«Šobrīd dedzina dokumentus» • IR.lv

«Šobrīd dedzina dokumentus»

Polijas preses izdevumi pēc vēlēšanām. Priekšplānā novietoto žurnālu virsraksti ir Lielā opozīcijas veiksme un Polija saka: pietiek. Foto — Agra Lieģe-Doležko
Agra Lieģe-Doležko, speciāli Ir

Lai gan vēlēšanu rezultāti Polijā ļauj nomainīt astoņus gadus ilgo partijas Likums un taisnīgums varu, tā tomēr negrasās padoties bez cīņas — vismaz cer novilcināt jaunas valdības izveidi un atbrīvoties no pierādījumiem par pieļautajiem pārkāpumiem

Dažas dienas pirms vēlēšanām Polijā atkāpās divi visaugstākā ranga ģenerāļi — ģenerālštāba priekšnieks Rajmunds Andžejčaks un bruņoto spēku operatīvais komandieris Tomašs Pjotrovskis, kā arī vēl desmit virsnieki. Šīs demisijas rāda, cik nokaitēta bija atmosfēra pirms parlamenta vēlēšanām 15. oktobrī.

«Zināms, ka pirms vēlēšanām noticis mēģinājums notestēt, vai Polijas armija pakļautos pavēlei ieviest ārkārtas situāciju gadījumā, ja vēlēšanu rezultāts būtu pie varas esošajiem nevēlams,» situāciju Ir skaidro politiskais komentētājs Jans Hartmans. «Vienkārši sakot, partijas līderis Kačiņskis apsvēra iespēju izmantot armiju, lai paliktu pie varas, taču pēc ģenerāļu atkāpšanās kļuva skaidrs, ka Polijas bruņotie spēki šādai pavēlei nepakļausies.» 

Ass konflikts starp armijas vadību un aizsardzības ministru veidojies jau kopš pavasara, bet pēdējais piliens izrādījās lēmums poļu evakuāciju no Izraēlas uzticēt ģenerālim, kas agrāk bijis Teritoriālās aizsardzības spēku komandieris un tiek cieši saistīts ar valdošo partiju. 

Pirms dažiem gadiem izveidotie Teritoriālās aizsardzības spēki oficiāli domāti Polijas armijas stiprināšanai, taču faktiski tika veidoti kā pamats partijas Likums un taisnīgums «privātajai armijai», skaidro Hartmans. «Daudzi Teritoriālās aizsardzības spēku karavīri jau ir pabeiguši pulkvežu un ģenerāļu «kursus» un nosūtīti komandēt brigādes. Augsta ranga militārpersonas paudušas pārliecību, ka šos karavīrus, ļoti iespējams, plānoja izmantot kā aizvietotājus virsniekiem, kuri atteiktos pildīt Likums un taisnīgums antidemokrātiskos rīkojumus.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu