Cilvēki un vietas • IR.lv

Cilvēki un vietas

Viņpus upes. Abrene atmiņu stāstos. Sast. Linda Vorpe. Latvijas Mediji, 2023. Pēteris Kalniņš. Manas dzīves atmiņas no 1843. dzīvības gada. Tirzas pagasta attīstības biedrība, 2023.
Ieva Garda-Rozenberga, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2024, nr. 1

Divās grāmatās ietverta personiskā pieredze

Aizvien pieaugošā interese par personiski pieredzēto (lived experience) un tā mutvārdu formu — stāstījumiem — ir veicinājusi mutvārdu vēstures attīstību, daudzveidīgāku tās izmantošanu gan sociālajās, gan humanitārajās zinātnēs. 

Ikdienas dzīves pētījumi mutvārdu vēsturē ir nozīmīgi vairāku iemeslu dēļ: tie var ietvert ne tikai iepriekš neaplūkotus «oficiālās» vēstures aspektus, bet sniedz arī iespēju izgaismot šķietami maznozīmīgāk vērtētas sociālās grupas. Tāpat iespējams saskatīt un salīdzināt kopējo starp dažādām nācijām un valstīm — visā Eiropā 19.—20. gadsimta mijā pieredzēta gan pāreja no agrārās uz industriālo un urbāno sabiedrību, gan sieviešu un vīriešu lomas diferenciācijas, gan izmaiņas ģimenes modeļos u. tml.

Dzīvesstāsti, protams, ir tikpat dažādi, cik dažādas ir personības. To kultūras pieredze nereti pārsniedz personiskās biogrāfijas robežas. Vienlaikus jāatzīmē, ka stāstā iekļautais dzīves notikumu sniegums pats rada kultūras tekstu, kas ļauj palūkoties uz vēsturisko, sociālo un kultūras pieredzi no citāda skatpunkta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu