Sola demonstrācijas, ja paaugstinās nodokļus • IR.lv

Sola demonstrācijas, ja paaugstinās nodokļus

29
LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle (K) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers (L). Autors - Edijs Pālēns, LETA

Sociālie partneri kritizē budžeta konsolidācijas priekšlikumus

Sestdien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē sociālie partneri valdībai izteica asu kritiku par vienpusēju lēmumu pieņemšanu budžeta konsolidācijas jautājumos, kā arī par pieņemto lēmumu ietekmes neizvērtēšanu uz ekonomiku kopumā, vēsta aģentūra LETA.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Vitālijs Gavrilovs norādīja, ka nākamā gada budžeta konsolidācijas procesam un ekonomiskās izaugsmes veicinošiem pasākumiem esot jābūt samērojamiem. Pirmām kārtām esot jādomā par ekonomikas atjaunošanos. Gavrilovs arī atzina, ka valdība nav veikusi pietiekamas strukturālās reformas. Nodokļa likmju paaugstināšana savukārt pasliktināšot Latvijas uzņēmēju konkurētspēju.

Latvijas pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) izpilddirektors Olafs Ozols asi kritizēja valdības nespēju izvērtēt nodokļu paaugstināšanu Lietuvas un Igaunijas kontekstā. Piemēram, jaunu auto tirdzniecībā Latvijas nodokļi esot 16 reizes lielāki nekā Lietuvā un četras reizes augstāki nekā Igaunijā. Ozols apgalvoja, ka valdība joprojām nekonsultējas ar nozaru asociācijām, tāpat netiekot izvērtēti pieņemto lēmumi plusi un mīnusi nākotnē.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vecākais padomnieks Māris Pūķis norādīja, ka pašvaldībām līdzekļi budžeta projektā samazināti pārāk lielā apmērā. Viņaprāt, arī minimālā alga esot pārāk maza. Pūķis norādīja, ka valdība nav pievērsusi uzmanību problēmām ar ES fondu apgūšanu. Nav atbilstošas normatīvās bāzes, trūkst citu stimulu, tāpēc ministrijas, nespējot līdzekļus apgūt, pārliekot tos uz nākamo gadu.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers solījis rīkot demonstrācijas pie Saeimas ēkas, ja valdība realizēs publiskotos nodokļu paaugstināšanas pasākumus. Arodbiedrības līderis uzsvēra, ka budžeta konsolidācijas procesā esot daudzas pozīcijas, kuras ar arodbiedrībām netika apspriestas un "tās mēs šodien tikai pirmo reizi ieraudzījām".

LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle savukārt norādīja, ka darba devēji nākamajā gadā nedomā darbiniekiem celt atalgojumu, tikai ar retiem izņēmumiem – tiem, kuri nodrošina kompānijas ieņēmumus. Par to liecinot veiktais pētījums. Egle uzsvēra, ka pievienotās vērtības nodokļa celšana būtiski samazinās uzņēmēju konkurētspēju, tostarp Baltijas mērogā, un daudzi varētu savu darbību arī pārtraukt.

Valdība plāno ieņēmumus palielināt par 140 miljoniem latu jeb aptuveni 50% no konsolidācijas apmēra, savukārt izdevumus plānots samazināt par aptuveni 90 miljoniem latu. Ar tādiem budžeta projekta priekšlikumiem valdības un Finanšu ministrijas pārstāvji sestdien iepazīstināja sociālos partnerus NTSP sēdē.

Komentāri (29)

cheszz 20.11.2010. 18.49

2009.gadā Krīgers neatbalstīja algu samazināšanu (pašam Ls 850 uz rokas), šogad rīkoja piketu pret taupību. Nekā konstruktīva, tikai populisms.

+16
-1
Atbildēt

0

buchamona 20.11.2010. 19.36

Taada diivaina izpratne par sadarbiibu tai NTSP :)) Vieniigais ~ konstruktiivais priekshlikums~ no vinju puses – ~ uzlaidiisim Kriigegeru!~ :) Taa vietaa vareetu tachu paraadiit, kur taa nauda glabaajas, bet par NIN – to sen jau vajadzeeja pacelt, ja runaajam par kaut cik godiigu nodoklju paardali no mazturiigaa uz turiigu.

+13
0
Atbildēt

6

    daina_tabuna > buchamona 20.11.2010. 21.10

    @rinķī apkārt
    Kāpēc “pat Repše”? Kas viņš, kāds reformu guru? Neizlēmīgums viņam ir ne mazāk raksturīgs kā Dombrovskim. Abi ir burta kalpi. Nu nebūs nekas no tā vien, ka izdos kaut kādu lēmumu, pavēli. Ir jāiet un katru dienu jāpilina- izdarīji? izdarīji? izdarīji? Un pašam tas jādara, nevis jācer, ka pa varas līniju uz leju uzdevumi izpildīsies automātiski.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > buchamona 20.11.2010. 20.14

    Ja viņi to nesāks jau tagad, tad viņiem nebūs 4 gadu.
    Tas bija skaidri un gaiši japaziņo jau tagad, lai:
    a) ierēdnīši sāk raustīties par saviem krēsliem un piestrādā pie tā, lai nebūtu tie, kas izlido kā propķis,
    b) sabiedrībai ir skaidrs, ka reformas neizpaliks,
    c) aizdevēji nepiesienas tur, kur nevajag,
    d) ja nevis tikai sola, bet arī ir reāls reformu plāns tuvākajiem 24 mēnešiem, tad varbūt par nav vērts aiztikt nodokļus, jo izreformējot ierēdņu armiju var ietaupīt nevis tādas kripatas, ko sakasīs uz tagad ieplānotās nodokļu celšanas, bet krietni nopietnākas summas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > buchamona 21.11.2010. 19.41

    to Dolārs
    Uzņēmības Repšes kungam pietiekoši. Šaubos vai ķāds cits būtu atbrīvojis VID un valsti no diviem izdzimteņiem, Vaškēviča un Jakāna. Bēdīgi ka viņš nav FM vai IeM vadībā, ja tādiem kā Kamparam vai Mūrniecei krēsls atradās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > buchamona 20.11.2010. 19.46

    Nauda neglabājas. Tieši otrādi- tā tiek izšķērdēta ierēdņu armijas uzturēšanai.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.11.2010. 19.58

    Ja Tu par ~ Strukturaalo reformu~ :), tad tas ir pantinjsh, kuru PLL skaitii ja jau pirms veeleshanaam. Neviens jau nestriidas, ka tas nav jaadara, bet to nevar izdariit liidz budzheta pienjemshanai. Ja koaliicija tiks ar sho uzdevumu galaa 4 gadu laikaa – liidz naakoshajam veeleshanaam, tad tas ir ok.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.11.2010. 20.27

    Ja pat Repshe atzinaas, ka briizhiem netiek galaa ar iereednieciibu, tad tagad Tu gaidi, lai viss taa notiek peec formulas ~ galdinj klaajies~ :) Domaaju, ka shii struktuuras kaartoshanas smaguma centrs paarcelsies uz Saeimu, jo tur taa pa iistam var saprast, cik tad tie kreesli ir radiiti ~ politiskas stabilitaates ~ labad, cik shii ~ stabilitaate~ ir aktuaala shobriid un taada garaa. Atceries, kaads tracis bija ap dazhaadu pilnvarnieku postenju likvideeshanu.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Kristaps_ 20.11.2010. 19.35

Vai Krīgers vispār prot vēl kaut ko citu, izņemot bezatbildīgi bļaut?

+10
-1
Atbildēt

1

    Miceks > Kristaps_ 20.11.2010. 20.06

    Tur jau tā lieta,ka ne!
    Tai vietā ,lai tieši iestātos par strādājošiem,lai sekotu kā tiek ievērotas darba attiecības,darba likums,lai alga tiktu maksāta godīgi nevis aploksnē,lai tiktu maksāti nodokļi-uz to arodbiedrībām būtu jāskatās vispirms.
    Nevis tukši jāmurmulē!
    …bet varbūt tāds ir mērķis?

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu