Just ar dvēseli • IR.lv

Just ar dvēseli

Gunārs Binde. Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Latvijas fotogrāfijas leģenda Gunārs Binde tikko nosvinējis 90. dzimšanas dienu. Viņš nemēģina ķert aizejošo laiku, jo uzskata, ka fotomākslā tāpat paveicis daudz

Diena pirms mākslinieka 90. dzimšanas dienas. Mūzas iela Langstiņos, kur dzīvo ar mūziku, kino un citām mākslām saistīti cilvēki, ir piesnigusi un klusa. Mieru pāršķeļ kāda aizkavējusies Ziemassvētku ķekatnieku kompānija — lielākajai daļai maskas ir kritušas, tikai viens vēl palicis ar zirga galvu. Ja šo ainu būtu pamanījis Gunārs, tā noteikti izpelnītos viņa uzmanību. Bindem fotogrāfijā svarīgi radīt tēlu, stāstu. Vienkārši dokumentēšana viņu neinteresē. 

Nelielā koka divistabu mājiņa ir izkurināta, Gunārs sveic ar siltu smaidu. Gar kājām glaužas Pincīte, melna kaķenīte ar baltu apkakli. «Cik tomēr svarīgi, ka mājās ir vēl viena tāda dvēselīte,» nosaka mākslinieks. Taču aiz smaida jaušams kāds iekšējs pārdzīvojums. Viņš katru dienu pastkastītē saņem laikrakstu. Gan tajā lasītais, gan ziņu raidījumos skatītais liekot domāt, ka pasaule iet uz galu un nekas vairs nav labojams. «Daudz runā par dabas glābšanu, grib samazināt izmešus, naftas ieguvi… Bet vai tur vēl kas ir glābjams? Un cilvēki — vairs nav īstas labestības, jūtams tikai individuālisms. Katram savas intereses, par otru labāk nedzirdēt,» saka Gunārs. 

Viņš piemin kaimiņus, kas nepazīst cits citu, pat nesveicinās. Atceras, ka reiz, ejot gar ezermalu, pretī nākusi jauniešu kompānija. Šķitis dabiski viņus pasveicināt. Pacēlis cepuri. Bet jaunieši vīru sākuši gandrīz vai apsmiet: «Ha-ha, paskaties, pacēla cepuri!» Binde iebilst arī pret kovidlaikā ierasto sveicināšanos, sasitot dūres, kas daudziem patīk joprojām. «Tā nav sveicināšanās, tā ir agresijas izrādīšana,» viņš ir kategorisks.

Vēl Bindi uztrauc, ka pamazām izzūd mātes un tēva jēdziens, vietā nāk vecāks numur viens un vecāks numur divi. «Tēvs un māte vairs nav godā, bet pēc manas saprašanas tas ir pamatu pamats. Tā ir sistēma, kas mazā cilvēka dzīvi ievirza sliedēs. Manā bērnībā, liekot dēļu grīdas, savienojuma vietas sauca «tēviņš» un «mātīte». Ja liek kopā divus «tēviņus» vai divas «mātītes», nekāda grīda nesanāk, dēļus nevar savienot.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu