Vītoliņa republika • IR.lv

Vītoliņa republika

KSDS(b)P Kalugas guberņas komitejas locekļi 1918. gada februārī. Centrā — Pēteris Vītoliņš
Jānis Šiliņš, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2024, nr. 1

Latviešu boļševiks pārņem Kalugas guberņas vadību savās rokās

Ukraiņu futurologs Vitālijs Kuļiks un politologs Igors Dušins 2023. gada aprīlī publicēja Pirmo Kijivas Pēckrievijas karti, kurā tika atainots Ukrainai vēlamais Krievijas sadalīšanās scenārijs. Desmitiem nākotnes valstiņu mozaīkā manu uzmanību piesaistīja Maskavas tuvumā iezīmētā Kalugas Tautas Republika. Kartes autori šāda valstiskuma izveidošanās iespēju saistīja ar vēsturisku precedentu — 1918. gadā tur tiešām pastāvēja pašpasludināta republika. Sevišķu interesi par to raisa fakts, ka tās izveidotājs un pirmais vadītājs (faktiski diktators) bija latvietis Pēteris Vītoliņš.

Viesuļa ceļš no Jēkabmiesta līdz Sibīrijai

Vītoliņš dzimis zemnieka ģimenē 1892. gadā Sēlijā, Elkšņu pagasta Liepiņānos — Dumbļa purva malā, uz pašas mūsdienu Latvijas un Lietuvas robežas. Vēl mācoties Jēkabmiesta pilsētas skolā, viņš 14 gadu vecumā iesaistījās nelegālā jauniešu pulciņā Pirmā vaga. 1907. gadā par dalību kādā strādnieku sapulcē viņu izslēdza no skolas. Vītoliņš centās pelnīt iztiku ar privātstundu pasniegšanu un dažādiem gadījuma darbiem, 16 gadu vecumā iesaistījās Latvijas Sociāldemokrātijas Gaismas (vēlāk Madlienas Gaisma) organizācijas (tā darbojās Pļaviņu, Krustpils un Jēkabpils apkārtnē) veidošanā.

1911. gadā topošais revolucionārs devās uz Rīgu, kur strādāja būvdarbos, kļuva par sociāldemokrātu Rīgas organizācijas IV rajona biedru, darbojās propagandistu kolēģijā un iepazinās ar nelegālās tipogrāfijas darbu. Pēc nepieciešamo revolucionāro prasmju apgūšanas partija sūtīja viņu atpakaļ uz Sēliju. 1912. gads Madlienas Gaismas organizācijai, kuru nu vadīja Vītoliņš ar pieņemtu segvārdu Viesulis, izvērtās vētrains un spraigs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu