26
0
Atbildēt

6

    >> Jemberga

    Sanitiņ,
    Es tev iedevu FAKTUS.
    Par to, ka “Ir” īpašnieks AS “Cits medijs” pagājušo gadu pabeidzis ar 230 238 latu zaudējumiem. Šogad būs nebūt ne mazāki. To apliecina JŪSU PAŠU uzņēmuma 2010.gada finanšu pārskats, kurš ir iesiegts Uzņēmumu Reģistrā ar JŪSU PAŠU vadības un grāmatvedes parakstiem !!
    Tu apšaubi savas priekšniecības godīgumu un uzskati, ka viņi ir melojuši valstij ???
    Tad dod SAVUS ciparus, ja tādi tev ir !! Un vēlams, lai summā sanāktu tie 240 000 … :)
    To tev nav.
    Tā ka nav to ko tagad spēlēt atkal „atklāto un tiesisko”.
    Tieši tāpat kā informāciju par savas firmas zaudējumiem, tu SAVĀ grāmatvedībā vari pārbaudīt arī infu par IR attiecībām ar jenotu vadīto Finanšu ministriju un valdību – cik un kā esat no tiem saņēmuši, kopš viņi ir pie valsts Siles tikuši. Kā jau teicu – publisku iepirkumu, ko prasa likums, nav bijis. Tieši tur jau tas situācijas jaukums.
    Tā ka tavi mēģinājumi no manis tagad pieprasīt publiskus datus, ko jūsu pašu firmočkas vadība ir noslepenojusi, ir vienkārši nožēlojami.
    Ja jau esat godīgi un atklāti, ar ko tā lielaties, tad kur ir problēma nopublicēt sava zaudējumus nesošā biznesa finansējuma avotus ?? Nu kaut vai lai pārtrauktu nez kāda tur Kurmīša „spekulācijas” par šo tēmu ? … :)))

    +1
    -19
    Atbildēt

    0

    >> Nellijai
    1. Wow! Kāda skaista IR Galvenā Šefa atbilde ! … „vājprāta mugi” … „kretīns” … !?? Iepeistoju sev un uztaisīju arī skrīnu. Tā ir neapšaubāmi jauna kvalitāte un jauna diskusiju kultūra, kuru IR iedibina Latvijā. Arī man patīk kreftīgāki izteicieni un es to arī varu atļauties, kā jau kaktu komentētājs, kurš pauž tikai savu personīgo, pie tam anonīmo viedokli. Taču REDAKCIJAS atbildē tāda skaista valodiņa ir neapšaubāma novitāte. Vēl tik derētu noskaidrot, vai arī Ombros nav kāds IR redakcijas darbinieks, lai iegūtu pilnu ainu par šī medija ētikas standartiem un morāles normām … : )
    Aplausi !!!!!
    2. Kas attiecas uz cipariņiem. Nepārliecināji. Ar kārtējo tukšo muldēšanu par savu „godīgumu” nez vai pietiks. Ja esat tiešām „godīgi”, nemelojat, nekrāpjat valsti un maksājat VISUS nodokļus, tad kur ir problēma ciparus publiskot? Atklātības un tiesiskuma apoloģētiem ta ka piedienētos rādīt paraugu un atklāt savus finansētājus, lai sabiedrība redz, kurš apmaksā jūsu viedokli. Vai tiešām tā ir sabiedrība, kā stāstāt, jeb tomēr tās ir dažas ieinteresētas, ietekmīgas un naudīgas personas/organizācijas … :)
    … vēl jo vairāk, ka esat to vairākkārtīgi solījuši un arī no citiem paģērējuši un turpinat to darīt. Es nevēlos nekā vairāk, kā tikai to, lai pildat PAŠI SAVUS DEKLARĒTOS PRINCIPUS !
    Tur tad ienākumu sadaļā būs lieliski redzams, kādi valsts pasūtījumi jums ir bijuši !
    Ja to nevēlaties, tātad melojat !! Nemaz nerunājot par to, ka esat liekuļi un dubulto standartu piekopēji.
    3. Vēlreiz uzdodu jautājumu – no kurienes nauda, lai segtu gan pagājušā gada 238 000 Ls. zaudējumus, gan tādus pašus, ja ne lielākus šogad ? Kurš ir tas stulbenis, kurš gatavs ieguldīt šādas naudas zaudējumus nesošā (tikai viena gada laikā !!), neperspektīvā biznesā tirgū, kurš tikai pēdējo 5-6 gadu laikā ir sarucis par gandrīz 20%? Un pat nevis ieguldīt, bet gan uzdāvināt šādu naudu, jo īpašnieku struktūra taču jums nav mainījusies, ko? Un ko šis „investors” ir paprasījis pretī par to …

    Pasaciņām, ka esat pamanījušies, tāpat kā kampars, „ieķīlāt” pāris vecus fordiņus kādā bankā par pāris miljoniem, es neticēšu … :)))

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Lai arī Kurmīša izteicieni, maigi izsakoties, ir stipri žultaini, tomēr jautājums par zaudējumu segšanu prasās pēc atbildes. Ja vien pašus zaudējumi Kurmītša nosapņoti.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sintija Sproģe > Anda Burve-Rozīte 25.08.2011. 12.54

    Cien. “Ir” redakcija, kāpēc jūs neņemat pie dziesmas šādus klajus apmelotājus? Ja tas notiktu “reālā dzīvē” televīzijā, jūs taču iebilstu ar tiesiskām metodēm pret klaju apmelošanu? Šis ir 21. gadsimts, internets vairs nav vieta, kur paslēpties un vēlā vakara stundā nozākāt visu, kas nav tīkams. Uzzināt personu, kurš ir šī “viedokļa” autors taču nav tik grūti vai tomēr es maldos?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Un ko Jūs ieteiktu darīt ar šiem vājpratīgajiem murgiem? Izdzēst, lai pēc tam šis kretīns varētu žēloties, ka viņa “atmaskojumiem” tiek aizbāzta mute?? Tagad katrs var lasīt un novertēt, vai šim nelietīgajam tipam ir vai nav kādi konkrēti fakti, ar ko pamatot savus apvainojumus.

    Nav mums nekādu bezkonkursa ieskaitījumu, līgumiņu vai tēvoču. Mūs finansē lasītāji, pērkot žurnālu, un reklāmdevēji, perkot reklamu. Mēs esam piedalījušies pāris konkursos, konkrēti – uzvarējām SFL “Jauno mediju” konkursā un tikko ĀM konkursā, par ko ir pieejama publiska informācija.

    Pirmajā gadā veicām lielus ieguldījumus, lai uzsāktu darbu, ko šogad sekmīgi turpinām un plānojam gadu beigt pozitīvi. Ietekmes pircējiem un viņu pakalpiņiem nav nekāda prieka par mūsu darbu, šis airBaltic skandāls ir tikai viens no piemēriem, kas nepārsteidz nemaz.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Anda Burve-Rozīte 25.08.2011. 11.39

    kuurmītim kā parasts diareja, bet faktu nav. Augstākā plānprātības pilotāža – pieprasīt no apvainotā faktus, lai apstiprinātu savu apmelojumu pamatotību!:))

    +16
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu