Rīt sāksies pavasaris • IR.lv

Rīt sāksies pavasaris

24
Gatis Rozenfelds, f64

Šodien Rīgā, Arkādijas parkā un Bastejkalnā, tiks sagaidīti pavasara saulgrieži, ziņo āgentūra LETA.

Arkādijas parkā pavasara saulgriežus varēs sagaidīt plkst.6 no rīta, kur paredzēta saullēkta sagaidīšana ar Saules dziesmām, pēršanās ar pūpolu zariem, putnu dzīšana, mazgāšanās ūdenī, kas tek pret rītiem, un citi tradicionālie rituāli auglības, veselības un skaistuma nodrošināšanai.

Savukārt Bastejkalnā no plkst.12 līdz 16 notiks Lielās dienas svinēšana, kuras laikā būs šūpoļu iesvētīšana un šūpošanās, Lieldienu dziesmas un apdziedāšanās, kaujas ar krāsotām olām, rotaļas un sadancošana.

Par svētku sajūtu gādās Rīgas folkloras kopas “Budēļi”, “Dandari”, “Grodi”, “Iljinskaja Pjatņica”, “Maskačkas spēlmaņi”, “Rija”, “Rīgas danču klubs”, “Savieši”, “Skandinieki” un “Vilkači”.

Rīgas folkloras kopas aicina šajos pasākumos pievienoties visus, kuri šajā nozīmīgajā dienā, pavasara saulgriežos, spēj agri piecelties, lai sveiktu Sauli un gūtu svētību un enerģiju nākamajam gada cēlienam.

Citviet Latvijā pavasari sagaidīs ar gonga skaņām.

Šodien vairākās Latvijas vietās – Turaidā, Cēsīs, Salacgrīvā, Talsos, Kuldīgā, Ogrē, Rīgā – notiks pavasara sagaidīšana ar gonga skaņām.

Laikā no plkst.12 līdz 13.30 pavasara sagaidīšana norisināsies Turaidas pils tornī, Cēsu pils tornī, Salacgrīvas pilskalnā, Kamparkalna tornī Talsos, Lazdukalna tornī Ogrē, Skatu laukumā pie Ventas rumbas Kuldīgā un Bastejkalnā Rīgā, bet gongu kopā sanākšana plkst.20 gaidāma Rīgā, Anglikāņu baznīcā.

Pasākumu rīko biedrība “Gaismas mija”, un tajā iesaistīsies vairākas folkloras kopas, piemēram, pavasara modināšanā Turaidā piedalīsies folkloras un seno cīņu kopa “Vilkači”.

“Vairāku Latvijas pilsētu un lauku augstākajās vietās šajā svētdienā ieskanēsies metāla skandas notis un saviļņos gaisu, lai atbrīvotu sirdis no ziemas miega un domu smaguma. Tas iecerēts kā pavasara un cilvēku sirds un apziņas atmodas pasākums,” stāsta rīkotāji.

Pavasaris sāksies 21.martā plkst.1.21.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu