Iznākusi Knuta Skujenieka un Bruno Javoiša grāmata "Kārtis" • IR.lv

Iznākusi Knuta Skujenieka un Bruno Javoiša grāmata “Kārtis”

30
NULL

Knuta Skujenieka un Bruno Javoiša grāmata “Kārtis” ir autoru atmiņas par padomju koncentrācijas nometni Mordovijā

Apgāds “Neputns” ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu laidis klajā Knuta Skujenieka un Bruno Javoiša grāmatu lēģera kāršu kavas formātā “Kārtis”, kas ir autoru atmiņas par padomju koncentrācijas nometni Mordovijā, raksta aģentūra LETA. 

Uz vienas kārts puses ir Javoiša lēģera reālijas attēlojošs zīmējums, uz otras – Skujenieka teksts. Skujenieks ir izveidojis grāmatiņu, kas saturiski turpina “Pogā” iesākto – atstāt savu liecību par aizgājušo Latvijas padomju okupācijas laiku tā represīvajās izpausmēs. “Šim ceļojumam mani iedvesmo Javoišs, mans ilggadīgs lēģera biedrs. Kāršu kavu man uzdāvināja Jānis Mētra, Kuldīgas Spēļu kāršu muzeja saimnieks. Arī bijušais lēģernieks. Es nekad neesmu bijis trumpmanis – kāpēc tad man? Tikai, lai paskatītos bildītes – kādi tur kungi, kalpi un vēl visādi sīkaliņi? Nu nē! Te dažs sešinieks ir svarā smagāks par dūzi,” grāmatas ievadā paskaidro Skujenieks. 

Vadādams un vadīdams skatītājus un lasītājus virtuālā ekskursijā pa 20.gadsimta 60.gadu padomju lēģeri, Skujenieks negrib nevienu ne biedēt, ne tracināt. Tā ir vēstures mācība līdz šim nepieredzētā veidā. Dzejnieka lēģera biedra Javoiša talantīgie kāršu zīmējumi palīdz autoram līdz ar lasītāju atkal padzīvot sen izdzīvoto dzīvi. “Tā mūsu tautas atmiņai ir reta dāvana,” skaidrojis Skujenieks. 

Skujenieks 1962.gadā tika notiesāts uz septiņiem gadiem soda nometnēs par pretpadomju propagandu. Sodu viņš izcietis Mordovijā. Reabilitēts Skujenieks tika 1989.gadā. 

Savukārt Javoišs 1963.gada 5.decembrī pacēla Latvijas brīvvalsts karogu Rīgas radiotornī. Viņš tiesāts par “pretpadomju aģitāciju” un kopā ar Gunāru Astru un Agri Šēferu Mordovijas lēģeros pavadījis septiņus gadus. Joprojām dzīvo Igaunijā, jo pēc ieslodzījumā pavadītajiem gadiem nevarēja atgriezties Latvijā.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu