Zanda Martens, pirmā latviete — Bundestāga deputāte • IR.lv

Zanda Martens, pirmā latviete — Bundestāga deputāte

Uz pirmo jaunā Vācijas parlamenta sēdi Berlīnē deputāti sanāks 26. oktobrī. Viņu vidū arī latviete Zanda Martens, kura, tāpat kā citi jaunievēlētie deputāti, tika aicināta uz pirmo tikšanos Bundestāgā jau nākamajā dienā pēc rezultātu paziņošanas. Foto no privātā arhīva
Ieva Alberte

Berlīnē tu varēsi par ēdienu nemaksāt. Tā Zandai teica cilvēki, kuri zināja Bundestāga ikdienu. Un patiešām — kopš viņai piešķirts Bundestāga e-pasts, tas piebiris ar ielūgumiem brokastīs, pusdienās, vakariņās. 

Tie ir aicinājumi no organizācijām, uzņēmumiem, biedrībām. Visās iespējamajās jomās: no baznīcām un zoodārziem līdz medicīnas tehnikas, elektronikas, mašīnbūves un farmācijas uzņēmumiem. Zanda būtu ne tikai paēdusi, jo viņu aicina arī uz filmu pirmizrādēm un kabarē. 

«Ir vēstules, kurās ļoti tieši tiek paustas vēlmes, kā man ietekmēt politiku. Ir arī tādas, kurās vēlas parādīt, ka, pateicoties mākslīgajam intelektam, var pagatavot kosmētiku mājās,» saka Zanda. 

Tieši lobisms jaunajā amatā viņu pārsteidzis visvairāk. Pirmajā frakcijas sēdē viņa paziņoja, ka vēlētos būt lobiste tikai darba devējiem un ņēmējiem, taču no šīs jomas pārstāvjiem nav pienācis neviens ielūgums. «Man nevajag uzaicinājumus tikties, jo man ir kontakti un es zinu, ko aicināt uz sarunu. Bet ko dara citi 734 deputāti? Cik no viņiem izmantos šīs iespējas, kuras būs par nodokļu maksātāju naudu?» vaicā Zanda Martens, kura ir pirmā latviete, kas ievēlēta Bundestāgā. Zanda startēja Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas (SPD) rindās un Diseldorfas vēlēšanu apgabalā tika ievēlēta ar 38 964 balsīm. Jau nākamajā dienā pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas viņa ar vilcienu devās uz Berlīni satikties ar jaunajiem kolēģiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu