Valdība apstiprināta • IR.lv

Valdība apstiprināta

80
Valdis Dombrovskis pēc valdības apstiprināšanas apsveikumā saņēma sarkanas rozes. Foto: Raitis Plauks, F64
Askolds Rodins

Balsojums Saeimā iznāca nedaudz negaidīts

Trīs lietas esot labas lietas. Otrdien Saeima valdības vadītāja amatā trešo reizi pēc kārtas apstiprināja Valdi Dombrovski (Latvijas vēsturē nebijis gadījums), un pie viena pie amatkrēsliem tika arī viņa ieteiktie ministri.

Taču ir arī kāda cita tautas gudrība, kas māca: bagāts dara, kā grib, nabags – kā var. Par bagātu premjeru varētu uzskatīt, ja viņa partijai Saeimā būtu vismaz 51 mandāts. Līdz šim Latvijas premjeri bijuši nabagie – lai izveidotu valdību, nācies “stiķēt” koalīciju. Arī Dombrovskim. Šoreiz koalīcija iznākusi sevišķi komplicēta. Vairākuma nodrošināšanai Saeimā triju frakciju apvienotajiem spēkiem nācās piepulcēt t.s. “Olšteina jauniešus” – no Zatlera Reformu partijas (ZRP) atšķēlušos sešu deputātu grupu, par kuras līderi tiek uzskatīts Klāvs Olšteins. Visu 56 koalīcijā apvienoto deputātu kopā saturēšana būs visai delikāts darbiņš.

Balsošanas sēde negaidīti ievilkās garumā, neviens netika prognozējis tik lielu runātgribētāju skaitu. Ka balsojums būs apstiprinošs, liecināja jau tas vien, ka uz sēdi nebija ieradušies divi sēdēt opozīcijā lemtā Saskaņas centra deputāti – Jānis Ādamsons un Mihails Zemļinskis. Tātad pret varēja balsot nevis teorētiski iespējamie 44 deputāti, bet tikai 42.

Tomēr iznāca citādi. Pret nobalsoja 38. Neiztika bez melnā humora. Bez paredzamajām 56 balsīm Dombrovska valdībai tika vēl viena. Brāķdaris opozīcijas nometnē izrādījās nevis kāds jauniņais, bet parlamentārajās batālijās rūdītais zaļzemnieks Ingmārs Līdaka, no kura negaidīti iznāca izcils “spiežamo pogu jaucējs”. Taču lai nu paliek Līdaka, viņa balss konkrētajā gadījumā neko neizšķīra.

Balsošanā nav piedalījušies Kārlis Seržants, Ilona Jurševska (abi ZZS) un Viktors Jakovļevs (SC)

Summāri opozīcija savāca tikai 38 balsis. Matemātika “sāka štimmēt”, kad noskaidrojās, ka balsošanā nav piedalījušies Kārlis Seržants, Ilona Jurševska (abi ZZS) un Viktors Jakovļevs (SC). Tas jau ir satriecoši.

Balsošana pieder pie deputāta tiešajiem pienākumiem. Var kāpt vai nekāpt tribīnē – redzēti daudzi, kuriem ar runas mākslu kā nu bijis, tā bijis, un neba tas likumdevēja darbā ir pats galvenais. Taču nepiedalīties balsošanā – tā jau ir sabotāža. Ne jau tāpēc vēlētāji gāja pie urnām, lai, kā reiz bija modē teikt, “izpildītu savu pilsoņa pienākumu”. Ja esat tikuši deputāta kārtā, protieties un izpildiet savu pienākumu. Piedevām tas viss nav uz brīvprātības pamatiem, deputāti par savu darbu saņem algu. Tradicionāli pieņemts, ka maksā par padarīto. Par atteikšanos darīt to, ko paredz amata pienākumi, būtu jāuzliek naudas sods. Tikai nevis kaut kāds simbolisks, bet pa kabatu jūtami sitošs, teiksim, desmit minimālo mēnešalgu apmērā.

Kad atklātībā nāca galīgais balsošanai nodotais ministru uzskaitījums, kļuva redzams, ka no trīspadsmit nākamajiem ministriju vadītājiem teju puse ir bezpartijiskie, un tas nu nekam neder. Ministrs pēc definīcijas ir politisks amats, un viņam nebūt nav obligāti jābūt tās jomas speciālistam, kuras vadība uzticēta. Ministrijas ikdienas darba vadīšana drīzāk ir valsts sekretāra darbs, un valsts sekretāram patiešām jābūt krietnam savas jomas pārzinātājam.

Ja ministriju neveiksmīgi vada politiķis, tad vietas zaudēšana politiskās dzīves augstākajā plauktā – tā arī ir viņa politiskā atbildība. Ministra krēslā iecelts bezpartijiskais – tas ir algotnis, no kura nav kam un nav iespējams prasīt politisko atbildību. Tā partijām ir nopietna problēma.

Bet Dombrovska jaunajai valdībai galvenais būtu turpināt sekmīgi sākto ekonomikas atveseļošanas kursu.

 

Komentāri (80)

buchamona 25.10.2011. 19.03

Ja ” izgriež” ārā to laiku, kurā ZRP centās ievilkt koalīcijā SC, vai eksperimentēja ar ” sarunu vešanas kārtību” :), tad jau šo koalīciju sakārtoja un ” portfeļus izdalīja” pavisam ātri un gludi.
Cik vien atceros prognozes par Dombrovska valdībām – tās vienmēr ir bijušas negatīvas, bet rezultāts ir izrādījies pozitīvs. Iepriekšējās divas viņa valdības nostrādāja līdz loģiskām beigām un arī par trešo nav lielu šaubu, ka tā finišēs līdz ar nākošās Saeimas vēlēšanām, pēc trim gadiem.
Ja būs klupšanas akmens, tad tas būs pavisam drīz, kad būs jāpieņem budžets.

+15
-2
Atbildēt

11

    buchamona > buchamona 26.10.2011. 10.23

    Dzeri. Lieta tā, ka līdz kamēr nebūsim tikuši pie tik pat pilnīgas bildes par Lemberga stipendijām, kā šobrīd par pašu Lembergu – tikmēr visa LV iekšpolitika ir šajā zīmē iekšā. Tādēļ ir jārunā tikai par to, kas ir pilnīgi skaidri saskatāms un bilde ir tāda, ka kopš Dombrovskis ir premjers TB/LNNK, vai tagad NA – līdz pat šim brīdim viņi vienmēr ir konsekventi balstījuši Dombrovski gan būdami pozicijā, gan opozīcijā. Par opozīciju – zinu, Tu tulīt man atsauksies uz pagājušo budžetu :)) Tas bija pastulbs protesta balsojums un tikai.

    Bet šoreiz ne par to ir stāsts. Teikšu kā ir, šoreiz Tu nedaudz aizķēri mani ar savu pastulbo pašapziņu un pārākuma apziņu, ar kādu Tu savos komentos runā arī par mani, kā par NA vēlētāju :) Kritika ir laba lieta, bet kritikai ir jābūt precīzai – līdz pat kommatam. Ja ir kaut kas nožēlojams šajā pasaulē – tad tās ir baumas

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 26.10.2011. 11.12

    Dzeri. Ir jau labi :) Es te pats šorīt, kā tāda neizgulējusies tante uzvedos :))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 26.10.2011. 09.53

    Grendi uzskatu par nepiemerotu kandidātu KM amatam, man personīgi neviens no viņiem nav izdarījis neko, bet, man stipri riebj, kad ar patriotisko retoriku un it kā patriotiskās partijas aizsegā apdara savus apšaubāmos darbiņus, kā to darīja Rasnačs, Bērziņš, utt., bet pārējie no šīs te partijas, kas sevi uzskata par vienīgajiem pareizajiem latviešiem, izliekas, ka to nesaprot, un virza tos atkal.
    Liekulība ir vispār viena no pretīgākajām īpašībām, pēc manām domām.
    Samierināties ar kaut ko vajag visiem, tev, tai skaitā, ar to, ka NA bez kritikas nepaliks, atšķirībā no tevis, es šo kompāniju diez cik augstu nevērtēju.
    Un kas jums, VL faniem, par slimību – runā, par ko gribi, atbilde vienmēr būs par SC?
    Kāds sakars Bēŗziņa un Rasnača blēdībām un tam, ka viņi atkal ir Saeimā un viens pat TM, ar SC?
    SC viņus tur virzīja vai NA?
    Nevajadzēju Lemberga blēžus virzīt, tads man arī nebūtu par ko runāt, tā ka vaino Dzintaru un kas tur vēl pieņem lēmumus, nevis mani.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 26.10.2011. 10.52

    RA – nevienu personiski aizvainot negribēju, un, manuprāt, neko aizvainojošu neuzrakstīju.
    Tās ir manas personiskas domas par NA, katrs var domāt, kā grib.
    Bet, par to, ka visas diskusijas par NA un tās dīvainībām kandidātu izvēlē ministru posteņiem beidzas ar SC piesaukšanu, nevis ar NA rīcības apspriešanu – vari pameklēt komentāros, tā tas arī ir, nesaprotu, par ko tur būtu jājūtas aizvainotam.
    Ja par “slimība”, tad tas jau nav jāuztver tieši, bet, kā metafora, neviens te nevienu par slimu neuzskata.
    Par liekulību – tas jau neattiecas uz tevi, bet uz attiecīgām NA personām.
    Manuprāt, kaut kur jau rakstīju, ka tu esi viens no nedaudzajiem NA atbalstītājiem, kas argumentē savus komentārus.
    Ja manos komentāros it kā jūtama pārākuma apziņa – arī kļūda, drīzāk, tāds mans stils, ne par vienu pārāku sevi neuzskatu.
    Bet – taisni to pašu jau es arī gribu pateikt.
    Kāda ticība var būt NA, ja tur iekšā tādi cilvēki, kuri vēl tiek virzīti ministra amatam.
    Es taču neapsūdzu viņus radikālismā vai ekstrēmismā, bet, tikai liekulībā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 26.10.2011. 10.25

    Džeri!
    Par vecajiem tēvzemiešiem: Bērziņu un Rasnaču Tev pilnībā piekrītu, bet Grende gan pie tiem nav pieskaitāma vismaz pašlaik vēl nē, jo manuprāt, viņa ir sakarīgs cilvēks un ne ar ko nav sliktāka, bet simtkārt labāka par Skrūdžu, vismaz kā ministrs!!!
    Domāju, ka tikai tad NA var palielināt savu balsotāju skaitu, ja atbrīvosies no tādiem biedriem kā Rasnačs un G. Bērziņš. Nu neticu šiem abiem, ka viņi strādā Latvijas iedzīvotāju labā! Cik dzirdēts, tad Rasnačš pamatīgi mīl sīvo un tadiem cilvēkiem nav godaprāta un uzticības, vismaz no manas puses.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 26.10.2011. 06.26

    Sirtaki – jā,NA pārstāvniecība noteikti dubultosies, ja ne vēl vairāk, visas pārējās partijas nīkuļos vai izzudīs dabīgā veidā, nespējot konkurēt ar VL “domas gigantu” intelektuālo pārākumu un TB gala neaptraipīto reputāciju un, gandrīz vai pataloģisko, godīgumu un principialitāti.
    Un tad NA spēs piedāvāt ministru amatiem ne tikai divus, bet, veselus četrus cilvēkus, jo potenciāls būs dubultojies.
    Un ne tikai tādus godavīrus kā Bērziņu un tik izcilu KM kandidāti kā Grendi, bet, droši vien, atradīsies viņa intelektam un godaprātam atbilstošs amats pat pat īstenajam latvietim un patriotam Rasnačam un, vēl kādam tikpat lielam “profesionālim”, un tad gan Latvijā iestāsies laime!

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    arturs > buchamona 25.10.2011. 23.19

    Nebūtu slikti, ja (V) ar (VL) nākamajās vēlēšanās iegūtu ~ 56 balsis, jo jāteic ZRP ar mēģinājumu ievilkt valdībā SC, manuprāt, spēcīgi izbojāja savu vēlētāju cerības.
    ZZS nākamajās vēlēšanās varētu arī nepārklupt pāri 5% barjerai, kaut gan Ventspils pusē dzīvo traki cilvēki, tāpēc labs bija uzsauciens : “Izglāb Latviju – Atņem vecvecākiem pasi” :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > buchamona 25.10.2011. 22.16

    Pēc Latvijā de facto tradīcijas nākamās (ārkārtējās :) ) vēlēšanās ZZS pazudīs tālēs zilajās, ZRP (precīzāk- Zatlera kanceleja) iespējams izvilks dzīvību līdz urnai, Vienotība (vispār jau dīvains sacepums) paliks kā konformisks veidojums, VL pēc šī gada peripetijām vismaz dubultos atbalstītāju skaitu.
    Ja VL savā darbībā vēl iesaistīs nevalstiskās/sabiedriskās organizācijas (NVO)- kļūs par vadošo un vienojošo spēku Latvijas politikā.
    SC – ja par “integrāciju” sauc pilsonības piešķiršanu/pārdošanu visiem, kas to vēlas vai nevēlas (kaut vai lai ceļotu pa ES), tad situācija savādāka.
    Mana prognoze, pēc 3 gadiem atskatīšos :)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 25.10.2011. 23.00

    ZRP (precīzāk- Zatlera kanceleja) iespējams izvilks dzīvību līdz urnai
    ___________________________________
    eee…nu….mmm…varbūt līdz mauzolejam?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 26.10.2011. 09.12

    Dzeris. Un, ko Tev Grende izdarījusi? Iestājās NA? :) Tev Dzeri ir jāsamierinās, ka tik drīz Latvijā nepienāks tie laiki, kad Urbis cels šeit 3. republiku. Arī Ušakovs bija nepatīkami pārsteigts, kad NA valdības veidošanas sarunu gaitā spēja iziet uz kompromisiem un šādi izkūpēja staļinistu cerības piecūkot ar savu klātbūtni Latvijas valdību.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 25.10.2011. 20.08

    arī par trešo nav lielu šaubu, ka tā finišēs līdz ar nākošās Saeimas vēlēšanām, pēc trim gadiem.
    Ja būs klupšanas akmens, tad tas būs pavisam drīz, kad būs jāpieņem budžetu
    _____________________________________________________
    Tiesa gan.

    Ar atsevišķiem ministriem gan varētu būt atrakcijas un piedzīvojumi.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Kā T Ā var būt?! 25.10.2011. 18.35

“Par atteikšanos darīt to, ko paredz amata pienākumi, būtu jāuzliek naudas sods.”
Teicama doma!
Vēl tā kārtīgāk varētu papētīt arī daudzo SC deputātu valsts valodas zināšanas. To neesamība arī traucēs pildīt amata pienākumus.

+10
-1
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 26.10.2011. 00.43

Tv net- “Deputāti Saeimas debatēs stostās un mokās”

Ierosināt Valsts valodas centram pārbaudīt patiesās SC deputātu latviešu val. zināšanas eksāmenā. Vienalga kā…Viena liela daļa izlidotu renstelē, kā likts.
Kā vispār var rasties situācija, ka piem. Marjana Ivanova-Jevsejeva nevar salikt kopā 2 teikumus, mēģinot atbildēt žurnālistiem. Mihails Zemļinskis pat nesaprot ko viņam prasa…Jeļena Lazareva saprot katru 3 teikumu, bet knapi stostās utt. Kad šī cūcība beigsies?

+8
0
Atbildēt

2

    kristaps_drone > Ligiña Doniña 26.10.2011. 09.48

    Paldies dižajai un varenaijai VVF, kas izcūkoja valsts valodas likumu un likumu par Saeimas vēlēšanām. Pateicoties tam radusies situācija, ka Saeimā var iekļūt “pilsoņi” no kolonistu un okupantu vides, kas nezin valodu. Un protams, svarīgi ir arī tas, ka mums ilgus gadus pastāv burvīga kolonissu un okupantu un viņu pēcteču naturalizācijas programma.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Ligiña Doniña 26.10.2011. 10.41

    …virzība uz sadarbību ar “Saskaņas centru” varēja būt dibināta tikai uz apzinātu rīcību ar politisku sapratni, uz ko šī partija iet.

    – Tam nav pierādījumu, bet tā varētu šķist, ka Zatlera kungs meklēja to divu trešdaļu vairākumu, kas ļautu mainīt Satversmi, viešot tautas vēlētu prezidentu. Tā kā “Vienotībā” tam nebija atbalsta, bija jāmeklē citi sabiedrotie. Kad stājos ZRP, biju kodola grupā un, mijoties domām ar Valdi Zatleru, teicu, ka mums visur sakrīt, izņemot šo ideju. Es esmu galīgi pret tautas vēlētu prezidentu, un “par” izteiktie argumenti man liekas populistiski.

    – Jau minēju, ka cilvēki uzticējās, sekoja vadonim partijā un balsoja vēlēšanās. Par to nav ko pārmest. Bet kā viņi tik viegli varēja piekrist kursa maiņai…

    – … nezin gan, vai viņi piekrita.

    – Tomēr publiski protestējuši un aizgājuši no ZRP tikai zināmie seši deputāti.

    – Kad iebildu pret partnerību ar “SC”, saņēmu lielu atbalstu tādai nostājai. Ņurdēšana ZRP bija diezgan liela. Daži biedri varbūt nemaz nepaguva izsekot tik krasiem pavērsieniem….
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=331704:lnerdsim-viens-otram-zobusr&catid=95:intervijas&Itemid=113

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu