Rinkēvičs aicina ANO ģenerālsekretāru iesaistīties Ukrainas situācijas noregulējumā • IR.lv

Rinkēvičs aicina ANO ģenerālsekretāru iesaistīties Ukrainas situācijas noregulējumā

28
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Bans Kimuns piekrita, ka situācija Ukrainā ir ļoti nopietna

Ceturtdien darba vizītes laikā Ņujorkā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RR) izteica aicinājumu ANO ģenerālsekretāram Banam Kimunam iesaistīties Ukrainas situācijas noregulējumā, liecina Rinkēviča ieraksts mikroblogošanas vietnē “Twitter”.

Tiekoties ar ANO ģenerālsekretāru Banu Kimunu, Rinkēvičs pauda satraukumu par situācijas attīstību Ukrainā, kā arī uzsvēra nepieciešamību atjaunot sarunu procesu starp valdību un opozīciju, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Preses centrā.

“No Eiropas Savienības (ES) puses nepieciešams dot skaidru signālu Ukrainas varas pārstāvjiem, ka spēka lietošana nav pieļaujama un abām pusēm ir jāpārtrauc vardarbība. Ukrainas augstākajām amatpersonām ir jāuzņemas visa atbildība par notiekošo valstī, un sankcijas būs galējs līdzeklis, ja situācija turpinās pasliktināties,” atzīmēja Latvijas ārlietu ministrs.

Bans Kimuns piekrita, ka situācija Ukrainā ir ļoti nopietna. Ģenerālsekretārs pauda atbalstu ES un dalībvalstu centieniem veicināt situācijas noregulējumu Ukrainā un norādīja, ka ANO turpina sekot līdzi notikumu attīstībai valstī.

Vizītes laikā Rinkēvičs tikās arī ar ANO Ģenerālās asamblejas prezidentu Džonu Ešu, kā arī ar ANO ģenerālsekretāra vietnieku Janu Eliasonu.

Latvijas ārlietu ministrs ar ģenerālsekretāru, kā arī ar pārējām ANO augstajām amatpersonām pārrunāja ES un tās dalībvalstu iesaisti ANO miera uzturēšanas operācijās, īpaši Centrālāfrikā, Drošības padomes reformas gaitu un citas starptautiskās aktualitātes.

Rinkēvičs informēja par Latvijas prioritātēm ANO, gatavojoties prezidentūrai ES Padomē 2015.gada pirmajā pusē, tai skaitā cilvēktiesībām un dzimumu līdztiesības jautājumiem, informācijas tehnoloģiju izmantošanu, klimata pārmaiņu problemātiku, kā arī citiem jautājumiem, kas saistīti ar attīstības ietvara formulēšanu pēc 2015.gada. Ārlietu ministrs izteica apņemšanos cieši sadarboties ar ģenerālsekretāru un ANO kopumā Latvijas ES prezidentūras laikā 2015.gada pirmajā pusē, lai sasniegtu kopējos mērķus.

Ceturtdien Latvijas ārlietu ministrs, saīsinot savas darba vizītes programmu Ņujorkā, devās uz Briseli, kur šodien paredzēta ES ārlietu ministru ārkārtas sanāksme. Tajā tiks spriests par ES nostāju saistībā ar situāciju Ukrainā.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu