VEF Kultūras pilī divu čehu avangarda fotogrāfu izstāde "Krāsu fotogrāfija" • IR.lv

VEF Kultūras pilī divu čehu avangarda fotogrāfu izstāde “Krāsu fotogrāfija”

25
Izstādes publicitātes foto. Foto no VEF kultūras pils mājas lapas

Abi ir vieni no atzītākajiem autoriem čehu laikmetīgajā mākslā

No 10.augusta VEF Kultūras pils Skulptūru zālē skatāma čehu avangarda fotogrāfu Lukāša Jasanska un Martina Polāka izstāde “Krāsu fotogrāfija”, raksta aģentūra LETA. Izstāde “Krāsu fotogrāfija” ir daļa no fotogrāfa Ivara Grāvleja kūrētā projekta “Starp fotogrāfu un (ne)fotogrāfu”. Projekta iecere ir testēt un manipulēt ar fotogrāfijas māksliniecisko vērtību un kvalitāti dažādos kontekstos un kultūrvidēs. 

Jasanskis un Polāks ir studējuši, taču nav absolvējuši FAMU jeb Prāgas Izpildītājmākslas akadēmijas Kino un televīzijas fakultātes fotogrāfijas nodaļu, jo teorētisko maģistra diplomdarbu ar nosaukumu “Joki un stāsti” 1993.gadā veltīja savas radošās darbības apcerei, turklāt darba lappušu skaits nebija pietiekams akadēmiskās izglītības standartam. Veikt labojumus vai pārstrādāt diplomdarbu viņi kategoriski atteicās. 

Fotomākslinieki strādā kopā kopš 1985.gada. Viņu radošā darbība ir turpinājums čehu avangarda fotogrāfijai, kuras ievērojamākie autori ir Jaromīrs Funke 20.-30.gados, Jozefs Sudeks 40.-50.gados un Jans Svoboda 60.-70.gados. Jasanska un Polāka pieeja ir postmoderna, tajā galvenie aspekti ir ironija, banālu, garlaicīgu, šķietami ikdienišķu tēmu izvēle un apzināts neveiklums. Fotogrāfiju prezentācijai viņi bieži izmanto marginālas un nepopulāras izstāžu vietas, kas liek skatītājam domāt, ka mākslinieki ir parasti foto amatieri. Abi fotogrāfi ir vieni no atzītākajiem autoriem čehu laikmetīgajā mākslā. Abus pārstāv SVIT galerija Prāgā. Savos projektos autori pārsvarā izmanto melnbaltās fotogrāfijas tehniku, taču Rīgā skatāmajā izstādē eksponēta tiks sērija “Krāsu fotogrāfija”, kuras darbi – kā to vēsta nosaukums – ir krāsaini. Darbi tika radīti analogajā fototehnikā ar lielformāta kameru. Lai attēlotu kompozicionāli sakārtotus dzīvās un nedzīvās dabas objektus, mākslinieki ir izvēlējušies klusās dabas žanru. Fotogrāfijas ir gleznieciskas un estētiski skaistas. Viņu fotogrāfijas Latvijā tiek eksponētas pirmo reizi. 

Izstādes atklāšana notiks pirmdien, 10.augustā plkst.18 VEF Kultūras pils Skulptūru zālē. 

Ieeja bez maksas. 

Vairāk informācijas kultūras pils mājas lapā

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu