Kara albums • IR.lv

Kara albums

1942. gada rudens. Ar Rīgas satiksmes autobusu tiek vestas organizācijas Tautas palīdzība dāvanas — siltais apģērbs — latviešu kārtības dienesta bataljonu karavīriem Ļeņingradas (tagad — Sanktpēterburga) frontē. Šādi braucieni pie karavīriem notika regulāri, arī pēc leģiona dibināšanas 1943. gada februārī. Foto no Latvijas Kara muzeja krājuma
Gunita Nagle

Vēsturnieku rokās nodota latviešu leģionā dienējušā karavīra Nikolaja Uldriķa fotonegatīvu kolekcija, kurā ir vairāk nekā 850 attēlu. Ko līdz šim nezināmu atklāj gandrīz 80 gadus vecās melnbaltās fotogrāfijas?

Patiesībā leģionāra Nikolaja Uldriķa fotonegatīvu kolekcija Kara muzejā atradās jau kopš 2004. gada, taču juridiski tā bija trimdas latviešu organizācijas Daugavas Vanagi centrālās valdes īpašums. Un bija izmantojami tikai vienā nolūkā — lai palīdzētu Latvijas iedzīvotājiem un tautiešiem ārzemēs iegūt informāciju par tuviniekiem, kas Otrā pasaules kara laikā dienējuši leģionā. «Pārsvarā par kritušajiem, bez vēsts pazudušajiem,» precizē muzeja vēsturnieks Jānis Tomaševskis. 

Abonē žurnāla digitālo versiju un atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku!


Ja esi jau abonents, lūdzam autorizēties ar savu e-pastu.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu