Skābi kāposti ir superīgi! • IR.lv

Skābi kāposti ir superīgi!

Ēdienu bloga Ēdamzāle autore Maruta Rampāne. Foto — Ieva Kalēja
Ieva Kalēja

Modē ir fermentēt — kā to darīt, un kur smelties iedvesmu

Lai gan pašlaik fermentēti produkti ir modes lieta, Latvijā šī gatavošanas metode ir pastāvējusi jau izsenis. «Mēs Latvijā esam ļoti pieraduši pie fermentētu produktu garšas. Esam cauru gadu ēduši skābētus gurķus, kāpostus, paniņas, kefīru, kvasu,» saka restorāna KEST šefpavārs Māris Jansons. Pat ja to ne vienmēr zinām, šie produkti ir mūsu ikdiena. Turpretim citur ārzemēs pavāri par tiem sākuši fanot salīdzinoši nesen. «Michelin restorānos taisa mērces no paniņām. Mēs varam ieiet veikalā un tās paņemt litriem,» Jansons saka. 

Ja fermentēti — skābēti un raudzēti — produkti vienmēr bijuši daļa Latvijas virtuves, kāpēc tie tagad kļuvuši tik populāri? «Sāka reklamēt to veselīgumu,» saka Maruta Rampāne, ēdienu bloga Ēdamzāle autore. Kādu laiku visi gribēja ēst lapu kāpostus, tagad tā ir ar fermentētiem produktiem. 

Diemžēl daudzi izvēlas dzert kombuču, bet tādu pašu sajūsmu nedzird par skābiem kāpostiem. «Nevar teikt, ka tagad cilvēki jūsmo par fermentētiem kāpostiem,» Maruta smejas. Viņa gan novērojusi, ka skābētu produktu ražotāji uz iepakojuma sākuši izmantot vārdu «fermentēts», lai aktualizētu to, ka mums sen pazīstamais ēdiens principā ir tas pats stilīgais. «Es nezinu, kāpēc mēs neizmantojam vairāk savus skābos kāpostus,» Maruta saka, «man nenormāli patīk skābi kāposti — tie ir superīgi!» 

Ēdiena alķīmija

Viens no pirmajiem fermentētajiem produktiem, ar ko Maruta saskārās, bija skābputra. «Bērnībā pirmo reizi pagaršoju skābputru, kas man ļoti, ļoti garšoja, lai gan pārējie bērni bija šokēti par šī ēdiena konceptu.» Tos skābos mākonīšus apdzejojis pat Imants Ziedonis, Maruta stāsta. Epifānijās viņš raksta: «tā ir vienreizēja Kurzemes skābputra, balti kunkuļi aizgūtnēm nogrimst tevī, nostājas kaut kur sirds apkārtnē kā mazas, baltas dvēselītes un plivina spārniņus.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu