Žurnāls: Situācija uz valsts robežas ir stabili saspringta • IR.lv

Žurnāls: Situācija uz valsts robežas ir stabili saspringta

Vairāku metru dziļumā sadzīti metāla pāļi, uz kuriem tiks būvētas koka laipas patrulēšanai robežas purvainajās vietās. Foto — Reinis Inkēns

Aptuveni simt cilvēku ik dienu no Baltkrievijas cenšas nelegāli iekļūt Latvijā. Robežsardzes vadība situāciju kopš septembra raksturo kā «stabili saspringtu». Žurnāls Ir devās uz vienu no pārslogotajiem robežposmiem — Sileni.

«Viņi ir gatavi — zina, kādam klimatam ir jāpielāgojas. Lielām mugursomām, pārtikas krājumiem,» robežas pārkāpējus raksturo robežsardzes Daugavpils pārvaldes Silenes robežapsardzības nodaļas priekšnieks, majors Aleksandrs Sokolovs. Vairums esot noguruši, bet trāpoties arī pa kādam izņēmumam, kad apturēt iespējams tikai ar brīdinājuma šāvienu.

Aptuveni 90% esot vīrieši ap 35 gadiem. Dažs pat īsti nesaprot, kur ir nokļuvis. «Viņi prasa: Deutschland? Mēs sakām: te nav Deutschland.» Valodas barjeras dēļ gan nekāda īpaša komunikācija nenotiek, robežsargi pārkāpējiem atskaņo audioierakstus sešās valodās — angļu, krievu un četros arābu dialektos. Izskaidro, ka nelikumīga valsts robežas šķērsošana ir aizliegta un tāpēc viņi tiks nosūtīti atpakaļ Baltkrievijā.

Kopš augusta robežsardzei ir noteikts pastiprināts darba režīms, regulāri tiek piesaistīti zemessardzes papildspēki. Latvija uz laiku apturējusi Silenes robežpunkta darbību, lai efektīvāk var patrulēt zaļajā robežā — purvos un brikšņos, caur kuriem migranti ienāk Latvijā.

«Stabili saspringta,» situāciju Ir raksturo robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts — jau sešas nedēļas robežsardze konstatē ap 100 robežpārkāpējiem dienā. «Pārkāpēji ir agresīvāki, biežāk ir uzbrukumi robežsargiem gan no pretējās puses, gan aizturot Latvijā. Kopumā situācija ir kļuvusi sarežgītāka,» saka ģenerālis.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu