Grāmatniecības varoņeposs • IR.lv

Grāmatniecības varoņeposs

Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Vērtīga lasāmviela par latviešu apgāda Zelta ābele dibinātāju un viņa izdotajām grāmatām

Paņemot abus izdevniecībā Neputns nesen iznākušos sējumus, rokās iegulst pamatīgs smagums. Grāmatas Grāmata kā meistardarbs. Apgāda “Zelta ābele” ilustrēts bibliogrāfisks katalogs un Ideālists merkantilā pasaulē. Grāmatizdevēja Miķeļa Goppera dzīve diezgan burtiskā nozīmē ir pamatīgs ķieģelis latviešu grāmatniecības vēstures ēkā.

Lai arī reprezentablais izdevums ir pārāk smags ērtai lasīšanai, Laimoņa Oša sarakstītā apgāda Zelta ābele izveidotāja Miķeļa Goppera (1908—1996) dzīvesstāsta iepazīšana izvēršas par aizraujošu nodarbi. Sākusi lasīt, šķiros no galvenā varoņa jau krietni pāri pusnaktij un grāmatas pusei, kad kara bēglis Miķelis Goppers jau laimīgi nokļuvis Zviedrijā, atkal ir kopā ar ģimeni, atradis istabiņu vecā vasarnīcā, no kurienes ģimenes apgādniekam ikdienā divas stundas jābrauc uz Stokholmu, lai strādātu smagu fizisku darbu grāmatspiestuvē, un tikpat ilgs laiks jāpavada atpakaļceļā, atlikušajās diennakts stundās un brīvdienās turpinot cīņu par latviešu grāmatu izdošanu trimdas apstākļos.

Dzīvesstāstu veido it kā divi vēstījumi, tiem līdzi mainās arī valoda.

Man lasīšanai aizraujošāks šķita grāmatas sākums, Gopperu dzimtas stāsts, kas sākas ar vectēvu Jāni Gopperu, kurš Maskatu mājas Plāņos, prasmīgi saimniekodams, bija izveidojis no nekā, vienlaikus būdams cienīts Hernhūtes brāļu draudžu kustības sacītājs. Pamatīgi izstāstīts arī tēva, Latvijas Bruņoto spēku ģenerāļa, latviešu strēlnieku virsnieka Kārļa Goppera dzīvesstāsts. Tradicionāli dzimtas stāstos tiek uzsvērta patriarhālā līnija, taču grāmatas autors Laimonis Osis pietiekamu vērību piegriež arī Miķeļa Goppera mātei, no poļu—krievu muižnieku dzimtām nākušajai Verai Pajevskai, kurai, sekojot vīram, katrā jaunā dienesta vietā nākas izveidot ģimenei māju un ar lielu izmaņu gādāt par bērnu izglītību. Grāmatā pārstāstīta liecība par kādām mājas viesībām, kurās no galvas skandēta dzeja, šajā sacīkstē Edvartam Virzam līdzi turēt spējusi tikai Vera Goppere, protams, lasot dzeju krievu valodā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu