Dabas muzejā atklāta tomātu un dziedniecisko augu izstāde • IR.lv

Dabas muzejā atklāta tomātu un dziedniecisko augu izstāde

27
Publicitātes foto

Šogad izstādē būs apskatāmi augļi no tomātu šķirnēm, kuras atceras vairs tikai vecākā paaudze

Latvijas Dabas muzejā atklāta Rīgas Dārzkopības entuziastu kluba “Tomāts” organizētu izstādi “Tomāti un dziednieciskie augi”, raksta aģentūra LETA.

Šogad izstādē apskatāmi augļi no tomātu šķirnēm, kuras atceras vairs tikai vecākā paaudze. Šķirnes, ar kurām aizsākās plaša tomātu audzēšana piemājas saimniecību dārziņos, piemēram, Latvijas pirmā selekcionāra Pētera Dindoņa izveidotā tomātu šķirne “Dindoņa Agrie”, kā arī pierastās un iemīļotās senās šķirnes – “Rīgas Lielie”, “Jūrmala”, “Peremoga” un šķirne “Stoksdeils”, ar kuru iesākās tomātu audzēšana Latvijā pirms apmēram 90 gadiem.

Izstādē aplūkojamas arī vairākas nebijušas šķirnes, kas nākušas no tomātu kolekcionāriem Vācijā un Krievijā, kā arī daudzas kaimiņvalstu šķirnes, kas gadu gaitā labi pielāgojušas Latvijas klimatiskajiem apstākļiem un iepatikušās pašmāju dārzkopjiem.

Kopumā apmeklētāju vērtējumam šogad izstādē tiks eksponētas vairāk nekā 200 dažādu tomātu šķirņu.

Audzētāju pieredze liecina, ka Latvijā iecienītākas ir lielaugļu tomātu šķirnes, kas ir miltainākas un pēc garšas saldākas.

Izstādes apmeklētāji varēs aplūkot ne tikai tomātu šķirņu daudzveidību, bet arī dažādus dziedniecības augus un garšaugus. Interesentiem būs pieejama plaša informācija par tiem, iespēja konsultēties ar speciālistiem un dalīties pieredzē.

Izstādē piedalīsies Bražūnu ģimene no dārzniecības “Neslinko”, Austra Zaļuma, Sarma Žarčinska, Velentīna Narņicka un citi biedri no Dārzkopju entuziastu kluba “Tomāts”.

Izstādē interesenti būs aicināti konsultēties ar profesionāļiem, ievērojamākajiem tomātu audzētājiem Latvijā par tomātu šķirnēm, audzēšanu un kopšanu. Apmeklētājiem būs pieejams arī Dārzkopju entuziastu kluba “Tomāts” sēklu kolekciju fonds.

Tomātu un dziedniecisko augu izstāde muzejā būs apskatāma līdz 26.augustam.

Sīkāka informācija muzeja mājas lapā

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu