«Stabili saspringti» • IR.lv

«Stabili saspringti»

Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Silenes robežapsardzības nodaļas priekšnieks, majors Aleksandrs Sokolovs. Foto — Reinis Inkēns
Baiba Litvina

Aptuveni simt cilvēku ik dienu no Baltkrievijas cenšas nelegāli iekļūt Latvijā. Robežsardzes vadība situāciju kopš septembra raksturo kā «stabili saspringtu». Ir devās uz vienu no pārslogotajiem posmiem — Sileni

Trešdienas rītā, kad ar fotogrāfu ierodamies Silenes robežapsardzības nodaļā, smidzina lietus un pelēkās debesis nesola drīzu uzlabojumu. «Robežas apsardzībai šis ir nepateicīgs laiks,» vēlāk sacīs nodaļas priekšnieks Aleksandrs Sokolovs. Enerģiskā majora pārziņā ir 37,1 kilometrs robežas ar Baltkrieviju. «Mums ir viens no karstākajiem punktiem,» viņš skaidro, taču arī Šķaunē ejot spraigi, un vispār tagad vairs neesot tādu vietu, kur robežsargi var atpūsties. Īpaši noslogots bijis septembris, kad Silenes nodaļā no nelikumīgas robežas šķērsošanas atturēti 966 cilvēki.

«Viņi ir gatavi — zina, kādam klimatam ir jāpielāgojas. Lielām mugursomām, pārtikas krājumiem,» robežas pārkāpējus raksturo Sokolovs. Vairums esot noguruši, bet trāpoties arī pa kādam izņēmumam, kad apturēt iespējams tikai ar brīdinājuma šāvienu. 

Aptuveni 90% esot vīrieši ap 35 gadiem. Dažs pat īsti nesaprot, kur ir nokļuvis. «Viņi prasa: Deutschland? Mēs sakām: te nav Deutschland.» Valodas barjeras dēļ gan nekāda īpaša komunikācija nenotiek, robežsargi pārkāpējiem atskaņo audioierakstus sešās valodās — angļu, krievu un četros arābu dialektos. Izskaidro, ka nelikumīga valsts robežas šķērsošana ir aizliegta un tāpēc viņi tiks nosūtīti atpakaļ Baltkrievijā.

«Mēs viņus palaižam atpakaļ, bet Baltkrievijas varas pārstāvji turpat netālu sēž un koriģē, dzen tos cilvēkus atpakaļ,» stāsta majors. Tagad vairs neesot kā 2021. gadā, kad baltkrievu robežsargi ar vairogiem bloķējuši atgriešanos, bet «viņu klātbūtne ir jūtama».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu