
Siera siešanas prasmi Andis Vītolbergs apguva gan Nīderlandē, gan Igaunijā pie kāda piensaimnieka, kurš, tāpat kā latvietis, gribēja būt pēc iespējas neatkarīgāks no uzpircējiem un piena cenām. Foto — Jānis Saliņš, F64
Muižgaļu saimnieks Andis Vītolbergs ir no tiem latviešu zemniekiem, kas, saņemot kārtējos likteņa sitienus, nekavējoties sit pretī. Pirms gada viņš sāka «sist» ar ekoloģisku sieru
Andis un Vita Vītolbergi savā Kurzemes saimniecībā sien sieru, kuru savos Rīgas restorānos uz galda liek abi slavenie pavāru Mārtiņi - Rītiņš un Sirmais. Ideja par sieru ir jaunākais risinājums, ar kuru Vītolbergi parāda garu degunu krīzēm, ko savā saimniekošanas laikā piedzīvojuši ne reizi vien. Viņi pie savas saimniecības tika jau 1989.gadā, kad bruka sociālisms. Kolhozi vēl turējās braši, taču pārtikas veikali bija tukši. Biezpiens kļuva par deficītu, nemaz nerunājot par sieru. Lai novērstu draudošo badu, padomju impērijai nācās atkāpties no valsts kontrolētās plānveida ekonomikas, un Latvijā radās alternatīva kolhoziem jeb tā dēvētie Breša zemnieki.