Līdz sviestam tālu • IR.lv

Līdz sviestam tālu

2
Radošo komandu Daile nopirkusi kā ārpakalpojumu. Tomēr vienu nopirkt nav iespējams: aktieriem ir jāspēj tehniski precīzi izpildīt lomu zīmējumu. Un tā šajā iestudējumā ir problēma. Foto — Mārcis Baltskars
Zane Radzobe, žurnāla Ir teātra kritiķe

Dailes teātra jaunā komēdija Pīters Pens saiet sviestā ir britu iestudējuma pārnesums

Iedvesma recenzijas iesākumam izlēca no negaidīta stūra. Pēc pirmizrādes sociālajos tīklos izvērtās diskusija par tēmu «kā kaut ko tādu var rādīt bērniem». Nebija ienācis prātā, ka uz iestudējumu Pīters Pens saiet sviestā biļetes pirks mazu bērnu vecāki, jo… nu, Pīters Pens

Acīmredzot bērniem teātrī nav daudz izvēļu, katra iespēja jāķer kā karsti pīrādziņi. Bet jaunais Dailes teātra iestudējums nav izrāde bērniem, pat ja mārketings izrādei uzlicis maldinošo apzīmējumu «7+». Lai gan — pieņemot, ka vecāki un bērni sarunājas par lietām, kas vienam vai otram šķiet problemātiskas — nekas šausmīgs nenotiks nevienā vecumā; vienkārši tā ir vecāku atbildība skaidrot, ja izrādē kaut kas licies nepieņemams. 

Ar sekām, kad pie izrādes apspriešanas ķersies «atsaucīgo māmiņu forums», gan lai teātris tiek galā pats — tak pieauguši cilvēki. Bet vecākiem, kas svētku tērpu mazajiem jau izgludinājuši, gribu tikai pieteikt, ka pirmizrāde, kas gaidāma Nacionālajā teātrī — režisora Dmitrija Krimova izrāde ar līdzīgu nosaukumu Pīters Pens. Sindroms — arī nebūs domāta bērniem, bet vēstīs par glābšanos no smagās 21. gadsimta realitātes mākslā.

Bet nu par Dailes jauno iestudējumu. Pīters Pens saiet sviestā ir britu teātra franšīzes Mischief otrais projekts. Pirmo — Izrādi, kas saiet sviestā — Daile adaptēja pirms pāris gadiem, un spēles noteikumi nav mainījušies. Pat sižets apmēram tas pats — amatieru teātris pirmizrāda iestudējumu, kurā viss saiet sviestā: aktieri nespēj iemācīties un sajauc tekstu, lūst dekorācijas, jārisina personiskas dabas sarežģījumi utt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu