„Liepājas metalurgs” apturējis pamatražošanu • IR.lv

„Liepājas metalurgs” apturējis pamatražošanu

51
"Liepājas metalurgs" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs sagatavju cehā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Valsts kase gatava veikt maksājumus uzņēmuma vietā

Ceturtdienas rītā uzņēmuma “Liepājas metalurgs” (LM) valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs Liepājas domes Attīstības komitejas deputātiem paziņoja, ka pamataražošana LM ir apturēta līdz 15.aprīlim, vēsta portāls „ReKurZeme”.

Nākamnedēļ valde un akcionāri lems par strādnieku atlaišanas plānu, sacīja V. Terentjevs.

Ņemot vērā, ka finanšu grūtībās nonākušais uzņēmums “Liepājas metalurgs” aprīlī nespēs veikt kārtējo valsts galvotā kredīta maksājumu, to uzņēmuma vietā veiks Valsts kase. Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme aģentūrai LETA apstiprināja, ka valsts kase šo maksājumu veiks, jo to paredz līguma nosacījumi. Viņa paskaidroja, ka šo maksājumu sedz ķīla.

Situācijai nozarē un uzņēmumā saasinoties, grūtībās nonākušais metalurģijas uzņēmums “Liepājas metalurgs” plāno samazināt darbinieku skaitu par 8%-10%, vēsta laikraksts “Dienas Bizness”. Patlaban visu struktūrvienību vadītāji gatavojot valdei priekšlikumus par darbaspēka optimizācijas iespējām.

“10.aprīlis uzņēmumā ir algas diena, un mēs burtiski mēģinām sagrabināt naudu, lai neaizkavētu darba samaksu,” laikrakstam teicis “Liepājas metalurga” padomes priekšsēdētājs un lielākais akcionārs Sergejs Zaharjins.

Otrdien izplatītā paziņojumā “Liepājas metalurgs” izteica cerību, ka Ministru kabinets atradīs iespēju atbalstīt īslaicīgās grūtībās nonākušo uzņēmumu, tā 2300 darbiniekus rūpnīcā un ap 15 000 strādājošo kopā saistītajos uzņēmumos. Šo cilvēku darbs uzņēmumam ļauj nodrošināt gada apgrozījumu 430 miljoni eiro (301 miljons latu), eksporta apjomu 98% apmērā un 2012.gadā nodokļos samaksātos 9,4 miljonus latu.

“Nozare.lv” jau ziņoja, ka saskaņā ar audita ziņojums uzņēmums ir tuvu maksātnespējai, kā arī tam ir būtiskas likviditātes problēmas. Auditora “Ernst&Young” veiktā jutīguma analīze paredz naudas līdzekļu trūkumu “Liepās metalurgā” 2013.gada beigās aptuveni 96,1 miljona latu apmērā atkarībā no dažādu apstākļu īstenošanās.

“Liepājas metalurgam” aprīlī jāveic kārtējais maksājums Itālijas bankai “UniCredit S.p.A” 7 780 450 eiro jeb 5 468 130 latu apmērā. Ja “Liepājas metalurgs” nevarēs veikt maksājumu, tad to darīs Valsts kase, atzinis finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

(papildināta ar ziņu no Valsts kases)

Komentāri (51)

piziks 11.04.2013. 11.27

1. Kādēļ liepājnieki, kam LM tā vajadzīgs, paši neteš vispirms divus Zaharjinus, Terentjevu, Pķičkinu par višam aplamībām, blēdībām un cūcībām (varbūt arī noziegumiem), bet gan dzied līdzi nekaunīgajiem miljonāriem, ka valstij vien pienākumi pret LM 2300 strādniekiem un vēl vairākiem tūkstošiem ar LM saistīto nodarbinātību?

2. Kas un kad sāks Rīgā test tos, kuri piesaistija auditorus (Ernst & Young?, kas par 100 000 Ls pateica, ka LM viss kārtībā. Kas no MK sadūšosies kaut pa konjakam uz deguna aizsūtīt tiem poļu žurnālistiem, kur LM spices žulicības pamanija un, vismaz daļēji, atklāja?

Vai attiecīgos auditorus MK vēl kadreiz doma kaut kur piesaistīt un — kāda vella pēc?

+22
-1
Atbildēt

2

    dzintarz > piziks 11.04.2013. 11.50

    Kādēļ liepājnieki, kam LM tā vajadzīgs, paši neteš vispirms divus Zaharjinus, Terentjevu, Pķičkinu par višam aplamībām, blēdībām un cūcībām
    =============
    Izglītības un lasītprasmes trūkums apvienojumā ar vispārējām vēlēšanu tiesībām.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > piziks 11.04.2013. 11.58

    @OT
    2. Paga, paga! Žurnālisti izmantoja E&Y aizslepenoto ziņojumu un publiski pastāstīja, ka auditoriem ir pamatīgas aizdomas par melno tirgu un naudas pumpēšanu no uzņēmuma.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

janazakovica 11.04.2013. 11.21

neizdosies parex 2..izzaga pats savu pa kapeikam privatizeto firmu tagad teelo bankrotejuso…sen jau planots zidu teatris pirms pasvaldibas velesanaam..

+18
-1
Atbildēt

0

Ìirts Bçrziòð 11.04.2013. 14.51

Interesanti gan, naudu izpumpējuši un nu tēlo, ka nav ko darbiniekiem samaksāt! Ātrāk par to vajadzēja domāt, kad sev algu maksājāt piecciparu skaitlī un luksus mašīnas pirkāt savas pakaļas vadāšanai! Ceru, ka valsts vadītājiem pietiks prāta nemaksāt par šiko dzīvi un patriekt akcionārus uzliekot par pienākumu apmaksāt valstij uzņēmuma nacionalizācijas izdevumus!

+17
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu