Lauksaimniecība — Latvijas iespēja pasaulē • IR.lv

Lauksaimniecība — Latvijas iespēja pasaulē

2
Zirņi. Foto - Evija Trifanova, LETA
Valters Bruss

Pēdējā laikā lauksaimniecības nozarei īpaša uzmanība pievērsta saistībā ar lauksaimniecības nozares līdera LATRAPS publisko obligāciju emisiju un plānoto ASNS Ingredient zirņu proteīna izolāta ražotnes būvniecību Latvijā. Taču tie nav vienīgie atskaites punkti — kopumā Latvijas biznesa lauksaimniecība pēdējās desmitgades laikā ir uzrādījusi stabilus un vērā ņemamus ekonomiskos rezultātus, kā arī izceļas pasaules noieta tirgos ar augstas kvalitātes produkciju.

Latvijas lauksaimniecības priekšrocības — pārspējam pat Franciju

Latvijas lauksaimniecību visprecīzāk raksturo vārds “stabilitāte”. Šī nozare ne tikai sekmīgi ir sevi pierādījusi, pārdzīvojot iepriekšējās globālās un reģionālās krīzes, bet arī turpina uzrādīt stabilus ekonomiskos rezultātus, nostiprinot savu lomu starptautiskajā tirgū.

Globālajā kontekstā pārtikas ražošana kļūst arvien nozīmīgāka, jo pieprasījums aug, kamēr zemes platības, kas piemērotas lauksaimniecībai, potenciāli samazinās klimata pārmaiņu dēļ. Latvija šajā ziņā izceļas ar savu ģeogrāfisko un klimatisko situāciju — jā, ir sausumi un nokrišņi, bet mums ir stabils klimats, salīdzinot ar citiem platuma grādiem. Es teiktu — Latvija ir vieta, kur var droši nodarboties ar lauksaimniecību.

Jau šodien Latvijas lauksaimnieki veiksmīgi piedāvā savus graudus un rapsi pasaules tirgū, transportējot tos pa jūras ceļiem uz tuvākiem un tālākiem reģioniem — Eiropu, Āfriku, Dienvidāziju. Tieši Latvijas graudi ir ieguvuši starptautisko finanšu partneru uzticību, pateicoties augstajai kvalitātei. Viens no svarīgākajiem kvalitātes rādītājiem ir proteīna saturs kviešos, kas Latvijā ir krietni lielāks nekā daudzos citos lielākajos kviešu audzēšanas reģionos Eiropā, piemēram, Francijā un Vācijā.

Ne mazāk svarīgi — Latvija uz pasaules lauksaimniecības fona ir izteikti zaļa. Eiropas Savienības mērogā Latvija jau vēsturiski izcēlusies kā valsts, kur augu aizsardzības līdzekļu un minerālmēslu lietošanas apjoms ir salīdzinoši zemāks.

Kopumā jāatzīmē, ka Latvijas biznesa lauksaimniecība ir ļoti inovatīva, īpaši, salīdzinot ar tā saukto “vecās Eiropas” lauksaimniecību (Franciju, Vāciju, Beļģiju). To nosaka attīstības temps — mūsu nozarē tehnoloģijas un sakaru iekārtu attīstība vērtējama, sākot no 90. gadiem. Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, kur tehnoloģijas ir novecojušas, Latvijā lauksaimnieki strādā ar modernākām iekārtām un sistēmām. Tas ir līdzīgi kā ar interneta ātrumu, kamēr citviet tas ir nepietiekams, pie mums tas ir moderns un ātrs.

Turklāt nozarē ienāk jauna, spēcīga paaudze — trīsdesmitgadnieki, kas ir prasmīgi digitālajās tehnoloģijās un advancētās lauksaimniecības metodēs. Šī paaudze ir atvērta inovācijām un gatava izmantot jaunākās iespējas, tādējādi nodrošinot Latvijas lauksaimniecības konkurētspēju un ilgtspējīgu attīstību.

Izrāviena iespēja — vai stabilitātē var būt arī izaugsme?

Latvijas lauksaimniecības stabilitāte un noturība ir tās lielākā priekšrocība un pamats turpmākai izaugsmei. Globālā pārtikas patēriņa tendences aizvien vairāk virzās uz dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas samazināšanu, radot izaugsmes iespējas augu izcelsmes produktu tirgum.

Zirņi — agronomijas un ekonomikas zelts

Zirņu kultūra, kas pēdējos gados kļūst arvien populārāka, ir saistīta ne tikai ar ASNS Ingredient projektu, bet arī ar tās stratēģisko nozīmi Latvijas lauksaimniecībā. Zirņi šobrīd tiek audzēti 38 tūkstošos hektāru, un šo platību pieaugums pēdējos piecos gados pierāda, ka tie kļūst par  nozīmīgu papildinājumu Latvijas lauksaimniecības sējumu struktūrā.

Kāpēc zirņi? No agronomijas viedokļa Latvijā nav daudz kultūru, ko augkopībā varam audzēt atbilstoši mūsu klimatam un ievērojot augsekas prasības. Zirņi brīnišķīgi papildina augseku, piesaistot augsnei atmosfēras slāpekli, tādējādi palielinot citu kultūru, piemēram, kviešu ražas. Laukos, kur pēc zirņiem tiek iesēti ekonomiski izdevīgākie ziemas kvieši, to raža var būt par pustonnu vai pat tonnu lielāka, salīdzinot ar laukiem, kur kvieši tiek audzēti atkārtoti. Zirņi ir absolūti nepieciešama kultūra mūsu augsekā, lai nodrošinātu ilgtspējīgu saimniekošanu, noturētu un kāpinātu citu kultūraugu ražību, ko ņemt vērā ilgtermiņa ekonomiskajā aprēķinā.

Papildus agronomiskajam apsvērumam jaunais ASNS Ingredient projekts iespējo zirņus uzlūkot ne tikai kā vērtīgu un ilgtspējīgu kultūru augsekai, bet arī kā iespēju pārvērst šo kultūru par augstas pievienotās vērtības produktu. Tas savukārt atbilst strauji augošajam starptautiskajam pieprasījumam pēc augu izcelsmes olbaltumvielu avotiem. Šo tendenci ilustrē arī mūsu kaimiņu — Lietuvas un Igaunijas — lauksaimniecības kooperatīvu interese par zirņu piegādēm jaunajai ražotnei.

Rezumējot, ja runājam par izaugsmi, tā slēpjas faktā, ka zirņi sniedz iespēju ne tikai palielināt izdevīgo kultūru, piemēram, kviešu un rapša ražu, bet arī pievieno pilnīgi jaunu produktu klāstu lauksaimniecības industrijas piedāvājumā.

Skats nākotnē

Lauksaimniecības nozare ir tā sfēra, kas piesaista starptautisku investoru uzmanību Latvijai, neskatoties uz dažādiem izaicinājumiem, kas ietekmē reģionu pēdējos gados. Latvijas lauksaimniecība nepārtraukti attīstās, un projektā ASNS Ingredient slēpjas potenciāls izcelties globālajā tirgū.

Izaugsmes jautājums vairs nav “vai”, bet gan “cik ātri mēs spēsim piegādāt produktus pasaules tirgum”. Šajā sakarā esmu optimistiski noskaņots par biznesa lauksaimniecības attīstību, kā arī par praksi, ko realizē lielākais lauksaimniecības kooperatīvs Baltijā — LATRAPS —, proti, fokusēties uz savu kā kvalitatīvas produkcijas nodrošinātāja kompetenci, veidojot stratēģiskas partnerības ar Eiropas pārtikas industrijas līderiem sekmīgai produkcijas realizācijai. Tādējādi Latvijas lauksaimnieku radītais var sasniegt pasaules virtuves, un lauksaimniecība var kļūt par vienu no Latvijas lielākajiem panākumu dzinējspēkiem.

 

Autors ir uzņēmējs un viens no sekmīgākajiem Latvijas lauksaimniekiem

Komentāri (2)

Artūrs Ozols 22.12.2024. 10.48

Latvijas lauksaimniecība ! Labi vai viduvēji un ar jautājuma zīmi ? Atveru ZM 2023.g. atskaiti un apstājos tikai pie 2 skaitļiem . tabula 1.3. – nozares izlaide 2023.gadā ražotāju cenās – 1 miljards 790,7 miljoni eiro . csp tabula vēsta ka uz šī gada 1. janvāri valstī dzīvoja 1 miljons 871 tūkstotis 882 cilvēki . Dalījums kalkulatorā rāda ,ka vienam iedzīvotājam nozare izlaiž lauksaimniecības produkciju par 2.63 eiro dienā ! Vai ar to pietiek ? Bet tas nebūt nav viss . ZM atskaite krāsainā grafikā (1.6.) raksta ,ka neta ienākums vienam lauksaimniecībā nodarbinātajam gadā ir bijis 9708 eiro , mēnesī tie ir 809 eiro ! Un turpat zem attēla tekstā teikts ,ka lauksaimnieku ienākumi veidoja 72% no vidējiem ienākumiem valstī !!! Patiesa iespēju pasaule ,jo nav pat jāķer kaimiņi ES valstīs ,ir jāsasniedz Latvijas vidējie rādītāji .

0
0
Atbildēt

1

    Artūrs Ozols > Artūrs Ozols 22.12.2024. 11.23

    Aprakstītā situācija mani ieinteresēja un atveru 2 csp.gov datu bāzes tabulas . IKP170 Mājsaimniecības gada izdevumi pa preču grupām un lasu ,ka 2023.g. mājsaimniecības tirdzniecībā ir iegādājušās PĀRTIKAS preces par 4 miljardiem 129 miljoniem eiro . Tabula RUA030. ziņo ,ka valstī gadā ir saražota pārtika par 2 miljardiem 071 miljonu eiro un 43,8 % no saražotā ir eksportētā . Vietējā tirdzniecībā ir nonākusi vietēji saražotā pārtika par 1 miljardu 164 miljoniem eiro ,proti , par 1.75 eiro dienā uz 1 iedzīvotāju !!! Importēta ir pārtika ir par 2 miljardiem 965 miljoniem eiro gadā ,kas ir 4.35 eiro uz 1 iedzīvotāju dienā . Dienā tātad 1 Latvijas iedzīvotājs var iegādāties pārtiku par 1.75 eiro un neviens veikals nevar prasīt neko vairāk ,jo Latvijā vairāk neražo ,ja nu vienīgi ,ja samazina eksportu , pretēji it visur skanošajiem aicinājumiem eksportēt vairāk . Konstatējam ,ka 1 iedzīvotājs valstī dienā vidēji iepērk pārtiku par 1.75 + 4.35 = 6.1 eiro , bet mājsaimniecības , kurās vidēji valsī dzīvo 2,2 cilvēki = 13.42 eiro dienā . Minētie skaitļi attiecas tikai uz pārtiku bez dzērieniem . Bezalkoholiskie dzērieni valstī gada tiek pārdoti par nepilniem 0,5 miljardiem eiro ,bet aina par alkoholisko dzērienu importu ir satraucoša . Alkoholiskie dzērieni ir importēti par 980 miljoniem eiro un skaitliski imports izskatās sekojoši . Uz 1 iedzīvotāju ir importēti 14 litri dabisko vīnu un 11,6 litri 100% stipro alkoholisko dzērienu !!! Zināšanai , ir importēti uz 1 iedzīvotāju gadā 125 litri piena produktu , 21,3 kg putnu gaļas un 19 kg cūkgaļas . Atliek tikai jautāt kā attīstīt zemkopību un produktu pārstrādi , lai mazinot valsts budžeta deficītu mēs neimportētu pārtiku par 2,9 miljardiem eiro .

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu