Andrejs Vasiļjevs: Mākslīgajam intelektam nepiemīt morāle un emocijas • IR.lv

Andrejs Vasiļjevs: Mākslīgajam intelektam nepiemīt morāle un emocijas

"Tilde" valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs. Foto - Reinis Hofmanis

“Mākslīgajam intelektam nepiemīt morāle un emocijas. Tā ir racionāla algoritmiska sistēma. Tāpat kā telefons, tā pati par sevi nav ne laba, ne slikta. Jautājums — kādus mērķus un ētiskos kritērijus izstrādātāji iebūvē sistēmā? Ja sistēmā neiebūvē nekādus ierobežojumus, tā var sniegt atbildes arī teroristiem,” intervijā žurnālam Ir saka valodu tehnoloģiju uzņēmuma Tilde izveidotājs Andrejs Vasiļjevs.

Viņš teic, ka var būt arī, ka sistēma veidota ar labu nolūku, bet tiek izmantota briesmīgiem mērķiem. Tāpēc izstrādātāji meklē veidus, kā ļaunprātību nepieļaut. “Putins jau pirms sešiem gadiem izteicās: tas, kurš dominēs mākslīgajā intelektā, valdīs pār pasauli. Tas parāda viņa domāšanas veidu — uztver mākslīgo intelektu kā ieroci pār pasauli, nevis lai cilvēkiem radītu labāku dzīvi. Nesen kādā mākslīgā intelekta konferencē Putins izteicās, ka tas jāattīsta, bet tajā jāieliek pareizās vērtības. Tā ir milzīga bīstamība,” saka Vasiļjevs.

Mākslīgais intelekts var ne tikai lietot cilvēku valodu, bet rakstīt jaunas datorprogrammas — iedodam uzdevumu, un sistēma uzģenerē programmu. Ar laiku mākslīgais intelekts varētu attīstīt jaunas mākslīgā intelekta sistēmas. Tad šī attīstība būs ļoti strauja, stāsta Tildes izveidotājs.

“Tehnoloģijas attīstās ātrāk nekā mūsu spēja apzināt to ietekmi un izveidot aizsardzības mehānismus, lai tās neizmantotu ļaunos nolūkos. Globālajā cīņā iesaistās ASV, Eiropa, Ķīna. Eiropa cenšas izstrādāt ētiskās vadlīnijas un rādīt pārējai pasaulei piemēru. Kā nodrošināt, ka tas kalpo cilvēcei, nevis dara postu? Eiropas Parlamentā par to nesen bija liela diskusija,” vaicā Vasiļjevs.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu