Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Ukrainas armijas 23. mehanizētās brigādes karavīri pirms došanās uz fronti pie Avdijivkas Doneckas reģionā valsts austrumos. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā. 112. nedēļas galvenie notikumi

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis brīdina, ka situācija frontē ir sarežģīta — valsts aizstāvji turpina atvairīt Krievijas karaspēka uzbrukumus piecos virzienos. Okupanti pilnībā ieņēmuši Pervomaiski, kas atrodas 12 km attālumā no Doneckas. Kaujas par to sākās 2022. gada augustā. 

ASV Pārstāvju palātā šonedēļ beidzot ieplānots balsojums par 60 miljardu dolāru palīdzības paketi Ukrainai, kuru Senāts pieņēma jau februārī. Toreiz tas bija viens likumprojekts, kurā kopumā 95 miljardi dolāru bija paredzēti gan Ukrainai, gan arī Izraēlai un Taivānai. Tagad balsojums par katru valsti būs atsevišķi. Tādā veidā Pārstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons izdabā republikāņu labējam spārnam.

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pagājušajā nedēļā Viļņā parakstīja divpusēju vienošanos par aizsardzību. Latvijas ikgadējais militārais atbalsts Ukrainai būs 0,25% no IKP.

Eiropas Parlaments pagājušajā nedēļā atteicās apstiprināt ES Padomes budžetu, kamēr Eiropa nebūs nodrošinājusi Ukrainai papildu pretgaisa aizsardzības sistēmas Patriot. Vācija nolēma piegādāt Kijivai papildu Patriot raķešu sistēmas un to munīciju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu