Taupīt ar prātu • IR.lv

Taupīt ar prātu

Laila Zemīte. Foto no personīgā arhīva
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Kopā ar VFS Films studijas videosērijas Mēs darām tā varoņiem meklējam veidus, kā visi kopā varam dzīvot videi draudzīgāk. Sērija top ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu 

Elektrību sadzīvē ieteicams taupīt, un tas ir arī finansiāli izdevīgi, taču kopumā tās patēriņam būtu jāpieaug

Mājās nepiebāzt ledusskapi

Pērkot jaunu elektroierīci, ir jāpievērš uzmanība uz tās atrodamajām uzlīmēm. Jo zaļākā krāsā atzīmēta ierīces energoefektivitātes klase, jo ekonomiskāka tā ir, stāsta Rīgas Tehniskās universitātes Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes asociētā profesore Laila Zemīte. «Taču es iesaku salīdzināt arī faktisko enerģijas patēriņu, kas arī ir norādīts uz visām ierīcēm. Tas būs visobjektīvākais rādītājs, jo diapazons starp A un B klasēm var būt gan nenozīmīgi mazs, gan arī visai ievērojams.»

Savukārt, lai uzzinātu, kur mājās rodas nevajadzīgs elektrības patēriņš, var uzstādīt viedās rozetes. Ar to palīdzību var noskaidrot katras konkrētas ierīces patērēto strāvas daudzumu, kā arī attālināti kontrolēt, vai tās ieslēgtas. Tās gan nav ļoti lētas, norāda Zemīte.

«Ir ļoti daudz diskusiju par to, vai elektroierīces ir jāatvieno no rozetes, kad tās nelieto, taču uz šo jautājumu nav vienotas atbildes. Piemēram, boileri, ja karstais ūdens nav nepieciešams vairāk par diennakti, noteikti ir vērts atslēgt. Jā, brīdī, kad to atkal ieslēdz, tas tērē vairāk, lai uzsildītu. Bet tas arī tērē pietiekami daudz, lai uzturētu ūdens temperatūru, kamēr to nelietojam,» viņa stāsta. Visdrīzāk ir vērts atvienot no rozetes vecākas ierīces, kurām naktīs spīd lampiņas. «Taču vienmēr jāskatās pēc situācijas. Ja tas ir rūteris vai viedās televīzijas ierīce, kuras iestartēšana prasa ilgāku laiku, kurā iekārta patērē krietni vairāk enerģijas, nekā vienkārši darbojoties, bieža izslēgšana un ieslēgšana var pat palielināt enerģijas patēriņu. Turklāt radīt liekas neērtības.» Elektrības taupīšanai palīdzēs arī veļas mazgāšana zemākā temperatūrā un tas, ja tējkannā nekarsē vairāk ūdens kā nepieciešams, speciāliste atgādina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu