Vieglāks un gaisīgāks rupjmaizes kārtojums. Foto — Ieva Salmane
Valsts svētku priekšvakarā ceļam galdā rupjmaizes kārtojuma svaigāku un mūsdienīgāku variāciju ar nelielu atsauci uz franču virtuvi
Rupjmaize patiesi ir latviešu virtuves pamatu pamats. Mūsu zemē ēsta jau gandrīz tūkstoš gadu. Turklāt vēl 19. gadsimtā par īstu gardumu uzskatīja pašu rudzu maizi. It īpaši neražas gados, kad ikdienā ēstajai maizītei mala graudus ar visām pelavām, raksta ēdiena kultūras pētniece Astra Spalvēna. Lai gan mūsdienās ar maizes klaipu vien viesus vairs nepārsteigt un mājiniekus neiepriecināt, rupjmaizes kārtojums cauri laikiem tomēr saglabājis leģendāra deserta statusu. Patiesi latvisku garšu.
Visi zinām rupjmaizes kārtojumu, kura gatavošanas laikā maizi un putukrējumu kārto slāņos un tad atstāj uz labu laiciņu savilkties, lai deserts kļūtu sātīgāks. Gandrīz smagnējs, saka nesen atvērtās latviešu mājas garšas kafejnīcas MaMà Bistro pavārs Salvis Putāns. Tāpēc viņam gribējies radīt vieglāku un gaisīgāku recepti, kurā tomēr būtu izšķiramas tik pazīstamās garšas.