IT nav viegls ceļš, bet galarezultāts ir tā vērts • IR.lv

IT nav viegls ceļš, bet galarezultāts ir tā vērts

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Roberta Kimerāle

Mūsdienu strauji mainīgajā darba tirgū, karjeras maiņa ir kļuvusi par normālu parādību. Tomēr tas nav tikai lēmums – tā ir drosmīga izvēle un liels izaicinājums, kam bieži, seko arī jaunu iespēju vilnis. Aizvien biežāk var dzirdēt pieredzes stāstus par karjeras maiņu par labu IT nozarei – šī joma nav vienkārša, tomēr ir vērts vismaz mēģināt, lai saprastu, vai tā ir saistoša un piemērota. IT nozare ir ļoti plaša, ietverot dažādus amatus un profesijas, tāpēc tā ir atvērta teju ikvienam.

Pēc ilgstošas šaubīšanās un meklējumiem nolēmu pāriet no iepriekšējās profesionālās dzīves uz IT jomu, un šis ceļojums mainīja ne tikai manu karjeru, bet arī dzīves kvalitāti kopumā. Lai gan sākotnēji tas šķita ļoti tāls un svešs mērķis, šīs pārmaiņas pilnībā mainīja manu dzīvi – gan profesionāli, gan personīgi.

Noticēt, ka nozarē ir iespējas

Pirms nonācu IT jomā, strādāju darbos, kas bija fiziski smagi un emocionāli nogurdinoši. Maiņu darbi, kuros trūka stabilitātes un prognozējama darba grafika, ietekmēja ne tikai manu veselību, bet arī ikdienas dzīvi. Lai gan bija brīži, kad darbs šķita pieņemams, jutu, ka nevēlos to, vēlos darīt ilgtermiņā.

Daudzi varētu jautāt, kāpēc tieši IT? Izvēle pievērsties programmēšanai nebija nejaušība vai pēkšņs lēmums, bet rūpīgi pārdomāta un motivēta pāreja. Ilgi meklēju karjeras iespējas, kas piedāvātu ne tikai labākas finansiālās izredzes, bet arī lielāku elastību un attīstības iespējas. IT joma piesaistīja ar to, ka tā ir dinamiska, globāli pieprasīta un ļauj strādāt gan individuāli, gan komandā. Programmatūras izstrāde piedāvā iespēju radoši risināt dažādas problēmas, kas mani uzrunāja. Šajā virzienā mani aizveda pirmais ievadkurss programmēšanā. Pēc tā, iedvesmojoties un uzdrīkstoties, pieteicos intensīvākiem kursiem. Trīs mēnešos iemācījos programmēšanas pamatus, un, pateicoties kursa ietvaros nodrošinātajam mentoringam un atbalstam, sāku apzināties, ka man tiešām ir iespējas šajā nozarē.

Izaicinājumi un motivācijas spēks

Protams, ceļš uz karjeru IT nebija bez grūtībām. Bet, kur gan tādu nav? Grūtākais posms bija pats sākums – programmēšanas pamatu apgūšana. Daudzas stundas tika pavadītas, mēģinot izprast koncepcijas, kas šķita gandrīz neiespējami. Bieži bija brīži, kad šķita, ka nespēšu turpināt, bet tieši apkārtējo atbalsts – gan ģimenes, gan kursa biedru – ļāva man nepadoties. Viņi bija man blakus gan emocionāli, gan praktiski. Viņu ticība manām spējām bija tas, kas noturēja brīžos, kad pašai trūka pārliecības. Es uzstādīju sev mērķi – ja man ir dota šī iespēja, tā ir jāizmanto. Man bija skaidrs, ka varbūt vēlāk dzīvē šāda izdevība vairs nebūs, tāpēc es to uztvēru nopietni un centos pārvarēt visas grūtības. Sapratu, ka karjeras maiņa nebūs viegla, bet augstākais mērķis motivēja iet cauri arī emocionāli grūtiem brīžiem.

Plašākas finansiālās iespējas un elastīgs darbs

Pāreja uz IT nozari ir mainījusi manu dzīves kvalitāti gan personīgā, gan profesionālā ziņā. Pirmkārt, tā ir stabilitāte. Programmētāja darbs piedāvā daudz plašākas finansiālās iespējas, kā arī iespēju strādāt elastīgi – tas ir īpaši svarīgi, lai sabalansētu darbu un ģimenes dzīvi. Otrkārt, tas ir intelektuālais piepildījums. IT nozarē katra diena ir jauns izaicinājums un izaugsme. Nav vietas stagnācijai, un tas mani iedvesmo. Vēl jo vairāk šis ceļš man ir atvēris durvis uz tālāku izglītību – šobrīd studēju profesionālā bakalaura programmā, lai iegūtu programmēšanas inženiera kvalifikāciju. Kopumā IT piedāvā iespēju ne tikai nopelnīt, bet arī nepārtraukti augt. Katrs projekts, katrs jauns rīks vai programmēšanas valoda ir kā solis uz augstāku kompetences līmeni. Turklāt šajā nozarē ir milzīgas attīstības iespējas, kas rada patiesu gandarījumu.

Padomi sievietēm, kuras apsver karjeras maiņu uz IT

Ja domājat par karjeras maiņu uz IT, noteikti ieteiktu sākt ar ievadkursiem, piemēram Riga Tech Girls piedāvāto programmu Iepazīsti tehnoloģijas. Tā ļauj ne tikai iepazīt tehnoloģijas, bet arī saprast, vai šī joma jūs patiešām uzrunā. Ja sapratīsiet, ka tas ir virziens, kurā vēlies doties, jābūt gatavai tam, ka būs jāiegulda laiks un nervi. IT nav vienkāršs ceļš, bet galarezultāts ir tā vērts. Turklāt šajā jomā ļoti nozīmīga lieta ir tieši kontakti un mācību programmā veidojas profesionālais tīkls – gan ar kursa biedriem, gan mentoriem. Tie ir cilvēki, kuri palīdzēs turpmākajā karjeras ceļā, sniedzot padomus un atbalstot grūtākajos brīžos. Pašmācība daudziem var būt liels izaicinājums, it īpaši, ja esat cilvēks, kurš labāk darbojas noteiktā struktūrā, tāpēc šāda programma var būt noderīgs risinājums. Tā sniedz skaidrus termiņus un mērķus, kas jāsasniedz. Tas palīdz sagatavoties darba tirgum un rada pārliecību par spēju pieņemt jaunus izaicinājumus.

Karjeras maiņa uz IT ir bijusi labākā izvēle, ko esmu pieņēmusi. Tā ne tikai sniedz man jaunas iespējas un prasmes, bet arī būtiski uzlaboja manu dzīves kvalitāti. Ja kāds pašlaik apsver karjeras maiņu un šaubās, vai tas ir tā vērts – es teiktu, ka noteikti. Šis ceļš nav viegls, bet ieguldījums ir tā vērts, jo IT nozare piedāvā ne tikai stabilitāti un izaugsmi, bet arī daudzveidīgas iespējas veidot labāku dzīvi.

 

Autore ir TietoEvery programmatūras izstrādātāja

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu