Gribu būt investors! • IR.lv

Gribu būt investors!

Ilustrācija — Freepik

5 idejas, ko apsvērt, ja vēlaties sākt ieguldīt

IPO
Šis burtu salikums, kas investoriem labi pazīstams, bet vienkāršam garāmgājējam atgādina citplanētiešu kuģa abreviatūru, tulkojumā no angļu valodas nozīmē ‘sākotnējais publiskais piedāvājums’ (Initial Public Offering). Brīdī, kad uzņēmums pirmo reizi piedāvā savas akcijas biržā, tās zināmu laiku iespējams iegādāties par iepriekš noteiktu cenu. Ja pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, pirmie investori būs ieguvēji, ja ne — pēc sākotnējā piedāvājuma akciju vērtība var arī kristies.

Nule noslēdzies svaigākais IPO gadījums vietējā biržā. APF Holdings (tā sastāvā ir viens no lielākajiem vietējiem olu ražotājiem Alūksnes Putnu ferma) izlaida akcijas biržas Nasdaq Baltic alternatīvajā tirgū First North. Investori varēja iegādāties kaut vienu vienīgu akciju, un tās sākotnējā cena bija 6,81 eiro. Piedāvājums noslēdzās 30. oktobrī, kad šis žurnāls jau bija nodots tipogrāfijā, bet, kad šīs rindas lasāt, jau iespējams noskaidrot, kā viņiem veicies.

Dāvanas
Pirms iegādāties kāda uzņēmuma vērtspapīrus, var izpētīt, kādas priekšrocības un iespējas tas piedāvā saviem akcionāriem. Piemēram, Madara Cosmetics, viens no Latvijas pazīstamākajiem biržā kotētajiem uzņēmumiem, ieguldītājiem, kuriem pieder vismaz 50 akcijas, piedāvā reģistrēties AS Madara Cosmetics Shareholder’s Club, lai varētu ne tikai saņemt atlaidi uzņēmuma produktiem, bet arī divreiz gadā tikt pie īpašas savējo skaistumpakas ar jaunākajiem produktiem, kā arī citus bonusus.

Seko modei!
Ja gribas justies kā pasaules pilsonim vai, turot rokās aifonu, lepni domāt, ka to ražojis pašam piederošs uzņēmums, var izmēģināt roku globāli pazīstamāko uzņēmumu akciju pirkšanā. Tas gan būs dārgāks prieks nekā vietējo uzņēmumu vērtspapīri, turklāt, visticamāk, par savu varēsit uzskatīt mazītiņu milža daļiņu. Nedaudz vairāk par 100 dolāriem izmaksās viena Amazon akcija, Apple — tuvāk 150 dolāriem, bet no vairāk nekā 200 būs jāšķiras, ja ir vēlme nopirkt Teslas akciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu