Kāpēc Latvijai nacionālās drošības kontekstā būtu jāpiešķir prioritāte ESA dalībai? • IR.lv

Kāpēc Latvijai nacionālās drošības kontekstā būtu jāpiešķir prioritāte ESA dalībai?

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Vidvuds Beldavs

Vai varam atļauties samazināt ieguldījumus kosmosa tehnoloģijās? Tāds jautājums rodas, kad Latvija apsver iespēju izslēgt Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) dalības maksas no nākamā gada valsts budžeta. Lai gan ir ļoti svarīgi stiprināt Latvijas austrumu robežu, it īpaši pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā, tikpat būtiski ir apzināties, ka kosmosa tehnoloģijas mūsdienās ir kritisks nacionālās drošības elements. Kosmoss ir jaunā suverenitātes aizsardzības robežlīnija, un dalība ESA piedāvā Latvijai būtiskus drošības ieguvumus, kurus nedrīkst ignorēt.

Kosmosā bāzēta uzraudzība un robežu aizsardzība

Mūsdienu aizsardzības stratēģijas arvien vairāk paļaujas uz kosmosā bāzētām uzraudzības sistēmām izlūkdatu iegūšanai, robežu kontrolei un situācijas pārraudzībai. ESA nodrošina piekļuvi satelītu sistēmām, kas sniedz reāllaika datus par kustībām plašās teritorijās, ieskaitot Latvijai svarīgo austrumu robežu. Spēja uzraudzīt darbības attālās vietās un atklāt potenciālus draudus — gan tradicionālo militāro pārvietošanos, gan nelegālas darbības, piemēram, kontrabandu un cilvēku tirdzniecību — kļūst par būtisku nacionālās drošības komponenti.

Satelīti ar moderniem sensoriem var palīdzēt Latvijai rūpīgi uzraudzīt robežzonas, ne pilnībā paļaujoties tikai uz sauszemes patruļām. ESA Copernicus programmas nodrošinātie Zemes novērošanas dati ir neaizstājams resurss, lai uzraudzītu ne tikai sauszemes, bet arī jūras robežas, tā palīdzot Latvijai atklāt un reaģēt uz iespējamām robežu pārkāpumiem vai vides draudiem.

Kiberdrošība un kosmosa infrastruktūra

21. gadsimtā kosmosa infrastruktūra ir globālo komunikāciju, navigācijas un izlūkošanas tīklu centrā. Bez drošas piekļuves kosmosa sistēmām Latvijai pastāv ievainojamības riski gan militārajās, gan civilajās komunikācijās. ESA dalība nodrošina Latvijai iespēju sadarboties kiberdrošības iniciatīvās, kas aizsargā satelītus un kosmosa datus no naidīgiem uzbrukumiem.

Pēdējos gados palielinājies kiberuzbrukumu risks satelītiem un to vadības sistēmām uz zemes. Šādi uzbrukumi var izjaukt navigācijas sistēmas, noklausīties šifrētas militārās komunikācijas vai pat atslēgt kritisku infrastruktūru. Piedaloties ESA, Latvija iegūst piekļuvi modernām tehnoloģijām un ekspertīzei, kas stiprina kiberdrošību kosmosa jomā, tādējādi aizsargājot Latvijas sakaru tīklus un nacionālo infrastruktūru.

Agrīnas brīdināšanas sistēmas nacionālajai aizsardzībai

Kosmosa tehnoloģijas ir neatņemama agrīnās brīdināšanas sistēmu daļa, kas atklāj raķešu palaišanas vai citus potenciālus draudus no attāluma. ESA, sadarbojoties ar citām kosmosa aģentūrām, iesaistās projektos, kas uzrauga kosmosu, lai atklātu raķešu palaišanas un militārās aktivitātes. Piekļuve šādām iespējām nodrošina, ka Latvija saņem reāllaika informāciju par potenciāliem draudiem, ļaujot ātrāk pieņemt lēmumus un reaģēt uz iespējamajiem pretiniekiem.

Agrīna raķešu trajektoriju vai militārās tehnikas pārvietošanās atklāšana kaimiņvalstīs ir būtiska Latvijas aizsardzības stratēģijā. Tā ļauj efektīvāk koordinēt darbības ar NATO sabiedrotajiem un nodrošina Latvijai tehnoloģisko priekšrocību, prognozējot un reaģējot uz iespējamiem draudiem.

Nacionālās infrastruktūras izturība

Pārliecība par satelītiem nacionālās infrastruktūras darbībā ir nepārvērtējama. Satelīti nodrošina GPS pakalpojumus navigācijai, laika pakalpojumus finanšu tīklos un sakaru pakalpojumus gan militārām, gan civilām struktūrām un ārkārtas reaģēšanas sistēmām. Ja Latvija atteiktos no dalības ESA, tā varētu zaudēt piekļuvi būtiskām satelītu tīklām, kas atbalsta šos svarīgos pakalpojumus.

Liela dabas katastrofa vai naidīgs uzbrukums var iznīcināt svarīgās komunikāciju sistēmas. ESA satelīti nodrošina sakarus krīzes situācijās, ļaujot Latvijas varas iestādēm efektīvi sazināties ārkārtas gadījumos. Saglabājot dalību ESA, Latvija nodrošina piekļuvi šīm būtiskajām satelītu sistēmām, kas padara nacionālo infrastruktūru izturīgāku krīžu laikā.

Stratēģiskā neatkarība un reģionālā drošība

Lai gan Latvijas dalība NATO ir nacionālās drošības stūrakmens, paļaušanās tikai uz militārajām aliansēm bez spējas neatkarīgi uzraudzīt un aizsargāt savus kosmosa aktīvus var atstāt Latviju ievainojamu. ESA dalība sniedz Latvijai instrumentus, lai attīstītu stratēģisku neatkarību kosmosa tehnoloģiju jomā, kas ir kritiski, ņemot vērā pasauli, kur konflikti arvien vairāk tiek risināti ar augsti attīstītām tehnoloģijām.

Kosmoss vairs nav tikai globālo lielvaru teritorija. Latvijai jābūt proaktīvai, lai nodrošinātu savu vietu kosmosa sektorā un izvairītos no atpalikšanas. Kamēr Krievija un citi potenciālie pretinieki intensīvi iegulda kosmosa spējās, Latvijai jāpārliecinās, ka tai ir pieeja tām pašām tehnoloģijām izlūkošanas, robežu aizsardzības un aizsardzības vajadzībām. ESA dalība pozicionē Latviju kosmosa tehnoloģiju priekšgalā, ļaujot tai aktīvi piedalīties reģionālās drošības stiprināšanā Baltijas reģionā.

Ekonomiskā drošība un tehnoloģiskais pārākums

Nacionālā drošība nav tikai par aizsardzību – tā ir arī par to, lai ekonomika varētu izturēt traucējumus un augt arvien konkurētspējīgākā pasaulē. Ieguldot kosmosa tehnoloģijās caur ESA, Latvija stiprina savu augsto tehnoloģiju nozari un nodrošina, ka tā ir konkurētspējīga satelītu komunikāciju, kosmosa izpētes un aerokosmosa inženierijas strauji attīstītajās jomās. Šīm tehnoloģijām ir pielietojums ne tikai aizsardzībā, bet arī katastrofu reaģēšanā, vides uzraudzībā un infrastruktūras plānošanā, kas viss kopā veicina stabilu un drošu ekonomiku.

Pasaulē, kur tehnoloģiskais pārākums bieži vien nosaka drošības rezultātus, atteikšanās no ESA dalības var nozīmēt zaudējumu piekļuvē moderniem pētījumiem un izstrādei, kas stiprina ne tikai militāro, bet arī ekonomisko spēku. Latvijas spēja inovēt un sekot līdzi globālajiem tehnoloģiskajiem sasniegumiem ir tieši saistīta ar tās dalību starptautiskās organizācijās, piemēram, ESA.

Secinājums: Kosmoss ir neatņemama Latvijas nacionālās drošības sastāvdaļa

Latvijas valdībai jāapzinās, ka nacionālā drošība 21. gadsimtā sniedzas pāri fiziskām robežām un tradicionālajām aizsardzības sistēmām. Kamēr Latvijas austrumu robežas nostiprināšana ir nenoliedzami svarīgs prioritārais uzdevums, mēs nevaram atļauties ignorēt kosmosa tehnoloģiju lomu mūsdienu drošības stratēģijās. Ieguldot ESA dalībā, Latvija nodrošina, ka tai ir instrumenti, lai aizsargātu savu suverenitāti, stiprinātu kiberdrošību un saglabātu izturību pret jauniem draudiem. Dalība ESA nav greznība – tā ir nepieciešamība, lai nodrošinātu Latvijas nākotni.

Lai Latvija saglabātu modernu un drošu valsti, ieguldījumi ESA un kosmosa tehnoloģijās ir jāprioritizē līdzās tradicionālajiem aizsardzības pasākumiem. To darot, Latvija ne tikai aizsargā sevi šodien, bet arī sagatavojas rītdienas izaicinājumiem.

 

Autors ir Rīgas Fotonikas centra līdzdibinātājs, kosmosa politikas organizācijas ACES Worldwide valdes loceklis

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu