Esības izaicinošie algoritmi • IR.lv

Esības izaicinošie algoritmi

3
Andrejs Vasiļjevs. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Valodu tehnoloģiju uzņēmuma Tilde izveidotājs Andrejs Vasiļjevs mākslīgā intelekta attīstībā saskata lielu labumu cilvēcei, un arī pats piedalās tā virzīšanā uz labāku nākotni tieši latviešu valodas telpā

Joku par virtuālo realitāti, kurā ar smaržas un garšas receptoriem uztvert gada nogales grandiozos svētkus, datorzinātnieks un uzņēmējs Andrejs Vasiļjevs uzklausa bez augstprātīga vaibsta. Laipnība un rāmums, kas dinamiskajai biznesa videi nav raksturīgākās īpašības, liek domāt, ka darbs ar mākslīgo intelektu nav vienīgais Vasiļjeva interešu zonā. Izrādās, viņš pievērsies kontemplācijas praksei un lieliski to savieno ar «dzīvi algoritmos», kas veidos nākotnes pasauli. Kāda tā varētu būt, Vasiļjevam ir vairākas svarīgas atbildes.

Mākslīgais intelekts kļūst par cilvēka ikdienas sastāvdaļu. Vai ar laiku varēsim no viedtālruņa dabūt kafijas tasi un nosūtīt draugiem kartīti ar eglītes smaržu? Jautājums nav tik muļķīgs, kā varētu šķist: jaunās tehnoloģijas darbojas kopsolī ar neirozinātni, cilvēka apziņas izpēti.
Tehnoloģijas ļoti attīstās. Viens no virzieniem — sadarbība ar neirozinātni, kas pēta, kā signālus, ko saņemam no apkārtējās pasaules, smadzenes apstrādā un rada mums redzes, dzirdes sajūtu, arī to, kā varam kaut ko sagaršot un sasmaržot. 

Mēs Tildē strādājam pie tehnoloģijām, kas runātu vārdu pārvērš rakstītā tekstā. Tas liek atskārst, cik gudras ir cilvēka smadzenes. Mākslīgais intelekts mūsdienās var darīt ļoti daudz, bet mēs īpaši nepūlamies, lai kaut ko saskatītu, sadzirdētu — tas notiek dabiski. Mēs varam vienlaikus sarunāties, redzēt, dzirdēt, domāt, sajust. Mākslīgajam intelektam tas nākas daudz grūtāk nekā cilvēkiem.

Ir dažādi antiutopiski varianti, kā mākslīgais intelekts varētu attīstīties, bet realitāte rāda, ka tas dod daudz iespēju cilvēkiem ar fiziskiem ierobežojumiem. Tā ir ļoti laba ziņa. Jau tiek attīstītas neiroimplantu tehnoloģijas: iebūvējot attiecīgajā smadzeņu centrā mikroskopisku ierīcīti, tā var dot iespēju neredzīgam cilvēkam redzēt — eksperimenti šajā jomā notiek, tie ir daudzsološi. Pienāks laiks, kad daudziem tehnoloģijas ļoti uzlabos dzīves kvalitāti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu