Ticot uzvarai.* Armijas restarts • IR.lv

Ticot uzvarai.* Armijas restarts

7
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis (pa kreisi) ar jauno Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku Oleksandru Sirski pēc viņa iecelšanas jaunajā amatā. Foto — Scanpix
Anastasija Ringis, Darina Rogačuka, speciāli Ir

Kāpēc Ukrainas prezidents ir nomainījis armijas virspavēlnieku, un kā tas var ietekmēt kara gaitu?

Beidzot 8. februārī notika tas, kas jau tika prognozēts. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis no amata atbrīvoja līdzšinējo Ukrainas armijas virspavēlnieku Valēriju Zalužniju. Savu lēmumu prezidents skaidroja ar vajadzībām frontē un vienlaikus ar pieredzējušā ģenerāļa atlaišanu augstos amatos iecēla salīdzinoši jaunus brigāžu komandierus. Šī izmaiņas izskatītos loģiskas un pamatotas, ja vien nedēļu pirms stratēģiskā lēmuma prezidenta birojs nebūtu izspēlējis savdabīgu «izrādi» ar sabiedrību.

Vispirms prezidenta birojam pietuvināti deputāti 29. janvārī sāka izplatīt baumas, ka Zalužnijs ir jau atlaists. Kad sašutums un kaislības sasniedza kulmināciju, prezidenta preses pārstāvis Serhijs Nikiforovs stingri paziņoja, ka tā nav taisnība.

«Viņi testēja situāciju, vēroja sabiedrības reakciju. Īpaši ieklausījās kritikā un argumentos, kāpēc šāda nomaiņa būtu nepieciešama. Un izdarīja tieši tā, kā bija plānojuši,» skaidro politologs Kostjantins Batozskis. 

Viņaprāt, konflikts starp prezidentu un virspavēlnieku bija neizbēgams, jo viņi pārstāv atšķirīgas vērtības. Prezidents gatavs «iet uz visu banku» un pat uzdot vēlamo par patieso, lai izpatiktu sabiedrībai, bet ģenerāli neinteresē popularitātes reitingi, un viņš nav gatavs solīt ātras uzvaras, ja tām nav resursu. Konfrontācija sākās nevis pērn rudenī, kad kļuva skaidrs, ka ukraiņu pretuzbrukums ir nonācis strupceļā, bet jau pirms kara sākuma, kad valdība, prezidents un visa viņa partija Tautas kalps noraidīja Krievijas iespējamo iebrukumu un apsūdzēja citus panikas celšanā. Tikmēr Zalužnijs gatavoja karaspēku valsts aizstāvēšanai un uzreiz pēc Krievijas iebrukuma sabiedrības uzmanība tika pievērsta tieši viņam. Par Zalužnija nopelnu tika uzskatīts brīnums, ka Ukraina izdzīvoja pirmajās uzbrukuma dienās un nedēļās, kad Rietumu militārās palīdzības praktiski nebija.

Lai gan Zalužnijs ne reizi nav deklarējis politiskās ambīcijas, viņš ir populārāks par Zelenski. Tas arī bija galvenais iemesls, kāpēc jau kopš 2022. gada vasaras ģenerāļa vārds arvien retāk izskanēja televīzijas programmās. Tā vietā prezidenta birojs konsekventi sāka virzīt viņa potenciālo pēcteci Oleksandru Sirski. Taču Zalužnijs turpināja būt tautas favorīts.

«Overtona loga» atvēršana

Līdzšinējais bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.
Foto — Scanpix

2022. gada vasarā Zelenska un Zalužnija publiski izskanējušās nesaskaņas sabiedrība uztvēra kā Krievijas informatīvo specoperāciju, taču pērn vasarā kļuva skaidrs, ka tā tomēr ir politiska cīņa. Tobrīd prezidents gan nevarēja atlaist Zalužniju, lai neizraisītu tautas protestus.

«Prezidents savu lēmumu pieņēma jau sen, tikai gaidīja piemērotu brīdi,» Ir skaidro kāds prezidenta birojam pietuvināts avots. To apstiprina arī Tautas kalpa frakcijas deputāts —  birojs labi apzinājās, ka Zalužnija atstādināšanas dēļ cietīs Zelenska reitings. Lai no tā izvairītos, prezidents vispirms centās novelt vainu uz virspavēlnieku par neveiksmīgo pretuzbrukumu. Taču ģenerālis publiski paskaidroja savu nostāju The Economist, nosaucot galveno neveiksmes iemeslu — vajadzīgo ieroču trūkums vajadzīgajā laikā.

Prezidenta birojā aizkaitinājums pieauga, un profesionālie komunikācijas speciālisti ķērās pie tā sauktā Overtona loga atvēršanas — veidoja sabiedrisko domu, lai Zalužnija atlaišana kļūtu ne tikai politiski pieņemama, bet pat vēlama. Zalužnija vietā sabiedrībai sāka piedāvāt ne tikai mazāk populāro Sirski, bet klāt pievienoja jaunus armijas vienību komandierus, kuriem iedzīvotāji ļoti uzticas un uzskata par šī kara varoņiem.

«Tieši sabiedrības lielā uzticēšanās Zalužnijam piespieda varu piemeklēt populārus komandierus, ar kuriem pastiprināt Sirska pozīciju,» Ir skaidro vadošais militārais žurnālists un Censor.NET galvenais redaktors Jurijs Butusovs. Pēc viņa domām, Ukrainas sabiedrība atkal rada sev elkus, nevis veido spēcīgas institūcijas.

Armijai ir daudz problēmu, kuras vairs nav atrisināmas ar konkrētu indivīdu nostāju. Prezidents aizvien nav parakstījis likumu par jaunu mobilizāciju, nav veiktas reformas armijas mācību sistēmā un nav uzlabota Rietumu militārās palīdzības efektīvas sadales sistēma. Tagad visi šie uzdevumi gulstas uz jaunā virspavēlnieka un viņa komandas pleciem.

Krievs, Ukrainas varonis

Oleksandru Sirski par prezidenta mīluli sauc jau kopš 2022. gada vasaras. Atšķirībā no harismātiskā Zalužnija, kurš nebaidījās oponēt prezidentam, Sirski uzskata par pakļāvīgāku. Interesants ir arī fakts, ka Sirskis divu kara gadu laikā ir saņēmis vairāk valsts apbalvojumu nekā Zalužnijs. Piemēram, par Ukrainas varoni viņu pasludināja jau 2022. gada aprīlī, savukārt Zalužniju — tikai pēc atlaišanas.

Par spīti sabiedriskās domas gatavošanai, Sirska iecelšana virspavēlnieka amatā ukraiņiem tomēr bija pārsteigums. Līdzšinējais Ukrainas sauszemes spēku komandieris ar militāro segvārdu Leopards, tiek uzskatīts par «padomju» cilvēku, kuram militāro mērķu sasniegšana šķiet svarīgāka par dzīvībām.

Sirskim ir 58 gadi, viņš dzimis armijnieku ģimenē nelielā ciemā Krievijā. 1986. gadā pabeidza Maskavas Augstāko militāro virspavēlniecības skolu. Dienēja Ukrainā, kur palika arī pēc neatkarības pasludināšanas. Ar izcilību pabeidza arī Ukrainas Nacionālo aizsardzības akadēmiju 1996. gadā un komandēja 72. mehanizēto brigādi Kijivas apgabalā. 2013. gadā Sirskis bija vadītāja vietnieks Ukrainas Bruņoto spēku galvenajā komandcentrā un iesaistījās sadarbībā ar NATO.

Kad pirms 10 gadiem sākās karš Donbasā, Sirskis kļuva par apvienoto Ukrainas spēku štāba priekšnieku. Tieši viņš koordinēja armijas izvešanu no tā sauktā «Debaļcevas katla» — Krievijas armijas atbalstītie separātisti tur bija gandrīz pilnībā aplenkuši svarīgu dzelzceļa mezglu starp Donecku un Luhansku.

Par šīm kaujām Sirskis tika apbalvots ar Bohdana Hmeļņicka 3. pakāpes ordeni un saņēma ģenerālleitnanta pakāpi. No 2016. gada viņš vadīja Ukrainas bruņoto spēku apvienoto operatīvo štābu, bet kopš 2019. gada ir Ukrainas sauszemes spēku komandieris.

Kad 2022. gada februārī Krievija uzbruka Kijivai, Sirskis komandēja galvaspilsētas aizsardzību. Tieši pēc viņa pavēles apgabalā tika iznīcināti tilti un satiksmes pārvadi, kā arī sagrauts Irpiņas dambis, tā apturot ienaidnieka virzīšanos. Par Kijivas aizstāvēšanu viņš saņēma Bogdana Hmeļņicka 2. pakāpes ordeni un kļuva par Ukrainas varoni.

2022. gada vasarā Sirskis bija viens no pretuzbrukuma komandieriem Harkivas apgabalā, kad okupanti tika padzīti no plašas teritorijas, tajā skaitā Izjumas un Kupjanskas. Pirmajā kara ziemā ģenerālim uzticēja Bahmutas aizstāvēšanu Doneckas apgabalā, kas bija viena no smagākajām un nogurdinošākajām operācijām visa kara laikā.

Zināms, ka Sirskim un Zalužnijam bija atšķirīgi uzskati par Bahmutu — toreizējais virspavēlnieks, kuru atbalstīja Rietumu sabiedrotie, uzskatīja, ka labāk koncentrēties uz Ukrainas dienvidiem, nevis par katru cenu noturēt Bahmutu. Tikmēr Sirskis intervijā BBC skaidroja, ka Bahmuta ir «principa un goda jautājums». Rezultātā cīņās par Bahmutu krita tūkstošiem ukraiņu karavīru, pilsēta tika pilnībā iznīcināta un tagad atrodas Krievijas kontrolē. Tieši pēc šīm kaujām ukraiņu armijā Sirski sāka dēvēt par «miesnieku» — komandieri, kurš nesaudzē padoto dzīvības un rīkojas kā īsts padomju vadonis, kuram par katru cenu jāizpilda pavēle.

Šo negatīvo priekšstatu dēļ Ukrainas sabiedrība pretrunīgi uzņēmusi armijas virspavēlnieka nomaiņu. Vislielākās bažas rada tas, ka Sirskis nespēs aizstāvēt savu viedokli un vienkārši izpildīs prezidenta pavēles. Tajā pašā laikā nav šaubu, ka Sirskim ir liela militārā pieredze un viņš guvis daudzas uzvaras kaujas laukā.

Kļūstot par virspavēlnieku, viņš paziņoja, ka ukraiņu karavīru dzīvība un veselība vienmēr ir bijusi un ir armijas galvenā vērtība. Bet, tikai mainot un pastāvīgi uzlabojot kaujas metodes, būs iespējams izcīnīt Ukrainas uzvaru.

* Rakstu sērija Ticot uzvarai pieejama brīvpieejā, pateicoties AS Latvijas Finieris atbalstam. #KopāParUkrainu

Komentāri (7)

Andris Vītols 16.02.2024. 04.42

No malas viegli dot padomus. … Izsludināt mobilizāciju vajag, bet ar to mobilizāciju būs ļoti sarežģīti. … Vairāk problēmu, nekā Krievijā! … … Situācija sarežģīta, Zeļenskis strādā ar pārslodzi, tāpēc var būt kļūdaini lēmumi. … …
Tas Alvja Hermaņa slavētais Arestovičs pamucis, tagad stāsta, kā Krievijai esot jāuzvedas, ja grib būt IMPĒRIJA. …. Stāsta, kā Zeļenskim jāuzvedas, ja grib sarunāties ar Krieviju. … …
Tas Putins tā kā paslavēja Baidenu, sak esot pieredzējis politiķis, nevis večuks vai kaut kā tamlīdzīgi (varot runāt). …
Kāpēc Putins tā runā ??? … …. Kas ir Arestovičs, ko viņš grib ??? …

+2
-1
Atbildēt

2

    Uldis.M42 > Andris Vītols 16.02.2024. 18.27

    Arestoviča gadījumā kļūdīties varēja katrs, pat Latvijas patriots, kurš atteicās pieņemt ordeni no Putina kuces rokām, Alvis Hermanis. Par Arestoviču izskatās, ka to ir nopirkuši. Par to pārliecinājos, kad tas Sorosa algoto “labo krievu” shodņjakā nosauca tos par varoņiem. Baigā varonība ēst no viena pasaules bīstamākā noziedznieka rokas. Tur pilnīgi pietiek ar pazeminātu vai pat neesošu higiēnas prasību līmeni, kāds ir arī Tomsonam, Streipam, Kariņam un citiem koprofāgiem! “Labie krievi” nekādā ziņā negrib pieļaut krievijas sagrāvi, nekādā ziņā nepiešķirt krievu paverdzinātām humānām tautām pašnoteikšanās tiesības un lai Putina bandas vietā naftas dolāri plūstu to kabatās un pēc neilgas atelpas tie varētu turpināt apdraudēt visu planētu. Tipisks “labo krievu”, kam sadisti, izvarotāji, marodieri, sieviešu un bērnu slepkavas ir “mūsu zēni” piemērs, ir Dožģ.
    Par Baidena pieredzi tas tiesa, jo vairāk par viņu ilgu gadu laikā kremli ir apmeklējuši ja nu vienīgi Lukašenko, Donalds Tusks, Merkele un Makrons. Par Baidena paslavēšanu, kad pēc kremļa un Baltā nama kopīgās stratēģijas Tramps pasludināts par Putina cilvēku, to var norakstīt uz Putina prāta spējām, kas jau strauji tuvojas plānprātiņa Baidena prāta spējām, par ko var spriest pēc viņa intervijas Takeram Karlsonam, kurš izskatās arī ir kļuvis par pērkamu propagandonu. Ja mīz uzdot jautājumus, nelien čūsku midzenī! Es vispār neriskētu braukt uz krieviju, jo ja pret narkomāni, nēģerieti un lezbieti Britniju Greineri, Baidens atdeva Putina un Sečina paģeļņiku, ieroču baronu Butu, baidos, ka arī pret mani Baidens izlaistu kādu masu slepkavu vai narkobaronu.
    Nabags nekādi nevar noskaidrot, kas viņam pamperus nomainīs https://www.youtube.com/watch?v=QGRxVITBGOA

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Andris Vītols > Uldis.M42 16.02.2024. 22.21

    Par Alvja Hermaņa ‘’kļūdiņām’’. … …Krievu dramaturgs Ivans Viripajevs, kura izrādes patlaban neatļauj izrādīt Krievijas teātros rakstīja –‘’ “Alvi, dārgais. Tu daudzus gadus sadarbojies ar teātri, ko personīgi izveidoja Putins. Tu par to zināji. Tu zināji, kad uzvedi tur izrādes, ka Jevgeņijs Mironovs personīgi draudzējas ar Putinu un tieši Putins palīdzēja šī teātra radīšanā.
    Tevi apsūdzēja par personu non grata. Un kādu laiku tu nevarēji iebraukt Krievijā, bet pēc tam Jevgeņijs Mironovs personīgi parunāja par tevi ar Putinu un personīgi Putins tevi ielaida atpakaļ. … …
    Tu ēdi maizi no putinistu rokām. Tu draudzējies ar krieviem periodā, kad Krimu jau okupēja. Tu mīlēju Maskavu un Maskavas restorānus. Bet tajā laikā telekanāls “Doždj” riskēja ar savām ģimenēm un likteņiem.’’- …
    LABIE KRIEVI no ”Dožģj” neatzina Krimas okupāciju jau tad, kad uz Krimu brauca LABĀKĀ AKTRISE (Putina apbalvotā – Hamatova), jau tad, kad uz Maskavu brauca SLAVENĀKAIS Latvijas REŽISORS (Hermanis). … Bet kas ir latvieši, ja citus kritizē, bet paši jūsmo par Putinu ??? … …
    Aivars Ozoliņš no ‘’IR’’ -”… NEPLP pašreizējais vadītājs Ivars Āboliņš tolaik tvītoja, ka Latvijai «vajadzētu lūgt Dievu, lai Ukraina netuvinās ES», Putins «satur kopā Krieviju, pasargā no haosa», bet Krimas okupācija latviešiem esot «Dieva dota iespēja» izlīgt ar krieviem. Vai tas bija vai nebija atbalsts slepkavošanai Ukrainā, NEPLP, protams, nevērtēs.”- … (IR, 8.dec.2022.g., ”Vērtības un apdraudējumi” ).
    Par runām, komentāriem. … LR1 8.dec.2022.g.tas pats Āboliņš taisnojās, ka tad viņš nebijis amatpersona, kad tos kļūdainos komentārus rakstījis. … Sanāk, ka putinisti ATVAINOJĀS un var būt ierēdņi, deputāti… Tikai runas jāpamaina, jo PĀRLIECĪBA parasti nemainās. .. Tāpēc jau Ivars Āboliņš necieta to “Dožģj TV “, ka viņi nelokās, neiztop visādiem “kažoka” mainītājiem. … (te pret Ukrainu, tad par Ukrainu, kad tiek NEPLP amatā…). …
    Kāpēc KREMLIS bija sajūsmā par ‘’Dožģj’’ izraidīšanu? … Kāds Putina runu slavētājs būs ordeni nopelnījis !!! … … Jūsuprāt –‘’ “Labie krievi” nekādā ziņā negrib pieļaut krievijas sagrāvi…’’- … … Kāda nozīme viņu viedoklim, ja, manuprāt, Krievijas sagrāvi NEGRIB pieļaut ASV. …

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    Uldis.M42 > Andris Vītols 17.02.2024. 00.03

    Varbūt Hermaņa kungs brauca uz Maskavu, lai 9. maijā apgānītu Staļina un ASV ģem-parķijas sarīkotā WWII upuru piemiņu, varbūt Hermaņa kungs noēda smegmu no Putina priekšādiņas, varbūt viņš nosauca latviešu grūtnieču dedzinātāju Vasjku Kononovu par upuri, varbūt bija krievu bandītu: Meļņika un Zaharjina, rokaspuisis? Tās nebija kļūdas, tā bija ļaunprātība pret latviešu valsti un tautu.
    Ja izdarīsi tā, lai Zatļers pirms sajūk prātā, vai izdara pašnāvību, uzzin, ka visi tā pirmās pakāpes tuvinieki ir nolādējuši dienu, kad nākuši pasaulē, tad mēs varētu parunāt par cienījamo Hermaņa kungu!
    Protams, Putins nevienu teātri nav izveidojis, bet fondu gan, kam Dmitrijs Muratovs atdeva savu Nobela prēmiju.
    Atsaukties uz paskvilantu Ozoliņu, tas jau ir, kā teiktu JV/Progresīvo sugas un saprāta brāļi – krievi: “зашквар”. Tādi cietuma kamerā sēž pie parašas, jeb Indijā tie ir zemākā kasta, šudras. Mēsli pēdējie.
    .
    “Krievijas sagrāvi NEGRIB pieļaut ASV. …”
    —————
    Kas tā par huiņu, “negrib pieļaut”? Reigans to izdarīja ar vareno psrs, Tramps tās apgrauzto serdi būtu nomērdējis badā un novedis līdz bada dumpjiem un ar to pašu būtu absolūtā ļaunuma un tā nesēju gals. ASV tie nav 25% plānprātiņu, neliešu, parazītu, nēģeru rasistu un pederastu, ASV ir visi pārējie krietnie amerikāņi. ASV izskatās šādi: https://www.youtube.com/watch?v=8lYaUa162dk
    p.s. Pie viena, vēlos katram kaitniekam, vai vienkārši idiotam, kurš ir ņēmis no Sorosa naudu, laikus iemaksāt to valsts kasē pilnā apmērā. Ja pēc kremļa pasūtījuma, ģem-parķija uzrīkos Pilsoņu karu, kas beigsies ilgākais nedēļas laikā, jo pederasti un tie, kas dienu mūžā nav strādājuši, vai par nodokļu maksātāju līdzekļiem parazitējuši birojos, noteikti nav karotāji. Krievi, kas varbūt gribētu iejaukties, patiesībā arī nav karotāji un tiem vispirms būtu dzīviem jātiek no Donbasa prom. Pilsoņu kara sekas noteikti atvelsies līdz Latvijai un tad paņemtā nauda jau būs jāatmaksā desmitkāršā apmērā, kaut vai tāpēc visu tuvinieku iekšējie orgāni būs jāpārdod.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Uldis.M42 > Andris Vītols 16.02.2024. 18.47

    Arestovičs Zeļenska admistrācijā bija tas pats, kas Putina ūsas Nafka, bet ne patstāvīgs politiķis vai žurnālists. Kad notiktu ar Solovjovu, ko FSBešņiku noslepkavotais Sergejs Dorenko nosauca par “мерзкая карлица”, kas, it kā, skaitās žurnālists, ja būtu pateici, ko pretēju pahanam, vai šmaru, presalkaše Maņku Obļigaciju, jeb Skabeiku? Pēdējo dažu gadu laikā mīklainos apstākļos uz elli ir aizdevušies vairāki desmiti diplomātu, ģenerāļi, augsti stāvošu menedžeru un, pavisam droši, ka vismaz 80% no tiem ir neuzmanīgi pa telefonu, vai dzērumā izrunājušos par mazo gļēvo viskrieviskāko necilvēku, pedofīlu Putinu. Kāpēc cietumā nosēdēja visnotaļ lojālais Aleksejs Uļukajevs, kuram Putina bandīts Sečins iedeva līdzi “portfeli ar desiņām”, kur izrādījās bija krievu nīstie dolāri?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Uldis.M42 15.02.2024. 16.25

Pieminot krievu militāristu, krievu militārista dēlu Sirski, atceros, kā Zeļenskis ilgi auklējās ar Ukrainas patriota, Čečenijas kara varoņa Aleksandra Muzičko slepkavu, krievu bandītu Arsēnu Avakovu. https://www.youtube.com/watch?v=qX1Jd6Wh0NM Es domāju, ka Avakovs būs viens no mazākiem grēkiem ko klaunam pieminēs.

+1
0
Atbildēt

0

Uldis.M42 15.02.2024. 10.52

Vārds “restart” nopietni biedē. Droši vien visi, kam smadzeņu vairāk kā nēģim, atcerēsies, ka Klintones sagatavotais un melnādaiņa ar Putinu noslēgtais Restart, anulēja visus Putina iepriekš pastrādātos noziegumus, sākot ar terora aktiem 1998. gada 7. augustā, pret ASV vēstniecībām Daressalamā un Nairobi un beidzot ar karu pret Gruziju 08.08.08. kad Zatļers ar Kehri Pekinā uzdzīvoja kopā ar Šabtaju Kalmanoviču, kurš gādāja, lai Latvijas basketbola izlase, kas visu laiku bija 10 punktus vadībā, tomēr zaudētu krievijai un piešķīra Putinam Carte Blanche visiem nākamiem noziegumiem. Tas neizbēgami noveda pie Putina iebrukuma Ukrainā 2014. gadā un simtiem tūkstošu sieviešu un bērnu nāvēm Alepo Sīrijā.
Vairs nav pilnīgi droši, ka Ukrainai izdosies noturēties līdz nākamā gada janvārim, kad Balto namu pārņems Republikāņu administrācija.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu