Ar trenētu aci un prātu • IR.lv

Ar trenētu aci un prātu

Daniela Zālīte: «Gribētos vairāk notikumu, kur māksla ir neērta, dinamiska, politiski iesaistīta.» Foto — Kristaps Kalns
Marija Leskavniece

Daniela Zālīte saņēmusi jaunā kritiķa veicināšanas balvu NN naktī un pārsteidz lasītāju ar plašām zināšanām un nepiekāpīgu skatu

Apbalvojumu Daniela saņēma pirmdienas vakarā Jaunajā Rīgas teātrī, kur notika jau devītās Normunda Naumaņa vārdā nosauktās balvas mākslas kritikā ceremonija NN nakts. Galveno balvu tajā saņēma literatūras kritiķis un dzejnieks Ivars Šteinbergs. 

Jaunā kritiķa balvu Daniela nopelnīja par trim fotoizstāžu recenzijām žurnālā Foto Kvartāls. Taču viņas interese par šo mākslas formu uzplaukusi no praktiskas izpausmes. Mācījusies fotografēt pie Andreja Granta tehniskās jaunrades namā Annas 2. «Arī Danielas debija Foto Kvartālā bija nevis ar rakstiem, bet tieši fotogrāfijām. Viņa bija pirmā autore mūsu rubrikā Runā jaunais fotogrāfs, kurā regulāri rādām vietējos jaunos autorus,» stāsta žurnāla redaktors, fotogrāfs Arnis Balčus. 

«Danielas stiprā puse ir nebaidīties pateikt savas domas, ieņemt pozīciju. Jo bieži vien jaunie autori pārāk daudz atreferē svešas domas un arī baidās kādu aizvainot,» viņš uzsver. Drosmīgs autors ikvienai redakcijai ir liels ieguvums. «Latvijā mākslas vide ir maza. Ir izplatīts «roka roku mazgā» princips, mums ir bagātīga apvainošanās kultūra, un kritika bieži vien nozīmē saviem vārdiem atstāstīt preses relīzi. Tāpēc būt īstam kritiķim ar savu skatījumu, kas var nesakrist ar mākslas darba autora, kuratora vai plašākas sabiedrības viedokli, līdzās galvai uz pleciem prasa arī lielu drosmi. Man kā redaktoram tā ir liela veiksme, jo tieši šādi autori uztur kritisko domu, sapurina pīļu dīķi un veicina kustību uz priekšu. Un viegli nav, jo tādi kā Daniela ir liels retums,» uzsver Balčus.

Šogad Daniela Zālīte absolvēs Latvijas Universitātes filozofijas maģistrantūru un raksta diplomdarbu par mākslīgā intelekta fotoreālistisko attēlu auru. «Mēģinu saprast, ciktāl mākslīgā intelekta attēliem piemīt aura,» viņa paskaidro. Ko jaunajai autorei nozīmē saņemtā atzinība? «Tā nāca negaidīti, un pēkšņā publicitāte saistībā ar recenzijām, ko uzskatu par vienatnīgu vērošanas un rakstīšanas praksi, bija mulsinoša. Taču tagad atzinību uztveru kā novērtējumu gan tekstu kvalitātei, gan iedrošinājumu turpināt iesākto,» saka Daniela.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu