
Pašu gatavotās piparkūkas Aivaram jau kopš 1975. gada ir papildu ienākumu avots. Foto — Ilze Šķietniece
Viņš pats sevi sauc par piparkūku rūķi. Pirms Ziemassvētkiem Aivaram Graudušam (70) ir karstākais darbalaiks. Pasūtījumu tik daudz, ka jāstrādā pat naktīs. Bet pēc tam iestājas klusuma periods. Tieši svētkos piparkūkas katrs vēlas cept pats — lai māja piepildās ar saldo smaržu un bērni mācās ģimenes tradīcijas.
Ar piparkūku cepšanu saldenieks Aivars nodarbojas jau gandrīz pussimt gadu — kopš 1975. gada rudens. Padomju laikā strādāja par maizes mašīnas šoferi un ciemos pie draudzenes Daigas parasti gāja ar kliņģeri. Reiz izdomājis, ka vajadzētu aiznest ko citu. Nopircis lielu piparkūku. Todien ar Daigas mammu, nākamo sievasmāti, aizrunājies, ka varētu tādas cept un tirgot paši.
Gatavot ēst Aivaram paticis vienmēr — gan bērnībā, gan skolas laikā. Paldies jāsaka mammai, kura nekad neaizbildinājās ar laika trūkumu, vēlmi visu darīt pašai un ļāva dēlam palīdzēt virtuvē. Gan tad, kad jākuļ buberts, gan tad, kad kūkām jāputo olas. Viņa bija prasmīga saimniece, gāja par palīdzi kāzās.